WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een mooie binnenkomer! Inspiratie voor de inrichting van je bijkeuken

Van washok tot voorraadkast: met de inrichting van de bijkeuken kun je alle kanten op. We spenderen er veel tijd met wassen en opbergen, om vervolgens snel de deur weer achter ons dicht te trekken. Zonde! Wat ons betreft verdient de bijkeuken wat extra aandacht met een stijlvolle inrichting. Een paar tips.

wasmachine in bijkeuken
Kast op maat gemaakt door Alure kasten Woninginrichting-Aanhuis.nl. Wijnklimaatkast met vriezer ATAG. Overig privébezit.

5 tips voor het inrichten van de bijkeuken

De bijkeuken is een praktische ruimte die meestal direct aan de keuken grenst. Soms is het een aanbouw of extra kamertje op de hal. Maar de functie is veelal hetzelfde: extra opslag zodat de daadwerkelijke keuken vooral een plek blijft om te koken. Hoe je de inrichting van de bijkeuken het beste aanpakt? Met deze tips helpen we je op weg.

1. Voorraadkast bijkeuken

Omdat de bijkeuken – de naam zegt het al – meestal een verlengstuk is van de keuken, wordt hij vaak ingezet als opslag voor eten en keukenapparatuur. Een voorraadkast in de bijkeuken is dus geen overbodige luxe. Ga zelf aan de slag en monteer wat planken of open wandkasten aan de muur. Plaats je de voorraad liever achter deurtjes voor een rustige look? Dan is een opbergkast voor de bijkeuken ideaal. Tip: een voorraadkast met schuifdeur is handig voor kleine ruimtes.

Is jouw voorraadkast iedere keer weer een bende? Met deze tips voorkom je dat!

2. Waskamer

Vaak heeft de bijkeuken ook een belangrijke hygiënische taak. Wasjes draaien, strijken, schoenen poetsen en schoonmaakmiddelen opslaan: de bijkeuken annex wasruimte is het ultieme waspaleis. Bedenk je bij de inrichting van een bijkeuken met wasmachine goed hoe jij het liefst de was doet. Heb je een groot gezin? Dan zijn meerdere wasmanden waarschijnlijk handig. Hang jij blouses meteen op kledinghangers? Een wandkapstok met een roede is dan ideaal. En wat dacht je van deze zelfgemaakte waskast? Zeg maar dag tegen rondslingerende was!

LEES OOK
​​De was doen wordt zo een stuk leuker

3. Zelfde stijl als de keuken

De bijkeuken beoefent soms verschillende functies. Eenheid bewaren is dan nogal een uitdaging. Probeer bij de inrichting van de bijkeuken één stijl te kiezen, bijvoorbeeld dezelfde als de keuken. Een zwarte kastenwand met grijze vloertegels geeft een industriële look. Houten kasten zijn juist weer mooi in een landelijke bijkeuken. En een minimalistisch en clean gevoel creëer je met veel wit.

Ingebouwde kasten staan niet in de weg en geven

veel opbergruimte

bijkeuken kastenwand
Op maat gemaakte kast in Lime Earth Baked F256/M02 en Sable LR81 LR81/SAB Woninginrichting-Aanhuis. Kunstwerk Romance is Dead van Marja van den Hurk Werk aan de Muur. Kunstwerk Love van Marc Costermans Werk aan de Muur. Vloerkleed van Nordal PAND40. Overig privébezit

4. Kastenwand

Misschien wel de meest praktische en populaire manier om de bijkeuken in te richten, is met een kastenwand. Ingebouwde kasten staan niet in de weg en geven ontzettend veel opbergruimte. Je kunt natuurlijk ook zelf een wand van kasten maken. Lees hier hoe je dat doet. Of laat ‘m maken door een timmerman.

Tip: houd rekening met een hoge kast waar je de dweil, stofzuiger en strijkplank kunt plaatsen. En zorg bij een wasombouw voor stevig materiaal met genoeg draagvermogen, dat trillingen tijdens het centrifugeren op kan vangen.

5. Denk praktisch

Hoe jij de bijkeuken ook inricht, de allerbelangrijkste functie is functionaliteit! De ruimte moet vooral gemakkelijk en comfortabel zijn ingericht zodat je spullen snel terugvindt of overzichtelijk de was kunt doen. Bedenk dus goed welke functies jij belangrijk vindt. Een paar life hacks:

  • Ergonomisch

Plaats de droger en wasmachine een stukje van de grond. Zo krijg je minder last van je rug wanneer je de was doet.

  • Wasmanden

Verschillende wasmanden voor het scheiden van de was geven overzicht.

  • Uitschuifbaar

Denk aan uitschuifbare en uitklapbare onderdelen, vooral wanneer de bijkeuken aan de kleine kant is. Voorbeelden zijn een uitklapbare strijkplank aan de deur of een uitschuifbare tafel waarop je de was kunt vouwen.

  • Labelen maar!

Dient de waskamer ook als opslagruimte? Zet de opslag niet los op planken, maar in kratten (of opbergboxen) met labels. Zo vind je makkelijk terug waar alles ligt.

  • Goed licht

Voor de bijkeuken kies je het liefst voor werkverlichting. Geen zorgen, dit hoeft geen tl-buis te zijn. Het verlichtingsplan voor de keuken is een goede richtlijn.

  • Stroom en water

Denk je tijdens de verbouwing al na over de inrichting van de bijkeuken? Stem het aantal stopcontacten en waterleidingen af op jouw wensen.

wasmachine kast bruin
Wasmachine en droger QuickDriveTM 8000-serie Samsung

Met de wasmachine een stukje van de grond krijg je minder last

van je rug

Inrichting grote bijkeuken

Ben jij de eigenaar van een grote bijkeuken? Lucky you! Dan zijn de mogelijkheden voor de inrichting eindeloos. Probeer de verschillende functies zo goed mogelijk te benutten, maar probeer ze ook een beetje te scheiden. Plaats aan de ene kant van de bijkeuken een kastenwand met opbergruimte, wasmanden en een wasdroger. En benut de andere kant van de ruimte als verlengstuk van je keuken. Keukenapparaten die je niet vaak gebruikt stal je hier uit. Ook extra voedselvoorraad kun je kwijt. Heb je nog meer ruimte over? Dan is een aanrecht voorzien van spoelbak en kraan een luxe.

Kleine bijkeuken ideeën

Iets vaker is de bijkeuken een relatief kleine ruimte. Gelukkig zijn er genoeg ideeën om deze optimaal in te richten. Slim is om van de hoogte gebruik te maken. In plaats van de wasmachine en droger naast elkaar, kun je ze ook op elkaar zetten. Of kies voor stapelbare wasmanden en een muurhoge voorraadkast. Met een kleine trap kun je alsnog bij alle bovenste planken. Besef dat een dichte kast met openslaande deuren en lades meer ruimte inneemt. Misschien is een wandkast met open vakken, gecombineerd met kratten een optie.

nog meer: keuken inspiratie