Oersterk, betaalbaar en (bijna) alles is mogelijk: hoera voor het kunststof keukenblad
De keuken simpel en snel in een ander jasje hullen? Met een nieuw werkblad krijgt de keuken direct een frisse uitstraling. En dit hoeft niet veel te kosten, zeker wanneer je kiest voor kunststof. Het kunststof keukenblad is niet alleen betaalbaar en veelzijdig, het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk, krasbestendig en makkelijk schoon te maken. En het allerleukste: kunststof is in nagenoeg alle kleuren en prints verkrijgbaar.
Wat is kunststof?
We kennen kunststof in allerlei vormen en toepassingen. Van wegwerpartikelen zoals rietjes en bekers tot tuinmeubilair en dus ook werkbladen. Kunststof is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat is kunststof nu precies? Kunststof is een synthetische stof. Dat wil zeggen dat dit materiaal niet afkomstig is uit de natuur, zoals hout of natuursteen, maar uit de fabriek komt gerold.
Kunststof en duurzaamheid
Kunststof is goedkoop en weegt weinig in vergelijking met metaal of hout. Het is bovendien bijna niet kapot te krijgen. Dat is meteen ook het grootste nadeel van kunststof: het verteert niet of nauwelijks, met wereldwijde vervuiling tot gevolg.
De basis grondstof van de meeste kunststoffen is aardolie, maar het kan tegenwoordig ook worden gemaakt van planten, zoals aardappelzetmeel. Dan spreken we van bioplastic. Deze bioplastics zitten in de lift, maar hebben nog een behoorlijke weg af te leggen in de keukenindustrie: we hebben nog geen aanrechtblad van bioplastic kunnen vinden.
Is kunststof hetzelfde als plastic?
In de volksmond wordt plastic gebruikt om kunststof materialen aan te duiden, maar is kunststof plastic? Er zijn verschillende soorten kunststof en plastic is daar één van. Plastic en kunststof zijn dus niet hetzelfde, maar plastic is een vorm van kunststof.
Een toplaag van HPL
Een kunststof aanrechtblad is samengesteld uit multiplex, MDF of spaanplaat met daar bovenop een HPL toplaag, ook wel laminaat genoemd. De afkorting HPL staat voor High Pressure Laminate. Deze toplaag bepaalt de look van het kunststof werkblad en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dat maakt kunststof ook zo enorm veelzijdig. Er is er altijd wel één te vinden die naadloos aansluit op jouw interieursmaak.
Bovendien is een toplaag van HPL glad en niet poreus. Het is daarom bestand tegen vocht en vuil. Makkelijk schoon te houden dus en dat is natuurlijk ideaal voor de keuken.
Hoe lang gaat een kunststof keukenblad mee?
Kunststof heeft de eigenschap dat het niet vergaat. Als afval in de natuur zal het in steeds kleinere stukjes afgebroken worden, maar het verdwijnt nooit. In die zin is het een duurzaam product, het gaat lang mee. Dat is natuurlijk dubieus, want het feit dat de kunststof deeltjes voor altijd blijven bestaan, is niet bepaald milieuvriendelijk.
Dat kunststof niet verteert, wil niet zeggen dat een keukenblad van kunststof voor altijd intact blijft. Wanneer vocht via naden onder het laminaat terecht komt, zal het MDF of spaanplaat uitzetten. Dat zie je aan het barsten en opbollen van het keukenblad. Bij een basislaag van multiplex heb je dit probleem overigens niet.
Vocht en het belang van kitten
Dit wegsijpelen van vocht komt vaak voor bij naden, dus waar twee bladen bij elkaar komen of rondom een wasbak of kookplaat. Het is daarom belangrijk deze naden goed te (laten) kitten met speciale siliconenkit voor de keuken. Zo voorkom je dat er vocht onder de toplaag komt en dat het blad gaat opbollen of zelfs barsten zal vertonen.
Ook is een kunststof aanrechtblad kwetsbaar voor hitte, butsen en beschadigingen. Voorkom dit door gebruik te maken van snijplanken en pannenonderzetters. Zo houd je de toplaag lang intact en verleng je de levensduur van het aanrecht. Op den duur zullen er ongetwijfeld toch slijtageplekken ontstaan. Wanneer dat is, is afhankelijk van de mate van gebruik. Houd er rekening mee dat jouw kunststof aanrecht na zo’n tien of vijftien jaar waarschijnlijk aan vervanging toe is.
