De Scandinavische keuken: deze stijl zorgt voor rust en ruimte
Word jij blij van de woorden puur, licht, natuur en rust? Dan is de Scandinavische keuken jouw favoriet. In deze stijl staat less is more centraal. Voeg daar strakke lijnen, natuurlijke materialen en veel wit aan toe, en je hebt een Scandinavisch kookpaleis. Laat je hier inspireren!
Wat is een Scandinavische stijl?
Bijna iedereen heeft zich weleens verdiept in een Scandinavische interieurstijl. Niet zo gek, want de stroming is al jaren immens populair. Overal ter wereld valt de woonstijl goed in de smaak. Het uitgangspunt van de stijl is: ‘mooie dingen die je leven beter maken’. Puur, eenvoudig en toch gezellig: ook wel hygge genoemd door de Scandinaviërs.
De ingrediënten voor Scandinavisch wonen zijn functionaliteit, minimalisme en eenvoud. Het functionele aspect zie je veel terug in de meubels. Het zijn vaak de tijdloze designklassiekers, de forever pieces. De simplistische look, lichte kleuren en eenvoudige lijnen van de Scandinavische stijl maken van iedere ruimte een oase van rust.
Puur, eenvoudig en toch gezellig: ook wel genoemd door de Scandinaviërs.
Het Noorderlicht
Een grote hoeveelheid licht voert de boventoon in een Scandinavische stijl. De zon gaat in Scandinavië vroeg onder, dus onze Noorderburen vinden licht in huis erg belangrijk. Veel daglicht, een helder kleurenpalet en buiten naar binnen halen zijn manieren om dit gevoel te realiseren.
Weinig ramen in huis? Ontdek hier onze vijf simpele tips voor een licht huis.
Waar komt de Scandinavische stijl vandaan?
Bij een Scandinavisch interieur is het niet zo dat alle items uit Scandinavië komen. Wél is het geïnspireerd op een stijl die in deze landen is ontstaan. Een belangrijk moment was een tentoonstelling in Stockholm in 1930. Tijdens deze tentoonstelling, genaamd ‘Scandinavian Design’ werden alle nieuwe ontwerpen uit Scandinavië getoond. Dit sloeg zo goed aan, dat het kort daarna de hele wereld overging. Waarom Scandinavisch design zo populair was? Eigenlijk precies om de reden waarom het nu populair is: het is functioneel, maar tegelijkertijd gezellig.
Voorbeelden van ontwerpers die Scandinavisch design groot hebben gemaakt zijn Arne Jacobsen (van de Egg Chair), Verner Panton (van de Panton Chair) en Hans J. Wegner (bekend om zijn functionele stoelen).
Hoe ziet een Scandinavische keuken er uit?
Keukens met een Scandinavisch design kun je onderverdelen in de categorieën ‘moderne keukens’ of ‘basic keukens’. Over het algemeen heeft de keuken strakke lijnen en een functioneel ontwerp. Dat laatste zie je veel terug in slimme opbergruimtes met een decoratieve twist. Want functionaliteit is belangrijk, maar moet wel mooi blijven.
De keukenkastjes zijn meestal wit van kleur. Hier en daar een pasteltint geven het geheel een frisse look. Om aan die witte basis meer warmte toe te voegen, wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Denk aan een houten werkblad of stenen spoelbak. Ook de vormen zijn vaak geïnspireerd op de natuur en planten zijn een absolute must in een Scandi interieur. Dat de Noorderburen van de natuur houden, is terug te zien.
Nog even alle kenmerken van een Scandinavische keukenstijl op een rij:
- Witte tinten
- Fris en no-nonsense
- Strakke lijnen
- Lichte basiskleuren worden veelal gecombineerd met natuurlijke materialen om toch gezelligheid, ofwel ‘hygge’ toe te voegen
- Organische vormen die geïnspireerd zijn op de natuur
- Less is absoluut more
- Luchtige ruimtes die rust uitstralen
- Vaak ontbreken de bovenkastjes in de keuken
- Een democratische keuken: de verschillende prijsklassen maken het toegankelijk voor iedereen
Kiezen uit verschillende keukenopstellingen
Omdat een keuken in Scandinavische stijl vaak ruimtelijkheid uitstraalt, is hij regelmatig terug te zien als open keuken. Denk aan een hoekkeuken in een witte tint met een robuuste, houten eettafel in het midden die genoeg ruimte biedt voor het hele gezin. Maar ook de grotere U-keuken en G-keuken lenen zich uitstekend voor een lichte, Scandinavische keuken. Zo heb je wel het gemak van veel werk- en opbergplek, maar is de keuken niet te overheersend in de ruimte.
