keukeninspiratie

Word een Marie Kondo in jouw eigen keuken

 
beeld vtwonen Shutterstock / united photo studio
Shutterstock / united photo studio
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Opruimgoeroe en bestsellerauteur Marie Kondo weet als geen ander hoe je orde en rust in je leven aanbrengt. In haar boeken en haar eigen Netflix-serie legt ze uit hoe je je huis georganiseerd en blijvend opgeruimd houdt. Heb jij ook een keuken vol rommellaatjes en plastic bakjes en weet je niet waar te beginnen? Kijk het kunstje af bij Marie en je hebt voortaan de ultieme opgeruimde keuken. (in samenwerking met Bosch Huishoudapparaten)

Lees verder onder de advertentie

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Ga na hoe jouw ideale keuken eruit zou moeten zien. Welke sfeer wil je creëren? Maak een moodboard of doe wat keukeninspiratie op. Denk ook na over wat er beter kan in je huidige keuken. Kook je graag uit een kookboek, maar staan je kookboeken op een lastige plek? Zorg dat de spullen die je dagelijks gebruikt voor het grijpen liggen. Spullen die je niet heel vaak gebruikt, zoals de mixer, berg je op in de kastjes die wat minder goed bereikbaar zijn.

Bewaar alleen de 'joy sparkers'

Doordat de keuken vaak het hart van het huis is en je er een hoop tijd doorbrengt, kan deze ruimte al gauw slordig overkomen. Losse rommel en prullaria, zoals de post, sleutels en opladers verdwijnen in een la. Zit de lade vol? Dan raakt het aanrecht voller en voller. Haal alles uit de keuken en verzamel het op één plek. Pak elk item op en bepaal of je er blij van wordt of niet. Does it spark joy? Dan hou je het. Hoort het niet bij je keukenspullen, dan leg je het meteen op de juiste plaats. Alles waar je niet blij van wordt, doe je weg. Of je maakt er iemand anders heel blij mee, dat kan natuurlijk ook .

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Vouwen op de Marie-manier

Denk na over hoe je ruimtes beter benut. Vouw je keukendoeken en schoonmaakdoekjes netjes op en stapel ze verticaal in plaats van horizontaal. Dit geeft je een beter overzicht van wat er in je kast ligt. Zo hoef je niet meer de hele stapel door, op zoek naar die ene leuke theedoek die ergens onderop ligt. Hetzelfde geldt voor je besteklade: verdeel je lades met kleine bakjes zodat je alles netjes kunt opbergen. Gooi weg wat je nooit gebruikt en bewaar spullen van dezelfde categorie bij elkaar.

beeld vtwonen Shutterstock / Africa Studio
Shutterstock / Africa Studio
beeld vtwonen Shutterstock / Oleksandra Naumenko
Shutterstock / Oleksandra Naumenko

Alles een vaste plek

De snelste opruimmethode kent iedereen en is ideaal wanneer er plots visite komt. Hup, alles in de kastjes, die kastdeur dicht en je ziet de troep niet meer. Alleen jammer dat die rommel er dan nog wél is. Wen jezelf liever aan om de boel ook achter gesloten deuren wat strakker te organiseren. Is jouw koelkast zo vol dat je herhaaldelijk producten weg moet gooien omdat ze over datum zijn? Voorzie bakjes van een datum en geef alles een vaste plek. Mayonaise en de eieren in de deur, beleg en zuivel bewaar je bovenin en groente en vlees stop je netjes onder in de la. Ook handig: de flexibel in te delen koel-vriescombinaties uit de Serie 6 van Bosch. Alle vriezerladen en glazen platen zijn gemakkelijk uitschuifbaar, zodat je veel verschillende bewaarmogelijkheden hebt en extra ruimte wanneer nodig.

Zet je favorieten in de kijker

Bij deMarie Kondo-aanpak is het de bedoeling dat je jezelf alleen nog maar omringtmet spullen die je écht dierbaar zijn. Maar dat geldt natuurlijk lang niet vooral je keukengerei. Maak in dat geval de afweging van spullen die je in en uithet zicht bewaart. Een maatbeker is nou niet bepaald een hebberigmakend itemwaar je direct blij van wordt, maar komt tijdens het kokerellen toch echtregelmatig van pas. Om te zorgen dat je steeds een goed gevoel krijgt wanneerje je keuken binnenstapt, hang je één van je lievelingsfoto's in de keuken. Ofzet je dat mooie antieke servies van je oma ergens waar je het meteen ziet.Bepaal wat voor jou persoonlijk belangrijk is, en onthoud daarbij: less ismore.