Alle soorten verf op een rij

beeld vtwonen Beeld

Er zijn zoveel soorten verf tegenwoordig, maar wat zijn nou de verschillen? Wij zochten het voor je uit. Bekijk hieronder de lijst met verfsoorten, bestanddelen en toepassingen.

Definitie van verf

Volgens de Van Dale is verf een ‘mengsel van kleurstoffen waarmee men voorwerpen bedekt om ze tegen bederf te beschermen’. Wikipedia houdt het erop dat verf ‘de algemene term is voor producten die bedoeld zijn om een voorwerp te beschermen of te verfraaien door het van een pigmenthoudende laag te voorzien’. Verf heeft als doel dus het beschermen en/of verfraaien van een voorwerp. Dit geldt voor alle soorten verf.

Bestandsdelen van verf

Verf bestaat uit 3 delen: een vast gedeelte en twee vloeibare delen. Het vaste deel bestaat uit pigment of kleurstof. Het eerste vloeibare deel is het bindmiddel (een natuurlijke of synthetische hars). Het bindmiddel zorgt ervoor dat de verf na droging vast wordt. Het tweede vloeibare deel is het medium dat verdampt, ook wel verdunner genoemd. Hiervoor wordt terpentine en steeds vaker ook water gebruikt). Dit tweede vloeibare bestandsdeel zorgt ervoor dat de verf soepeler en strijkbaarder wordt, zodat de verf makkelijk kan worden aangebracht.
In de 20e eeuw kwamen er naast olieverven steeds meer verfsoorten op waterbasis op de markt. Het gebruik van deze verfsoorten op waterbasis is veel minder schadelijk dan olieverven, omdat er geen terpentine in zit.

Lees verder onder de advertentie

Soorten verf als decoratiemateriaal

Verf is het meest veelzijdige decoratiemateriaal dat er bestaat. Bovendien is het makkelijk te verwerken en relatief goedkoop. Gaat er iets mis, dan verf je er gewoon weer een nieuwe laag overheen. Het aantal verfsoorten is gigantisch: van gewone soorten op water- of oliebasis tot verven die bedoeld zijn om muren in één keer te dekken en verven die waterbestendig zijn. Ook is er een bijna grenzeloos aantal kleuren. In bouwmarkten en verfspeciaalzaken kun je verf in vrijwel elke gewenste kleur laten mengen. Ook leuk: lambrisering van verf. Speels en lekker makkelijk.

Het verf ABC

Verf bestaat dus uit drie bestanddelen en wordt vooral gebruikt om voorwerpen te verfraaien en te beschermen, zoals een radiator. Maar er zijn tegenwoordig zoveel soorten verf dat de kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen paniek! Hieronder vind je alle soorten verf overzichtelijk op een rij.

Acrylverf

Het grote voordeel van acrylverf is de snelle droogtijd. Acrylverf bestaat uit een kleurpigment met en bindmiddel van kunststof. Het is een verfsoort op waterbasis die na droging watervast is.

Lees verder onder de advertentie

Beits

Met beits breng je een transparante of dekkende laag aan om vezels (meestal van hout) een mooi uiterlijk te geven. Een kenmerk van beits is dat het gedeeltelijk in het hout doordringt. Je hebt beitsen die geschikt zijn voor binnen en beitsen die bedoeld zijn voor gebruik buitenshuis.

Grondverf

Voordat je met verf aan de slag gaat, is het aan te raden om eerst een laag grondverf aan te brengen. De eigenschappen van grondverf zorgen ervoor dat de nieuwe verflaag goed hecht en afsluit. Wil je een donkere muur lichter maken? Ook dan biedt grondverf uitkomst: het zorgt ervoor dat je de donkere kleur straks niet door de nieuwe verflaag heen komt. Verf bewaren doe je overigens zo.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Kleur Zo bewaar je het beste je verfkwasten

beeld vtwonen Beeld

Kleur De beste verftips

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

styling Gaan voor veilig kan altijd nog: geef je muren kleur

VTWONEN VERFCOLLECTIE

Lees verder onder de advertentie

bekijk de kleuren

Hoogglans soorten verf

Voor koziinen, deuren en ramen is hoogglans verf zeer geschikt. Hoogglans verf is zeer sterk, vochtbestendig en makkelijk schoon te maken. Werd deze verf vroeger vooral voor de buitenkant van het huis gebruikt, tegenwoordig wordt er ook steeds vaker binnenshuis gekozen voor hoogglans verf. Nadelen van hoogglans verf zijn dat je onvolkomenheden beter ziet dan bij een matte verf en dat het voorbereidingswerk meer tijd en moeite vergt.