En voor de allergrootste kookliefhebber is er natuurlijk de keuken met eiland.
De Scandinavische keuken met eiland
Een keuken met kookeiland is functioneel en ruimtelijk – wat weer heel goed past binnen de Scandi- en Japandi-stijl. Omdat een kookeiland vaak als verbinder fungeert tussen de keuken en het eet- of woongedeelte, kan Scandinavisch design voor rust in de tent zorgen. Maar het hoeft niet kil te worden. Een idee is om de keuken wit te laten en het eiland een pasteltint te geven voor net iets meer sfeer.
De Scandinavische keuken is veelzijdig en kan in bijna alle keukenopstellingen worden geplaatst. Bijvoorbeeld:
- Parallel keuken
- Modulaire keuken
- Een kleine keuken
- Een keuken met bar
- U-vormige keuken
LEES OOK
Dit is allemaal mogelijk met een kookeiland in de keuken
Welke stijlen zijn er?
Regelmatig wordt de Scandinavische keukenstijl gecombineerd met een andere woonstijl. Dat kan goed, omdat de basis van keukens in Scandinavisch design licht en rustig is. Combineer dit met het robuuste van industrieel, het warme van landelijk of het strakke van modern en het plaatje is compleet! Een paar voorbeelden van matches made in heaven:
Scandinavisch industrieel
De industriële woonstijl draait om stoer, robuust en donker. Vooral dat laatste lijkt verreweg niet op een Scandinavische keuken. En toch past het bij elkaar. Het kan namelijk erg fijn zijn om de egale, basic materialen af te wisselen met rauwe, gestructureerde details. Het brengt wat levendigheid in de brouwerij.
Stoere materialen als staal, robuust hout en steen combineren heel goed met de strakke Scandinavische basis. Bij een Scandinavisch-industriële keuken mogen de details best wat onafgewerkt zijn en de accessoires een vintage uitstraling hebben. Denk aan lockerkasten als opbergruimte, schoolstoelen aan de eettafel en brede planken aan de muur.
De ultieme industriële keukentip? Gebruik een oude werkbank met een watervaste toplaag als keukeneiland.
LEES OOK
De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe
Scandinavisch landelijke keuken
Een Scandinavische en landelijke keuken: misschien denk je dat ze in geen velden of wegen op elkaar lijken. Landelijk is soms een beetje klassiek, maar vooral warm. En Scandinavisch is basic en eenvoudig. Toch kan het een goede match zijn. Tegenpolen trekken elkaar immers aan. Kies bijvoorbeeld voor onbehandeld hout en warme aardetinten in de keuken voor een landelijk gevoel.
Scandinavisch moderne keuken
We noemden het al even: een Scandinavische keuken past erg goed in een modern interieur. De twee stijlen zitten in hetzelfde schuitje. Een moderne keuken herken je aan veel licht en strakke lijnen. Ook hier is minimalisme het uitgangspunt. Apparaten zijn naadloos weggewerkt, accessoires tot het minimum beperkt en het kleurenpalet is eenvoudig gelaten. Dit soort keukens kun je met Scandinavische invloeden net wat meer gezelligheid geven. Denk aan een witte moderne keuken met wandtegels in een pastelkleur en een eettafel in een lichte houttint.
Voorbeelden van Scandinavische keukens
Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor jouw Scandinavische keuken? Neem eens een kijkje bij deze prachtige woningen:
Welke kleuren passen bij Scandinavisch?
De basis van een keuken binnen een Scandinavisch interieur is wit, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen kleur kunt gebruiken. Wit is overzichtelijk en tijdloos, maar moet natuurlijk niet steriel worden. Hier en daar wat kleur is dus zeker een aanrader. Keukens in het groen, zwart, blauw of grijs zijn goede opties:
- Groen mag er zijn in Scandinavische keukens, zolang het een frisse, lichte groentint is. Het Scandinavische gevoel van ‘dichtbij de natuur staan’ wordt hiermee extra benadrukt.
