Houd hier rekening mee bij het aansluiten van de vaatwasser

etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille) Beeld Beeld via Unsplash: fotografie Jon Nathon Stebbe
Beeld Beeld via Unsplash: fotografie Jon Nathon Stebbe

Heb je er genoeg van om de vuile vaat elke keer met de hand af te wassen? Met een vaatwasser voorkom je een hoop moeite én blijft keukenblad mooi opgeruimd, mits je alles meteen in de vaatwasser zet. Voordat je van deze voordelen kunt genieten, moet je de vaatwasser aansluiten. Doe je dit zelf of laat je de vaatwasser installeren? Hoe sluit je de vaatwasser aan op de afvoer? En wat als er geen afvoer is? Lees verder en ontdek de antwoorden op deze vragen.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten vaatwassers

Van energiezuinige vaatwassers tot compacte afwasmachines die zelfs in de kleinste keukens passen: er bestaan veel opties die de vuile borden en glazen met gemak weer blinkend schoon krijgen. De ene vaatwasser is net wat stiller dan de ander of heeft meer ruimte voor vuile vaat. Ook in prijs verschillen de machines veel: je hebt uitvoeringen van € 350 tot wel € 3.000. Hoe zie je door al deze bomen het bos nog? Waar je hoe dan ook op moet letten, is welke vaatwasser past in de keuken. Er zijn vier verschillende soorten vaatwassers: volledig geïntegreerd, half geïntegreerd, onderbouw en vrijstaand.

  • Volledig geïntegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerde vaatwassers zijn ideaal voor greeploze of semi-greeploze keukens. Bij deze uitvoering zie je niets van de vaatwasser. De machine past helemaal in het keukendesign door het voorpaneel dat je afstemt op de rest van de keukenfronten. Zo lijkt de vaatwasser net een keukenkast. Ook de knoppen zijn slim weggewerkt. Je bedient de vaatwasser namelijk aan de binnenkant van de machine. Er zijn zelfs uitvoeringen met een projector, zodat je de resterende tijd van de wasbeurt op de vloer kunt zien.

Lees verder onder de advertentie
  • Half geïntegreerde vaatwasser

De naam verklapt het al: deze vaatwasser is voor een deel te zien. Ook de half geïntegreerde vaatwasser heeft een voorpaneel nodig, maar in dat voorpaneel is ruimte voor het bedieningspaneel vrijgehouden. Zo hoef je de vaatwasser niet eerst open te doen om ‘m te bedienen.

  • Onderbouw vaatwasser
Lees verder onder de advertentie

Een onderbouw vaatwasser bouw je aan de onderkant van het keukenblad en heeft geen eigen bovenblad. Je hoeft voor dit model ook geen matchend voorpaneel te zoeken omdat je de deur van de vaatwasser ziet. Vind je dit juist wat hebben, voor in een retro keuken bijvoorbeeld? Dan is zo’n model dat niet compleet opgaat in de keuken wat voor jou.

  • Vrijstaande vaatwasser

De makkelijkste oplossing is een vrijstaande vaatwasser. Extra voordeel is dat je deze kunt plaatsen waar je wilt en je niet met een meetlint aan de slag hoeft. Perfect voor keukens waar een vaatwasser niet kan worden ingebouwd. Of als je bijvoorbeeld een tijdelijke oplossing zoekt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit is waarom je regelmatig onthardingszout in de vaatwasser moet doen

Vaatwasser aansluiten: controleer of je de juiste aansluiting en afvoer in huis hebt

Een vaatwasser heeft elektriciteit en water nodig om te vaat de reinigen. En na het programma moet het water afgevoerd kunnen worden. Gelukkig zitten er in de keuken vaak genoeg stroompunten en heb je al een afvoerpunt onder de wasbak. Heb je ook een wasmachine in de keuken? Dan zit er een wasmachinekraan in de buurt die je met een extra koppelstuk kunt gebruiken voor de aanvoer van water voor de vaatwasser. Een vaatwasmachine kun je doorgaans niet aansluiten op de normale keukenkraan. Heb je een van deze punten niet? Dan kun een loodgieter laten komen. Let ook goed op het stroomverbruik van de vaatwasser. Vaak moet er een nieuwe stroomgroep worden gemaakt, wat een klus voor een elektricien is.

