5 praktische tips bij kleuren kiezen

beeld vtwonen Beeld

Een huis of kamer inrichten? Eerst moet je kleuren kiezen. Maar hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? vtwonen geeft 5 praktische tips voor de juiste kleuren kiezen.

Lees verder onder de advertentie

1. Denk in combinaties, niet in kleuren

Bij het kiezen van kleuren gaat het eigenlijk om het kiezen van combinaties. Één kleur is geen kleur. Wist je dat het menselijk oog geen kleur ziet? Onze ogen zien alleen de verschillen tussen de kleuren. Met andere woorden: we zien eigenlijk alleen contrasten. Het heeft daarom weinig zin je erg druk te maken over alleen de kleur van een muur. Een veel belangrijker kwestie is namelijk hoe die kleur staat bij de kleur van bijvoorbeeld de vloer.

2. Begin met de kleuren die je niet snel kunt veranderen

Een palet bestaat natuurlijk uit kleuren die op elkaar zijn afgestemd. Als je een kamer wilt schilderen en je hebt kleuren die niet makkelijk te veranderen zijn, zoals de vloerbedekking en de gordijnen, dan maken ze toch deel uit van het kleurpalet. Hou ze daarom altijd in gedachten als je de overige kleuren uitzoekt. Als regel begin je met de materialen met de minste keus en werk je toe naar de materialen met de meeste keus. Dus bijvoorbeeld: eerst kijken naar de bestaande vloerbedekking, dan de gordijnen uitzoeken en als laatste pas de kleur van de muur.

3. Laat je inspireren

Er zijn veel manieren om jezelf te inspireren. Je kunt de bladen bekijken, het web doorzoeken, een bloem plukken en je favoriete kleuren zoeken in een kleurenwaaier. Je kunt ook iedere willekeurige foto of schilderij gebruiken om er kleuren aan te ontlenen. Neem iets dat je inspireert en gebruik het om een mooi palet te maken. Zo makkelijk kan het zijn. Hou wel de volgende punten in de gaten:

Lees verder onder de advertentie
  • Probeer zowel lichte als donkere kleuren op te nemen in je palet. Denk er aan dat het om de contrasten gaat.
  • Als je veel grijze tinten kiest, vul het dan aan met tenminste één levendige kleur als accent.
  • Als je veel felle tinten kiest, vul het dan aan met een grijze tint om een neutrale toon te hebben.

4. Visualiseer

Als je op zijn minst een vaag idee van een palet hebt, en in grote lijnen weet wat je er mee wilt doen, dan kun je gaan uitproberen. Gebruik een online verftool om één of meer foto’s te bewerken. Probeer verschillende ideeën. Heeft je slaapkamer bijvoorbeeld een lichtgroene muur? Kijk dan ook eens hoe een paarse muur zou staan. Doe maar gek, je kunt de kleuren in een oogwenk weer veranderen. Als je bijvoorbeeld besloten hebt dat je muur blauw gaat worden, dan kun je uitproberen welke tint blauw het beste werkt.

5: Controleer je keuze

Als je met de kleurcodes naar de winkel gaat, bekijk dan altijd eerst de kleurstalen voordat je de verf bestelt, om zeker te weten dat het om de juiste kleur gaat. Kleuren op het scherm komen niet altijd precies overeen met de realiteit. Als je nog onzeker bent, koop dan eerst een klein potje als dat mogelijk is. Verf eerst een klein stukje om te zien of de kleur aan de verwachtingen voldoet. Maar bedenk dat het alleen maar verf is. In het ergste geval kun je het nog altijd overschilderen. Dus wees niet bang voor een beetje risico.

Lees verder onder de advertentie

Kleur volgens de stylisten

Met kleur werken doen Frans, Fietje, Marianne en Wendy graag, heel graag zelfs. We leggen je uit waarom zij kiezen voor vergrijsd blauw, groen, roze en geel. Spelen met kleur levert verrassende resultaten op. Een beetje durven is nooit weg!

Ook door het toevoegen van woonaccessoires kun je meer kleur in huis brengen. Daarom hieronder een selectie kleurrijke producten voor in huis.

Kleurrijk moois…

Lees verder onder de advertentie