- Blauw in een lichte pasteltint straalt luchtigheid en gezelligheid uit. Ook matcht het prachtig bij een houten vloer.
- Grijs is de perfecte middenweg. Vooral wanneer je richting de industriële stijl neigt, kan grijs prachtig zijn, bijvoorbeeld door beton te gebruiken. Of combineer grijs met marmer en brons. Dat geeft de keuken net even een beetje glamour zonder dat het té elegant wordt.
- Zwart wordt vaak gebruikt ter contrast. Denk aan zwarte aanrechtbladen, zwarte greepjes of een zwarte afzuigkap. Maar een geheel zwarte keuken kan zeker ook.
Welke materialen passen bij een Nordic keuken?
Zoals we al noemden: in een Scandinavische keuken zie je veel natuurlijke materialen terug. Denk aan hout, rotan, linnen en steen. Maar ook aaibaar materiaal zoals wol wordt gebruikt om warmte toe te voegen. Als je al een keuken hebt, maar deze snel wil voorzien van een paar Noordeuropese invloeden, zou je kunnen spelen met deze materialen. Een houten snijplank, rotan lamp of schapenvacht op een houten stoel doen wonderen.
Scandinavische materialen en meubels kunnen oud, nieuw, goedkoop of kneiterduur zijn. Het zit ‘m vooral in de eenvoud en de puurheid. Niet te veel poespas dus, het moet zijn doel dienen.
Shoppen maar!
Scandinavische keuken hout
Hout staat met stip op nummer één van de meest populaire materialen in deze stijl. Het liefst duurzaam, wat een belangrijk aspect is in Scandinavisch design. De houten elementen zijn vaak zo onbewerkt mogelijk. Dit geeft de lichte kleur die je vaak terugziet.
Of je nu alle keukenkastjes in een houttint kiest of alleen het werkblad, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hout valt goed te combineren met wit, marmer of grijs. Let er wel dat er niet teveel verschillende houttinten terugkomen in de keuken, stem dit goed op elkaar af.
Andere materialen die vaak terugkomen in een Scandinavische keuken zijn:
- marmer
- aaibaar materiaal, zoals schapenvachtjes
- wol
- bouclé
- katoen
- jute
- riet
Scandinavische keuken tegels
Tegels in de keuken zijn een goede manier om het geheel wat gezelliger te maken. Een vaak gespotte tegel in Scandinavische keukens is de metrotegel. Deze strakke, langwerpige tegel maakt de keuken meteen wat spannender, zonder dat het te druk wordt. Een tegel in een witte kleur is het veiligst, maar ook lichtgroen komt veel voor. Wat dacht je van witte keukenkastjes, een houten aanrechtblad en lichtgroene tegels als achterwand? Wil je een speels effect? Zet de tegels dan in een visgraatpatroon.
Scandinavische keukenstoelen
Scandinavische eetkamerstoelen zie je terug in bijna elke woonstijl. Dat ze zo populair zijn, komt waarschijnlijk door hun simpele ontwerp en degelijke materialen. De stoelen – of het nu een kuipstoel, barkruk of houten stoel met armleuningen is – hebben zo’n herkenbaar design dat je met één stoel de hele ruimte een Scandic look kunt geven. Denk aan het kunststof kuipstoeltje met houten onderstel: de koningin van de Scandinavische eetkamerstoelen.
Waar koop je een Scandinavische keuken?
Keukens in een Scandinavisch design zijn ontzettend toegankelijk en in verschillende prijsklassen beschikbaar. De bekendste aanbieder is natuurlijk – je voelt hem al aankomen – het Zweedse warenhuis Ikea. Een andere aanbieder is Kvik, die stijlvolle en duurzame keukens in Deens design maken. Ze hebben allemaal een ding met elkaar gemeen: functionaliteit en eenvoud staan voorop.
Shop Scandinavische eetkamerstoelen
Bron: beeld 1: vtwonen 08-2020 | vtwonen 08-2020 | styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek | beeld 3: vtwonen 06-2021 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma | beeld 4: Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | beeld 5: vtwonen 09-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen