Een houten vloer wit verven? Zo doe je dat

Grote kast en bedombouw zijn op maat gemaakt (Combitex). De kast is geschilderd in de kleur Bone van Farrow & Ball (De Ru). Linnen kussen Jade Green van By Mölle, linnen kussen Jade Moss Green van By Mölle, linnen kussen Jade Green van By Mölle (vtwonen.nl). Linnen kussens groen en grijs, witte porseleinen potten met deksel en etiket, houten ronde doos (De Weldaad). Vloerkleed, wit met zandkleurige mand, ecru kussen (Madam Stoltz). Gevoerde Ikat sprei, katoenen Ikat kaftan, marmeren zeepbakje op badplank, marmeren beker in kast (Nordal). Stoel Butterfly van Ercol (De Machinekamer). Ochtendjas gestreept, witte wafeldoek, grijze handdoek (Zara Home). Vrijstaand bad Nijl, badplank (Ton Scholten). Badborstel, Loofah spons (Dille & Kamille). Linnen dekbedovertrek in Misty grey, kussensloop Misty Grey (By Mölle). Witte beker, wit kommetje in kast, kan (Kitchen Trend Products). Ronde doos met goudkleurig deksel, rieten mandjes in kast (H&M Home). Tadelakt zandkleurig potje met deksel (Maison NL). Beeld JA | vtwonen 10-2016 | fotografie Ernie Enkelaar
Beeld JA | vtwonen 10-2016 | fotografie Ernie Enkelaar

Kan de vloer wel een upgrade gebruiken? Maak ‘m dan wit. Met een witte vloer lijkt een kamer veel ruimtelijker en krijgt het een classy uitstraling. Dankzij dit stappenplan verf je gemakkelijk de houten vloer zelf wit en – niet geheel onbelangrijk – we vertellen je ook hoe je deze het best onderhoudt. Lees snel verder.

Lees verder onder de advertentie

Verf de houten vloer wit

Bestel of haal de materialen om jouw vloer wit te verven in huis. Zoals slijtvaste verf. Wil je voor een lekker frisse wit gaan? Zorg dan dat er een puntje blauw in de menging zit. Dat zorgt voor een optisch witter effect. Loop vervolgens onderstaand stappenplan door en ga aan de slag.

Stap 1: schuur de vloer

Schuur de vloer heel grondig. Gebruik hiervoor een schuurmachine en schuur van grof naar fijn. Gebruik een bandschuurmachine om goed bij de randen te kunnen komen. Begin met diagonaal schuren en werk daarna in rechte banen. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Er zijn bedrijven die dit werk graag voor je uit handen nemen.

Stap 2: maak de vloer schoon

Veeg en stofzuig de vloer eerst grondig en neem hem daarna af met een niet al te natte doek. Om ‘nieuw’ vuil te voorkomen, loop je hierna niet meer over de vloer.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3: breng de eerste verf aan op de vloer

Breng de eerste laag verf aan en laat goed drogen. Houd ramen gesloten zodat er geen stofjes op de vloer kunnen waaien. Gebruik een kwast met varkensharen of een velvet of velours verfroller. Kijk op het blik verf na hoeveel uur je de vloer opnieuw kunt schilderen.

Stap 4: verven, schuren, verven

Breng laag twee en drie aan en houd rekening met een droogtijd tussendoor. Schuur tussen het schilderen van de vloer de lagen licht op zodat de verf goed hecht. In het begin is de vloer voorzichtig beloopbaar, maar laat hem goed uitharden bij zwaarder gebruik.

Tip: verf op waterbasis krijgt minder snel een gele waas over zich dan verf op alkyd basis. Voor nog meer tips over het verven of lakken van een houten vloer lees je het artikel houten vloer verven.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud van de vloer

Heb je de vloer mooi geverfd dan wil je dit ook zo lang mogelijk mooi houden. Gebruik daarvoor minimaal twee keer per week een stofmop. Zo verwijder je stof van de lichte vloer zonder dat deze beschadigt. Een vlek op de vloer? Gebruik een vochtige spons om deze weg te halen. Wees wel voorzichtig en laat geen watervlekken achter op de vloer. Wil je de vloer even snel schoon hebben? Dan zijn vochtige babydoekjes de oplossing. Hiermee verwijder je een oppervlaktevuil snel zonder de verf op de vloer te beschadigen.

Meer witte vloeren

Je kunt ervoor kiezen om de houten vloer wit te verven, maar er zijn uiteraard nog heel wat meer opties als het gaat om vloeren. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande vloeren uit de vtwonen-collectie?

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

VTWONEN LAMINAAT

beeld vtwonen Beeld

VTWONEN & NOVILON

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

VLOERKLEDEN

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

VTWONEN PARKET

Mooie vloerkleden voor op een witte vloer…

Bron: vtwonen 10-2016 | fotografie Ernie Enkelaar

Lees verder onder de advertentie