Zo bewaar je het beste je verfkwasten

beeld vtwonen Beeld vtwonen 06-2017 | Louise Lemaire | Myla Griese
Beeld vtwonen 06-2017 | Louise Lemaire | Myla Griese

Hoe maak je je verfkwasten goed schoon? En wat is de beste manier om je kwasten voor even of voor een langere tijd op te bergen? Dit zijn de beste tips voor het bewaren én schoonmaken van kwasten.

Lees verder onder de advertentie

Inpakken

Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven. Wil je ze langer bewaren? Strijk ze dan zoveel mogelijk af met een doek en zet ze in een laag water. Op deze manier zijn de kwasten tot vele dagen later meteen gebruiksklaar.

Kwasten bewaren voor langere tijd

Wil je het schilderen voor een langere periode onderbreken? Veeg dan met een doek de verf oppervlakkig van de kwast en zet deze een nachtje in een kwastenbox gevuld met rauwe lijnolie. Lijnolie is te koop bij verfspeciaalzaken. Als je de kwast eruit haalt, is het belangrijk om de overtollige olie er met een niet-stoffige doek af te vegen. Daarna kun je er zo weer mee schilderen.

Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant voordat je weer gaat verven.

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaken

Het schoonmaken van kwasten zorgt voor veel afval. Voor het milieu is het daarom het beste om de kwasten te laten drogen en weg te gooien bij het gewone afval. Droge verfresten zijn namelijk geen chemisch afval. Kwasten mag je niet onder de kraan uitspoelen, ook niet als je waterverdunbare verf hebt gebruikt. Ook waterverdunbare verf (of acrylaat- of acrylverf) en beits bevatten stoffen die slecht zijn voor het milieu.

Wil je je verfkwasten toch schoon en droog krijgen voor een volgende klus? Gebruik dan een kwastenreiniger. Er zijn speciale reinigers voor alkydverf en voor acrylverf. Daarna maak je ze schoon met water en zeep. Voelt de kwast nog stug aan? Dan herhaal je dit nog een keer. De resten van de kwastenreiniger met verf breng je daarna naar een klein chemisch afval (kca) bij jou in de buurt.

Om er zeker van te zijn dat je geen schade aan het milieu aanricht, kies je voor duurzame verf. Die verf wordt gemaakt van natuurlijke producten en is op waterbasis, waardoor je op geen enkele manier chemische stoffen in de natuur achter laat.

Lees verder onder de advertentie

Shop de mooiste verfkleuren…

LEES OOK
Ontdek de vtwonen verfcollectie

Bron: beeld: vtwonen 06-2017 | Louise Lemaire | Myla Griese

Lees verder onder de advertentie