4x DIY: zó maak je zelf een mooi keukenblad

beeld vtwonen Beeld vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Productie en tekst Anne-Catherine Scoffoni | Fotografie Pauline Legoff
Beeld vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Productie en tekst Anne-Catherine Scoffoni | Fotografie Pauline Legoff

Met de hoeveelheid tijd die we tegenwoordig thuis doorbrengen, is het niet gek dat je wat sneller op dingen uitgekeken bent. Als je jouw keuken een opfrisser wil geven, zónder een hele verbouwing te starten of een nieuwe keuken te kopen, dan kun je zelf je keukenblad vervangen. Oogt meteen anders en is budgetvriendelijker.

Lees verder onder de advertentie

Make-over voor je keuken

Als je de keuken een andere look wil geven, kún je er natuurlijk een hele nieuwe keuken in zetten. Maar dat is vaak helemaal niet nodig. Met nieuwe greepjes voor de kastjes en een ander keukenblad, kom je al een heel eind.

LEES OOK
8x een DIY voor koffie- en theeliefhebbers

Pimp je keukenblad

Je keukenblad pimpen hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Zó doe je het zelf.

Lees verder onder de advertentie
 1. Plakfolie
  De snelste en makkelijkste manier om je keukenblad te pimpen, is met plakfolie. Je kunt voor allerlei soorten kiezen: van effen tot marmer- en terrazzolook. Het makkelijkste is als je de folie eerst op maat knipt en vervolgens vanaf het midden het papier verwijdert. Handig om een kitspatel of schraperset te gebruiken zodat je alle bolletjes lucht eruit drukt. Zorg dat het echt goed vastzit en er geen spleetjes tussen zitten, anders kan er water onder komen en laat het folie los.
 2. Koperlook
  Een rustieke koperlook voor je keukenblad is zéker een goed idee. Niet alleen is het een echte eyecatcher, het is ook nog eens een kleur die optisch warmte geeft aan je interieur. Er bestaat speciale koperverf in verschillende varianten. Je kunt bijvoorbeeld een metallic kopertint nemen en daaroverheen nog een mooie parelmoerlak aanbrengen, maar je kunt het ook simpeler houden door te kiezen voor een standaard koperkleur. Wel oppassen geblazen als je jouw eten gaat bereiden: je wil niet per ongeluk een stukje verf in je groente of op de snijplank terug vinden. Gebruik dus altijd een snijplank als je jouw keukenblad geverfd hebt.
 3. Fineren
  Wil je voor een houtlook gaan? Dan is fineren misschien een goede optie. Fineer is dun houten plaatmateriaal en dat kun je prima gebruiken om je keukenblad te pimpen. Je koopt het online en het aanbrengen is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Maak het keukenblad goed schoon en meet hoe groot de stukken moeten zijn. Smeer het keukenblad en het fineer goed in met lijm (welke lijm is afhankelijk van welk fineer je gebruikt, check dat dus bij aankoop) en plak de delen op elkaar. Zorg dat je hierna niet meer hoeft te schuiven. Je drukt het aan met een fineerhamer en de randen kun je – als het droog is – met een fineerzaag verwijderen.
 4. Epoxy
  Als je steen wil, maar niet zo veel geld wil uitgeven aan een nieuw keukenblad, kun je voor epoxy gaan. Qua look komt dit het dichtst in de buurt bij echt steen. Er bestaan speciale epoxypakketten voor je keukenblad, maar je kunt ook los epoxy kopen. Als je er een beetje handig in bent, kun je er mooie vormen mee maken, zodat het een marmer- of andere steenlook krijgt.

Voor in je keuken

Bron: vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | Fotografie Pauline Legoff

Lees verder onder de advertentie