Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

beeld vtwonen Beeld

De kast die nog van je tante is geweest, het dressoir van opa… Met een lik verf geef je ze een tweede leven zodat ze perfect bij je interieur passen. Dit zijn de beste tips om houten meubels te schilderen op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: de kleur

Kies een mooie kleur uit van een kwalitatieve, stootvaste binnenlak. Vind je het lastig om de goede kleur uit te kiezen? Doe dan eerst wat kleurinspiratie op.

Stap 2: voorbereiden

Grote slagen snel thuis werkt niet bij het verven van een plint, kozijn of houten meubelstuk. Ga je aan de slag met houtwerk dan betekent dat schuren, ontvetten en indien nodig het opvullen van gaten of scheuren.

Stap 3: schoonmaken

Maak het meubel goed schoon met een verfreiniger. Neem het hout vervolgens af met een lauwwarme doek en laat het drogen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: schuren

Kaal hout kan geschuurd worden met middel grof schuurpapier en als het meubel al een keer geverfd is, kun je je schuren met fijn schuurpapier. Borstel het meubel na met een zachte borstel.

beeld vtwonen Beeld

Stap 5: gronden

Breng op een schoon en stofvrij oppervlak eerst een laag grondverf aan. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en netjes blijft zitten. Verdun als je op kaal hout werkt de eerste laag tot ongeveer 5%, zo dringt de grondverf beter in het hout en geeft het een betere hechting en dekking later.

Lees verder onder de advertentie

Stap 6: schuren

Mocht de grondverf wat ruw aanvoelen, schuur het oppervlak dan met fijn schuurpapier en borstel het met een zachte borstel. Maak het houten meubel daarna weer goed schoon.

Stap 7: lakken

Breng nu de lakverf aan. Zorg dat de kwast goed verzadigd is en werk vanuit het midden om druipers te voorkomen. Begin altijd bovenaan en werk naar beneden. Probeer de verf zo goed mogelijk te verdelen en strijk in één richting. Gebruik voor kleine oppervlaktes een kwast, voor groter houtwerk kun je ook voor een roller kiezen. Als de eerste laag verf droog is, kan de tweede laag aangebracht worden. Laat het meubel vervolgens goed drogen en geef ‘m een mooi plekje.

Ook handig:

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst: vtwonen 13 2020 - Illustratie: Josselin Bijl