Witte bank schoonmaken? 3 tips tegen vlekken

Salontafels kringloop € 50,- (kringloopwinkelleiderdorp.nl). Bank uit 2 elementen van 180×90 cm, per element € 2440,-, poef 90×90 cm € 1160,- en kussens met motief op bank en in stoel gemaakt van stof Escale Élitis per meter € 225,- (loggerewilpower.com). Kunst gezichten aan de wand prijs op aanvraag (timothyvanoorschot.com). Papieren ornamenten in zwamvorm op tafel prijs op aanvraag (elsavisser.com). Vloerkleed van HKliving, 300×200 cm € 995,-, servet Gracie in simply taupe van Broste Copenhagen, 45×45 cm € 11,95 (vtwonen.nl). Houten barkruk € 99,99, plaid € 59,99, beige kussens met zwarte rand per stuk € 35,99, wit kussen € 19,99, witte instappers € 25,99, bolvaasje op tafel € 39,99, metalen bijzettafel € 69,99, lampenkap € 99,99 en fauteuil € 599,- (zarahome.com). Lichtbruin kussen € 79,- (homestede.nl). Lampenvoet € 2847,-, zwarte schaal op salontafel prijs op aanvraag (covanderhorst.nl). Witte vaas op aanrecht € 24,99, bruine vaas op tafel € 39,99, zwart dienblad op grond € 19,99 (hm.com). Zwart schaaltje op dienblad € 39,95 (letoile.store). Zwarte kan op aanrecht € 55,- (fermliving.com). Witte vaas met bolletjes € 189,-, zwarte schaal € 235,- (couleurlocale.eu). Droogbloemen (waterdrinker.nl). Beeld Beeld: vtwonen 09 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge | assistentie Kula Isabelle van den Broek
Beeld Beeld: vtwonen 09 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge | assistentie Kula Isabelle van den Broek

De bank is voor velen de fijnste plek in huis en heeft daarom vaak twee belangrijke eisen: hij moet lekker zitten én mooi zijn – en dat uiteraard ook blijven. Daarom is het handig om te weten hoe je omgaat met ongelukken. Want dat er op een gegeven moment vlekken op de bank komen, dat is onvermijdelijk. Met deze drie tips wordt het schoonmaken van een witte bank gelukkig helemaal niet moeilijk.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kun je een witte bank schoonmaken?

Het is o zo mooi, een witte bank, maar je neemt er ook een flink risico mee. Op wit zie je namelijk alles, dus ook die vervelende vlek. Waar een donkergrijze bank sommige vlekken nog wel kan ‘opvangen’, zul je bij lichte kleuren toch echt met grover geschut aan moeten komen.

Bank schoonmaken met shampoo

Gebruik shampoo niet alleen om je haar schoon te maken, maar ook de bank! Een klodder shampoo is al voldoende. Masseer het in op de plek van de vlek totdat het gaat schuimen. Verwijder daarna de shampoo door met een absorberende droge doek over het oppervlak te gaan. Het voordeel van deze truc: iedereen heeft wel shampoo in huis, dus bij haastige spoed is dit absoluut je redding.

Een echte lifesaver: baking soda

Niet per se de beste optie voor hardnekkige vlekken, maar je witte bank kan er wel een flinke oppepper van krijgen. Vul een emmer met lauwwarm water en doe daar een flinke schep baking soda bij. Dompel een doek in het mengsel en maak daarmee de lichte bank schoon. Dep daarna de bank droog met een doek. Je zult zien dat je witte bank hier een grote upgrade van krijgt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Melk is goed voor… je bank!

Een inktvlek is zo gemaakt op de bank (zeker als je kinderen hebt). Geen zorgen, een beetje melk kan wonderen verrichten. In melk zit namelijk vet en dit laat de inktvlek zo verdwijnen, zonder een vetvlek achter te laten. Doordrenk een doek met melk en dep hiermee op de inktvlek. Kies bij voorkeur voor volle melk, hier zit het meeste vet in. Hierna kun je de bank schoonmaken met een droge doek et voilà: de vlekken zijn verdwenen.

Shop schoonmaakhulpjes…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 09 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge | assistentie Kula Isabelle van den Broek