LEES OOK
Het keukenblad vervangen? Dan is dit handig om te weten
Het verschil tussen kunststof en composiet
Composiet en kunststof worden dikwijls met elkaar verward, terwijl ze toch erg verschillend zijn. Het grootste verschil zit ‘m in het prijskaartje: composiet is behoorlijk aan de prijs terwijl kunststof werkbladen juist betaalbaar zijn. Composiet is een mengsel van natuursteen, vaak graniet en kwarts. Deze materialen worden onder hoge druk samengeperst met kunsthars. Een aanrechtblad van composiet is enorm sterk.
Hoewel composiet geen puur natuurproduct is, bevat het wel degelijk grote hoeveelheden steen, in tegenstelling tot kunststof wat in de fabriek wordt vervaardigd uit aardolie of plantenresten.
Kleuren en patronen voor het kunststof keukenblad
Een van de grote voordelen van een aanrecht van kunststof is – we noemden het al even – de veelzijdigheid. Kunststof is een ware kameleon. Het is in alle dessins te vormen en bootst moeiteloos hout, beton, graniet, terrazzo of marmer na. Sommige kunststof werkbladen zijn nauwelijks te onderscheiden van het echte materiaal. Benieuwd welk uiterlijk past bij jouw interieur? We geven een voorzetje:
- Een kunststof keukenblad met marmerlook geeft allure aan jouw keuken en is schitterend bij een klassieke of romantische inrichting. Marmer wordt nog chiquer met een gouden detail hier en daar, zoals een greepje, tegeltje of deze pannen met gouden coating op de handgreep.
- Wanneer je kiest van een kunststof blad met houtlook, hul je de keuken in warmte. Hout heeft karakter en hoewel kunststof geen natuurproduct is, wekt de houtprint van jouw werkblad wel die indruk. Met als bijkomend voordeel dat kunststof minder werkt, makkelijker in onderhoud is en minder gevoelig voor vocht en vuil.
- Voor een stoere uitstraling ga je voor een kunststof werkblad met betonlook. Het gebruik van beton geeft een robuust gevoel aan de keuken. Het staat dan ook te gek in interieurs met een industriële stijl. Beton kán kil overkomen. In combinatie met het warme van hout, breng je dit moeiteloos in balans.
- In een moderne keuken waarmee je nog jaren, al dan niet decennia voort kunt, is een granieten werkblad een verstandige keuze. Granietlook is strak, tijdloos en heel goed te combineren met andere materialen en kleuren.
- De retro woonstijl wint aan terrein. Wat helemaal past in deze huizen is een keuken met een terrazzo blad. Het gestippelde patroon is speels, vrolijk en brengt je terug in de tijd: de jaren 30 herleven in deze keuken!
LEES OOK
Welke woonstijl heb jij? Doe de test
De spoelbak
De spoelbak stem je wat betreft stijl natuurlijk het liefste af op het dessin van jouw aanrecht. Maar wat voor spoelbak past nou bij welke print? Kijk eerst goed welke kleuren terugkomen in het werkblad en kies er eentje in één van die kleuren. Een wit aanrechtblad met witte wasbak, een zwart aanrechtblad met zwarte spoelbak of ga op zoek naar een spoelbak in een tint in een van de gekleurde spikkeltjes in jouw terrazzolook aanrechtblad. Contrasten werken ook altijd fijn: een witte spoelbak in een diep blauw aanrechtblad bijvoorbeeld. Met een wasbak in brons, messing of rvs geef je het aanrechtblad definitie.
LEES OOK
Een kleurrijk interieur in balans met de 60-30-10 regel
Inbouwen van de spoelbak
Voor het inbouwen van een spoelbak zijn drie mogelijkheden:
- opbouw
- vlakbouw
- onderbouw
De namen laten zich al raden: bij een opbouw spoelbak is de spoelbak een stukje boven het aanrecht gemonteerd waardoor er zich een klein opstaand randje bevindt op het blad. Dit wordt veel toegepast bij kunststof werkbladen met spaanplaat. Om te voorkomen dat water onder de rand kan lopen dient er een extra kunststof band rond de wasbak te worden aangebracht.
Bij vlakbouw sluit de spoelbak naadloos aan op het blad. Dit is heel praktisch, want zo blijft er geen vuil achter tussen de randjes van het aanrecht en de spoelbak en zwiep je alles zo de spoelbak in bij het afnemen van het blad.
Een verzonken spoelbak, ofwel onderbouw, ligt iets onder het aanrechtblad. Het mooie effect daarvan is dat je geen overgang ziet van het aanrechtblad naar de spoelbak. Een nadeel echter is dat je op deze manier misschien in de knoop komt met de keukenkastjes onder zink.
Kunststof keukenblad met waterkering
Een keukenblad krijgt nogal wat te verduren tijdens het koken en afwassen. Het laatste wat je wilt, is dat water en andere vloeistoffen langs de keukenkastjes omlaag druppelen en de vloer beschadigen. Een kunststof aanrecht is natuurlijk wel opgewassen tegen wat nat, maar jouw houten of betonnen vloer houd je graag droog. Dan is een waterkering de perfecte oplossing. De licht opstaande rand zorgt ervoor dat water niet van het aanrecht af kan druppelen. Zo kan er zorgeloos gespetterd worden. Of je het mooi vindt, is een tweede.
Voor- en nadelen kunststof keukenblad
De vele voordelen van kunststof heb je hierboven al gelezen, we zetten ze hieronder nog even puntsgewijs neer. Met uiteraard ook een paar minnen.
Plussen
- Betaalbaar
- Gemakkelijk schoon te houden
- Niet poreus en daardoor vochtbestendig
- Weerstaat de tand des tijds
- Veel verschillende printen beschikbaar
Minnen
- Niet bestand tegen hitte
- Kwetsbaar voor krassen en butsen
Welke andere keukenbladen zijn er?
Naast kunststof zijn er ook keukenbladen op de markt van 100% natuurlijk materiaal, zoals marmer, graniet en hout. Daarnaast zien we veel beton, keramiek, composiet en terrazzo terug in de keuken. Natuurstenen aanrechtbladen zijn stuk voor stuk uniek, oersterk en redelijk hittebestendig. Met een werkblad van hout hul je de keuken in warmte. Hout staat bekend als karakteristiek en robuust en is thuis in elk interieur.
Kunststof achterwand voor de keuken
Koken zonder kliederen is nagenoeg onmogelijk. Bescherm de wand achter het werkblad daarom met een spatscherm, bijvoorbeeld in een kunststof uitvoering. Trek de print van het aanrecht door op de achterwand voor een gelijkmatig effect. Zo is het met een simpele beweging weer smetteloos schoon na het kokkerellen.
Kunststof keukenblad schoonmaken
Er nodigt niets zo uit om lekker te koken en bakken als een lege maag en een gepoetst aanrecht. Met een kunststof werkblad is schoonmaken een eitje. Een natte, zachte doek en een druppeltje schoonmaakmiddel is afdoende. Voor de hardnekkige vlekken kun je een zacht schuursponsje gebruiken. Let er goed op dat het sponsje niet te grof is, want dit zal krassen veroorzaken of leiden tot doffe plekken.
Witte vlekken op een kunststof blad zijn waarschijnlijk veroorzaakt door kalk. De truc is een beetje schoonmaakazijn toe te voegen aan het sopje. Daarmee verdwijnen de kalkvlekken als sneeuw voor de zon. Vermijd zure, agressieve en schurende schoonmaakmiddelen: dat zal de laminaatlaag aantasten.
Pas op met chloor
Vraag je je af of je chloor kunt gebruiken voor het reinigen van het aanrecht? Nee, is het korte antwoord op die vraag. Het is niet alleen schadelijk voor de toplaag, het is ook onnodig. Chloor is namelijk niet zozeer een schoonmaakmiddel: het is een ontsmettingsmiddel. Bovendien heeft het geen ontkalkende werking. Chloor valt onder chemisch afval, wees dus terughoudend met het gebruik ervan.
Hoe krijg je een kunststof keukenblad weer mooi?
Hoewel kunststof de tand des tijds goed doorstaat, kan het zijn dat het na verloop van tijd zijn glans wat verliest. Voor het behandelen van doffe plekken op kunststof zijn er verschillende middeltjes op de markt, bijvoorbeeld polijstpasta voor alle materialen om het kunststof keukenblad weer haar glans terug te geven. Ze zal je vast dankbaar zijn!
Een zware pan of ovenschaal uit je handen laten vallen? Waar gehakt wordt, vallen spaanders. De keuken wordt vaak intensief gebruikt en dat is ook de bedoeling; het is nu eenmaal geen showroom. Wil je jouw kunststof keukenblad herstellen van krassen of butsjes? Dan hebben wij goed nieuws, want er zijn wat trucjes.