Meten is weten bij een vaatwasser aansluiten

Ga je zelf de vaatwasser aansluiten? Om te zorgen dat de vaatwasser naadloos opgaat in de keuken is het belangrijk om alle zijden goed op te meten. Als je voor een inbouwmodel gaat, meet je de lengte, breedte en hoogte van de nis waar de vaatwasser komt. Houd hierbij wel een centimeter speling, zodat je de vaatwasser eenvoudig op z’n plek kunt schuiven. Meet ook de plint onder de keuken, omdat deze maat het deursysteem bepaalt. Je wilt niet dat de plint de deur blokkeert. Kun je het oude voorpaneel gebruiken dat al bij de keuken zat of heb je een nieuwe nodig? Meet ook deze maat op. Keukendeurtjes kun je trouwens makkelijk vervangen.

Lees verder onder de advertentie

De vaatwasser aansluiten in 4 stappen

Alle juiste aansluitingen en afvoer in huis? En heb je alles vakkundig opgemeten? Dan kun je de vaatwasser aan gaan sluiten. Raadpleeg altijd eerst de handleiding erbij, want hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit moet. Over het algemeen komt het aansluiten van de vaatwasser neer op de volgende vier stappen:

  • Stap 1. Controleer de aansluitingen. Om de vaatwasser met water te vullen moet je ‘m aansluiten op een wasmachinekraan (ook wel een beluchterkraan). Voor de afvoer van water moet de vaatwasser aangesloten worden op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
  • Stap 2. Controleer de lengte van de slangen. De slangen van de vaatwasser moeten lang genoeg zijn om bij de kraan en de afvoer te komen. Hierbij is het belangrijk dat er geen knik in de slangen komt of dat deze samengeknepen worden. Zijn de slangen te kort? Verleng ze dan. Raadpleeg de handleiding van de vaatwasser voor de maximale lengte.
  • Stap 3. Sluit de toevoerslang aan. Verbindt de toevoerslang van de vaatwasser met de wasmachinekraan. Zorg ervoor dat je de slang er recht op draait. Zit de slang vast? Draai de kraan open. Als er geen water langs de randen loopt zit ‘ie goed.
  • Stap 4. Sluit de afvoerslang aan. Gebruik je een losse afvoerbuis? Steek de afvoerslang hier dan maximaal 15 centimeter in. Zo kan het water goed doorlopen. Wil je de vaatwasser aansluiten op de sifon? Draai de aansluiting los en check of de rubberen stop nog in de sifon zit. Zo ja, haal deze stop eruit. Schuif dan de slangklem om het uiteinde van de afvoerslag en schuif de afvoerslang over de aansluiting op de sifon. Draai de slangklem stevig vast. Check in beide gevallen bij de eerste wasbeurt goed of er geen lekkage is ontstaan.

Kom je er bij het aansluiten van de vaatwasser niet uit? Bekijk dan een online handleiding of YouTube-tutorial. De meeste merken hebben een eigen kanaal waar je allerlei instructiemateriaal vindt.

Lees verder onder de advertentie

Vaatwasser laten aansluiten

De vaatwasser door een ervaren installateur laten inbouwen kan natuurlijk ook. Dit scheelt je een hoop moeite. De kosten hiervoor liggen tussen de € 100 tot € 300, maar soms is deze service inclusief bij de winkel waar je de vaatwasser hebt gekocht. Als er nog een extra groep in de meterkast moet worden geplaatst, ben je hier ongeveer € 200 tot € 500 aan kwijt. Ga je voor een inbouwmodel? Zorg dan dat je het juiste voorpaneel alvast in huis hebt, zodat de monteur deze op de afwasmachine kan plaatsen tijdens zijn bezoek. Dan ben je een stap dichter bij de ideale keuken.

De vaatwasser aansluiten is een flinke klus. Fijn als hij dus een tijdje mee gaat. Met deze tips verleng je de levensduur van de vaatwasser.

Afwashulpjes…

Lees verder onder de advertentie