Dag rommel: slimme tips voor het indelen van keukenkastjes
Staat het pak macaroni altijd helemaal achterin het keukenkastje als je ’m nodig hebt? Of zijn de kastjes na het opruimen in no time weer een bende? Dan ben je echt niet de enige. Keukenkastjes lijken soms een eigen leven te leiden en daar willen we het liefst vanaf. Met deze tips helpen we je graag op weg.
Ontspullen
Om te beginnen is het verstandig om alle keukenkastjes eerst helemaal leeg te halen. Zo krijg je een compleet overzicht van alle spullen die erin staan en kun je ook meteen de binnenkant van de kastjes goed reinigen. Nu alles voor je ligt, bepaal je wat je echt nodig hebt en welke etenswaren en andere spullen weg kunnen. Ontspullen is lastig, maar misschien wordt het toch tijd om afscheid te nemen van oude bakjes die je nooit meer gebruikt. Of breng de keukenmachine die het daglicht nauwelijks meer ziet naar de kringloop. Wanneer je alles er meteen weer in zou terugzetten, dan is het al snel weer een zooitje en kun je niet makkelijk en snel bij de spullen die je nodig hebt.
LEES OOK
Voorraadkast elke keer weer een bende? Zo voorkom je het
Handige indeling
De handigste manier voor het indelen van de keukenkastjes is als volgt: in de bovenste kast komen de spullen die je het minst gebruikt – denk aan voorraad of een keukenmachine. Op ooghoogte komen spullen die je veel gebruikt, zoals pannen en kookgerei. Op deze manier kun je er zo snel mogelijk bij tijdens het koken. Onderin komen de spullen die je minder vaak gebruikt, zoals schoonmaakmiddelen, keukentextiel en bewaarbakjes.
LEES OOK
Altijd een schone keuken met deze nieuwe gewoontes
Keukenkastjes indelen in zones
Een andere handige manier voor het indelen van de keukenkastjes is door verschillende zones aan te wijzen. Zo krijgt een keukenkast bijvoorbeeld de zones ‘voorbereiden’, ‘koken’, ‘voorraad’, ‘serveren en opbergen’ en ‘schoonmaken’. Natuurlijk kun je dit helemaal zelf bepalen: hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer zones. Het gaat er in ieder geval om dat je een keukenkastje helemaal reserveert voor een bepaalde taak in de keuken.
Als je deze manier van keukenkastjes indelen toepast, maak je optimaal gebruik van de ruimte én kun je alles makkelijk en snel terugvinden. Zo zet je in de zone ‘voorbereiden’ alles wat je nodig hebt om eten voor te bereiden: snijplanken, messen, mengkommen en ga zo maar door. Bij ‘koken’ plaats je dan weer pannen, kookgerei, kruiden en andere benodigdheden.
LEES OOK
Ruimte besparen in de keuken? Pannen handig opbergen doe je zo
Shop handige organisers voor de keuken…
Lees ook
Wandplank boven het aanrecht: praktisch én stijlvol
Dit wil je: een keuken in zachte pasteltinten
Weg met alle zooi! Zo kunnen de keukenlades weer dicht
Binnenkijken in een keuken met mediterrane sfeer in Gorinchem