Methode 1
Bij krasjes en kleine deukjes kan baking soda je uit de brand helpen. Dit is een heel fijn schuurmiddel. Maak de krassen eerst goed schoon met water, een zachte doek en wat mild schoonmaakmiddel. Er mag geen vuil meer in de kras zitten. Strooi vervolgens de baksoda over de kras en poets dat in draaiende bewegingen weg. Deze techniek zorgt ervoor dat het oppervlak egaliseert en de kras dus niet of nauwelijks meer zichtbaar is.
Methode 2
Een tweede methode om krassen en butsjes in kunststof werkbladen te behandelen is met meubelwas of autowax. Breng het aan op de kras, laat het zo’n twintig minuten uitharden en veeg het overtollige product met een doek weg. De was vormt een laagje dat het aanrecht beschermt tegen nieuwe krassen.
Methode 3
Ten slotte zijn er laminaatvullers verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij de leverancier van het aanrecht. Deze vuller wordt afgestemd op het uiterlijk van het werkblad. Neem dus een foto van jouw aanrecht mee om een goede match te vinden.
Een kunststof keukenblad schilderen, kan dat?
Dat kan zeker! Ben jij uitgekeken op jouw keukenblad van kunststof? Een lik verf en ze is weer als nieuw. Zo pas je de keuken met een handomdraai aan op je nieuwe smaak of op de laatste trends. Het is belangrijk dat het werkblad goed gereinigd, ontvet en geschuurd is voordat je aan de slag gaat. Gebruik bij voorkeur eerst een primer, zodat de eerste laag verf meteen goed pakt. Lak de boel ten slotte af met een kleur naar keuze. Gebruik uitsluitende verf die kras- en slijt vast is. Polyurethaanverf of tweecomponenten epoxyverf zijn geschikt voor de klus.
Zelf doen? Natuurlijk!
Steek je graag de handen uit de mouwen en schrikt een diy-project op zijn tijd jou niet af? Een kunststof werkblad is bij lange na niet zo zwaar en hard als een blad van natuursteen of massief hout. Dat maakt het een prima materiaal voor de doe-het-zelver. Hoe je een kunststof keukenblad moet zagen en monteren? YouTube staat vol met handige tutorials.
Zorg ten minste voor een goede decoupeerzaag. De zaagkant van het blad dient naderhand opnieuw gelamineerd te worden. Er zijn zogenoemde kantenbanden verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Voor het zagen van de uitsparingen voor de spoelbak en de kookplaat kan een cirkelzaag prettig werken. Ben je niet in het bezit van deze gereedschappen? Het meeste is gelukkig te huur bij de lokale bouwmarkt.
Wat kost een kunststof keukenblad?
Een aanrecht van kunststof past in een beperkt budget. Met een gemiddelde prijs tussen de 80 en 100 euro per strekkende meter is het de goedkoopste in zijn soort. Ter vergelijking: voor een werkblad van graniet betaal je gemiddeld 250 euro. Bij marmer kijken we naar een gemiddelde meterprijs van € 300. Een houten aanrechtblad begint doorgaans bij 200 euro.
Behoorlijk aan de prijs dus, terwijl al deze materialen zijn na te bootsen met kunststof… Voor een prikkie!
Kunststof keukenblad online bestellen
Alles kan tegenwoordig vanuit je luie stoel. Of desnoods vanuit de nieuwe keuken. Bestel je nieuwe kunststof keukenblad online bij één van de vele aanbieders. Let er daarbij goed op dat de maten kloppen. Zorg dat keukenkastjes waterpas staan en tegel- of stucwerk gedaan is. Dit kan namelijk invloed hebben op de exacte maten. Toch het zekere voor het onzekere nemen? Je kunt het inmeten doorgaans ook aan de leverancier overlaten.
Het is toch uit de kunst, dat kunststof? Maak jouw aanrechtblad in beton-, hout-, marmer- of granietlook af met leuke accessoires.
Het leukste voor op jouw keukenblad vind je hier:
Bron: beeld 1: vtwonen 2019-2 | styling Moniek Visser | fotograaf Peggy Janssen | beeld 2: WVOJH | Styling Eva van de Ven | Fotografie Barbara Kieboom | beeld 3 en 4: WVOJH | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom