WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleurpalet: zo kies je de juiste kleurencombinaties

Kleur is een essentieel onderdeel van je interieur, het bepaalt de sfeer en ruimtelijkheid. Welke kleur je kiest, hangt af van je smaak, de trends en de lichtinval. Hoe kies je de juiste kleuren? En hoe zorg je ervoor dat ze bij elkaar passen? Zo kies je de juiste kleurencombinaties voor een stijlvol geheel.

kleur interieur

Contrast in kleur

Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, noemen we complementaire kleuren. Ze zijn elkaars tegenpolen en passen juist daardoor perfect bij elkaar. Een typisch geval opposites attract dus. Een paar contrasterende kleurencombinaties zijn zwart en wit, paars en oranje, en blauw en rood. Voor pit in het interieur kies je felle varianten van kleuren. Wil je een iets zachtere sfeer in huis, ga dan voor afgezwakte tinten. Combineer bijvoorbeeld roze of lila met oranje, zoals op de afbeelding is gedaan.

Harmonie in huis

De kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel vormen harmonieuze kleurencombinaties. Deze hebben een zachter resultaat dan de contrasterende kleuren. Denk hier aan combinaties zoals paars en roze, rood en oranje, blauw en groen, en grijs en bruin of beige.

Ton sur ton

Bij een ton sur ton-palet kies je één kleur die je in meerdere tinten met elkaar combineert. Denk bijvoorbeeld aan bruin, beige en zandkleur voor een aards kleurpalet. Of olijfgroen in combinatie met verschillende donkerdere en lichtere groentinten. Ton sur ton is ideaal wanneer je geen genoeg kunt krijgen van één bepaalde kleur.

Hoe kies je de juiste kleur?

Weet je welke manier van kleuren combineren bij je past? Dan is het tijd om te bepalen welke kleuren in het interieur komen. Een kort stappenplan:

  1. Welke kleuren heeft de ruimte nodig? Een kleine ruimte komt het beste tot zijn recht door het gebruik van lichte kleuren. Een grote, hoge ruimte is daarentegen juist gebaat bij donkere tinten voor een geborgen gevoel. Ga na wat de ruimte nodig heeft en baseer daar je keuze op. Lees ook eens deze vijf tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor je huis.
  2. Heb je een bepaalde voorkeur, bijvoorbeeld voor roze, groen of bruin? Vorm je eigen kleurpalet en houd daarin rekening met de praktische benadering uit stap 1. Gebruik hierbij de 60-30-10 regel als houvast.
  3. Testen, testen, testen. Smeer niet direct een pot kostbare verf op de muur, maar test de gekozen kleur eerst. Met deze visualisatie-apps krijg je een indruk van hoe de kleur in de kamer staat. De volgende stap is om met testers aan de slag te gaan. Dit zijn mini-verfrollers waarmee je een klein deel van de muur kunt schilderen. Dit is handig als je wilt zien hoe de kleur op de muur staat en bij de ruimte past.
  4. Is de kleur toch niet helemaal zoals je hoopte? Dat is niet het einde van de wereld, want een muur verf je zo nog een keer.

Tip: Bekijk ook eens de vtwonen verfcollectie. Daar zit je droomkleur vast tussen.

Shop kleurrijk moois…

nog meer: Kleur