Kalkverf

Kalkverf is een verf die bestaat uit 100% natuurlijke mineralen en pigmenten. Gebruik kalkverf als je een authentieke uitstraling wil creëeren.

Lees verder onder de advertentie

Lak

Lak gebruik je om hout te beschermen tegen inwerkingen van buitenaf. Bekijk hier de vtwonen lakverf-collectie die te koop is bij Karwei. Ook in onze online shop vind je de nodige lakverven.

Latexverf

Latexverf is verf op waterbasis en hierdoor milieuvriendelijk.

Textielverf

De naam zegt het al: verf waarmee je textiel kunt verven. In dit stappenplan lees je meer over textielverf.

Lees verder onder de advertentie

Magneetverf

Magneetverf is een decoratieve verf die je in bijna alle gewenste kleuren kunt laten mengen. Met magneetverf kun je een wand of muur magnetisch maken. Je hebt geen prikbord meer nodig: voortaan hang je je mooiste foto’s met een magneetje op de muur! Lees hier alles over magneetverf.

Matte verf

Matte verf is zacht van kleur en niet-reflecterend. Een matte verf is daardoor ideaal om kleine onvolkomenheden te verdoezelen. Nadelen van een matte verf zijn dat ze minder goed bestand zijn tegen vlekken en slijtage. Ook zijn ze minder goed afwasbaar en minder vochtbestendig dan hoogglans verf.
Matte verf is vooral geschikt voor woonkamers, slaapkamers en plafonds. Wil je een ruimte verven die zeer frequent wordt gebruik? Dan kun je beter kiezen voor een hoogglans verf.

Muurverf

Onder muurverf worden eigenlijk alle verfsoorten verstaan die geschikt zijn voor op de muur. Er zijn heel veel muurverven waaronder latex, structuurverf, schoolbordenverf en sierpleister.

Lees verder onder de advertentie

Schoolbordenverf

Met schoolbordenverf maak je binnen mum van tijd een reusachtig memobord van je wand. Schrijf een mooi gedicht voor in de slaapkamer of gebruik de wand als levengrote kleurplaat voor de kinderkamer.
Tip: breng een laag magneetverf onder de schoolbordverf aan, zo kun je ook briefjes en leuke kaarten op je muur hangen. Inspiratie opdoen? Lees het artikel: ‘De leukste plekken om te krijten op schoolbordverf

Structuurverf

Met structuurverf breng je makkelijk en snel structuur aan op je muur. Heb je een muur met oneffenheden? Ook dan biedt structuurverf uitkomst, want het camoufleert putten en butsen. Structuurverf is verkrijgbaar in verschillende gradaties, van bijna glad tot een vrij grove structuur. Net als andere verfsoorten is ook structuurverf in bijna elke gewenste kleur te mengen.

Tempera

Tempera bestaat uit een emulsie met kleurpigment. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord temperare dat mengen betekent. Sinds de uitvinding van de olieverf wordt tempera niet vaak meer gebruikt. Tempera is vrij dof van kleur. Maar met een laag was of vernis krijgt het weer glans.

Lees verder onder de advertentie

Zijdeglans verf

In tegenstelling tot matte verf is zijdeglans verf wel goed te reinigen en geschikt voor bijna alle ruimtes in huis, zelfs voor de kinderkamer. Heb je ooit weleens overwogen om de keuken op te frissen door de keukenkastjes te verven?

Vernis

Vernis is een chemische stof die je over verf of materiaal aanbrengt om de invloed van weer, licht, vocht of schimmels te verminderen.

Waterbestendige soorten verf

Zoals de naam al doet vermoeden is een wand met waterbestendige verf bestand tegen water. Ideaal voor een wand achter het aanrechtblad of in de badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk ook de vtwonen collectie verf voor nog meer inspiratie of om direct te bestellen! Kun je niet kiezen welke kleur bij jouw stijl past? Leer dan kleuren kiezen voor dummies.