Lichtdoorlatend en duurzaam: wanneer zijn transparante zonnepanelen een oplossing?
Transparante zonnepanelen zijn ideaal voor plekken waar je het daglicht niet wilt blokkeren. Heb je een zonnige serre op het zuiden? Met lichtdoorlatende panelen geniet je van het zonnetje en de blauwe lucht, terwijl je je eigen stroom opwekt. Maar zitten er ook nadelen aan? En wat kosten ze?
Waarom transparante zonnepanelen?
Met zonnepanelen bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun eigen energie op te wekken. In principe past een zonnepaneel op ieder dak: of hij nou schuin of plat is.
Maar wanneer je een klein dak hebt, kom je in moeilijkheden. Soms passen normale zonnepanelen simpelweg niet. Zoek je toch een manier om (een deel van) je eigen stroom op te wekken? Of om je elektrische auto op te laden? Kijk dan eens naar kleine zonnepalen. Of kijk of transparante zonnepanelen een oplossing voor jou zijn. Deze plaats je namelijk op serres, overkappingen of carports, zonder dat je lichtinval verliest. De transparante zonnepanelen zijn gemaakt van gelaagd glas, waardoor ze prima tegen een stootje en barre weersomstandigheden kunnen. Mooi meegenomen zijn natuurlijk de looks van deze lichtdoorlatende panelen. Want heel eerlijk, echt mooi zijn die zwarte panelen op het dak niet.
Voorbeelden van toepassingen
Bij enorme, glazen kantoorgebouwen worden transparante panelen al veelvuldig gebruikt. Maar ook voor jou thuis zijn er verschillende toepassingen voor doorzichtige zonnepanelen. Een paar voorbeelden:
- Serre: Laat je een zonnige serre op het zuiden plaatsen? Kies voor transparante zonnepanelen als dak en je wekt stroom op, zonder in te leveren op lichtinval. Of kies juist voor semi-transparante zonnepanelen, zodat de zon iets minder fel de serre in schijnt. Twee vliegen in één klap!
- Zonnecarport: Een carport biedt je auto een dak boven het hoofd. Kies je als dakbedekking voor zonnepanelen, dan voorzie je je elektrische auto meteen van stroom. Wel kan een carport veel daglicht blokkeren, vooral wanneer hij tegen het huis staat. Transparante zonnepanelen lossen dit probleem op.
- Veranda: Een overkapping in de tuin met transparante zonnepanelen heeft hetzelfde effect. Terwijl je onder de veranda zit, kun je gewoon genieten van het zonnetje en de blauwe lucht. Dus ga je een veranda bouwen? Dan kun je transparante zonnepanelen laten integreren in het dak.
- Vervanging van glas: In theorie kun je alle ramen en glazen delen van gebouwen vervangen door transparante zonnepanelen.
De nadelen
Waarom kiezen veel mensen überhaupt nog voor de logge, zwarte zonnepanelen, zul je misschien denken? Reden nummer één: transparante zonnepanelen zijn minder efficiënt. Doordat ze transparant zijn gemaakt, moesten ze inleveren op kracht. Reguliere zonnepanelen hebben een hogere opbrengst. Ook zijn ze goedkoper in aanschaf, waardoor je ze sneller terugverdient.
Wat kost het?
Gemiddeld kost één regulier zonnepaneel inclusief montage rond de 500 euro, met uitschieters naar boven en beneden (meer over de kosten van zonnepanelen lees je hier). Transparante zonnepanelen zijn zo’n 10 tot 50 procent duurder. Dit is afhankelijk van de kwaliteit. Ga je bijvoorbeeld voor dubbel geïsoleerd of zelfs voor brandwerend glas? Dan liggen de kosten hoger. Ook als er een compleet nieuw bouwwerk moet komen, kun je rekenen op een hoge prijs. Denk aan een nieuwe veranda of serre met zonnepanelen als dakbedekking.
Subsidies
Zonnepanelen zijn dus een flinke investering en helaas is er geen landelijke subsidie meer die de kosten deels dekt. Toch zijn er nog een paar regelingen die je een beetje tegemoet komen. Zo is er vanaf 2023 geen btw meer op zonnepanelen en kun je dankzij de salderingsregeling een vergoeding krijgen voor de overbodige stroom die je aan het energienet levert.