Dit zijn de eindeloze mogelijkheden van een schiereiland in de keuken
Een schiereiland in de keuken nodigt uit tot aanschuiven terwijl de thuischef staat te koken. Naast deze hoge gezelligheidsfactor, heeft een schiereiland allerlei praktische voordelen. Zo bespaar je een hoop ruimte en creëer je meer opbergmogelijkheden. En wat dacht je van de luxe die deze eilandopstelling uitstraalt?
Wat is een schiereiland in de keuken?
Een schiereiland is een keukenblok dat aan één zijde grenst aan de muur of een ander keukenblok. Je kunt nog steeds aan beide kanten van het schiereiland werken, net als bij een kookeiland. Soms is de ene kant een bar en de andere kant een werkblad. Koken op het schiereiland kan natuurlijk ook. Verwerk een kookplaat in het eiland en je hebt een kookschiereiland (een hele mond vol).
Maar wat is dan het verschil met een regulier kookeiland, horen we je denken. Een kookeiland staat los in de ruimte, waardoor je volledig om het blok heen kunt lopen. De korte kant van een schiereiland grenst aan een muur of keukenblok. Dit bespaart een hoop ruimte.
LEES OOK
Dit is allemaal mogelijk met een kookeiland in de keuken
Alle voordelen van een schiereiland
- Het gaat efficiënter om met de ruimte dan een regulier kookeiland. Dit maakt ’m geschikt voor kleinere keukens.
- Eventuele leidingen kun je doortrekken via de muur in plaats van door de vloer. Zo hoef je minder te verleggen.
- Een schiereiland zorgt voor een afbakening van de woonkeuken. Dit doorbreekt de ruimte.
- Het kan voor een harmonieuze verbinding zorgen als je de materialen en kleuren van het schiereiland afstemt op de rest van de woonruimte.
- Het is een gezellige ontmoetingsplek voor familie en vrienden.
- Je creëert extra veel berg- en werkruimte (hoe breder het schiereiland, hoe meer ruimte). Je kunt er zelfs een tafelmodel-koelkast in kwijt.
Mogelijke opstellingen
Je kunt met een schiereiland in de keuken meerdere kanten op. Een paar opties:
- L-keuken
Een L-opstelling zie je veel terug als hoekkeuken, maar kan ook in combinatie met een schiereiland. Zet een recht keukenblok tegen de muur met daarop haaks een eiland. Deze opstelling komt het meest in de buurt van een kookeiland en leent zich perfect voor een keukenbar. Ideaal voor een ontbijt of kop koffie in de ochtend.
- Parallel keuken met schiereiland
Bij deze opstelling worden twee losse, rechte keukenelementen tegenover elkaar geplaatst. Het schiereiland staat in de kamer en het andere deel tegen de muur. De parallel keuken staat bekend om zijn functionaliteit. Ideaal als je van efficiënt koken houdt. Of je het schiereiland gebruikt als extra werkblad of om op te koken, is aan jou.
- U-keuken met schiereiland
Een U-keuken met schiereiland heeft alles in één: opbergruimte, werkruimte én korte afstanden tussen de verschillende keukenelementen, zodat alles binnen handbereik is. Plaats twee keukenelementen tegen een wand en de ‘derde’ los in de kamer.
- T-keuken
Het schiereiland is kenmerkend voor de T-keuken. Sterker nog: hij is het middelpunt. Het schiereiland is bevestigd aan een keukenwand of -blok en staat midden in de keuken. Het blok aan de muur dient vaak als opbergruimte of kastenwand, terwijl het schiereiland dé plek is om te koken.
Tips voor een schiereiland in de keuken
Is je keuze gevallen op een schiereiland? Dan is het tijd om het eiland in te meten en de materialen, keukenapparatuur en kleur te kiezen. Een paar tips om rekening mee te houden:
- Denk allereerst aan de looproutes, zodat je je comfortabel kunt bewegen in de keuken. Hoewel het schiereiland minder ruimte inneemt dan een kookeiland, steekt hij wel een stuk uit. Neem een meter vrije ruimte rondom het schiereiland als uitgangspunt.
- De breedte en lengte van het schiereiland zijn afhankelijk van het aantal keukenkastjes dat je erin verwerkt.
- Barkrukken hebben meestal een hoogte van 95 centimeter. Dat is hoger dan een aanrechtblad. Ook moet je je benen kwijt kunnen onder het blad. Wil je een barretje? Houd dan dus rekening met een verhoging en verlenging van het werkblad.
- Kies je voor een schiereiland met kookplaat? Denk dan gelijk aan hoe en waar de afzuigkap komt. Je kunt kiezen voor een eilandafzuigkap, plafondafzuigkap of nog mooier: een afzuigsysteem in de kookplaat. Meer over afzuigkappen boven een kookeiland lees je hier.
De kosten
De kosten van een schiereiland zijn afhankelijk van de opstelling en functie. Wil je een eiland waaraan wordt gekookt? Of een eiland met een gootsteen en keukenapparatuur? Dan zijn de kosten ongeveer € 6000. Een schiereiland met keukenkastjes of een barretje is een stuk goedkoper. Hiervoor hoeven namelijk geen leidingen voor de afvoer, elektra en het gas en water worden verlegd.