Een carport (laten) plaatsen: alles wat je moet weten

Auto Volkswagen Beeld JA (met credits Unsplash) | fotografie David Schultz via Unsplash
Beeld JA (met credits Unsplash) | fotografie David Schultz via Unsplash

Fijn, zo’n eigen oprit! Je hebt altijd een parkeerplek en je hoeft nooit minutenlang rondjes te rijden. Maar weet je wat nog beter is dan een eigen parkeerplek? Een overdekte parkeerplek, oftewel een carport. Zo blijft je auto langer mooi in alle weersomstandigheden. Maar kun je zomaar een carport (laten) plaatsen? En waar moet je allemaal op letten?

Lees verder onder de advertentie

Voordelen carport

Een carport is een ideale oplossing als je geen garage hebt, maar wel graag een overdekte parkeerplek voor jouw bolide wil. Het heeft tal van voordelen, denk aan:

 • Je auto is beschermd tegen weersinvloeden en blijft hierdoor langer mooi. Zon, regen, hagel, wind: je auto staat een stuk veiliger onder een carport en zal minder beschadigd raken.
 • Je auto staat beschut en droog. Altijd fijn als je even naar buiten moet om in je auto te stappen of omdat je even iets moet pakken. Zo word je zelf ook niet nat.
 • Je hoeft in de winter minder snel te krabben. Doordat je auto beschut staat, zal hij over het algemeen minder snel afkoelen en zul je minder vaak hoeven te krabben. Fijn!
 • Je auto wordt in de zomer minder snel heet. Ook zo’n hekel aan om in een auto te stappen die tot 40 of zelfs 50 graden opwarmt in de zomer? Onder een carport gebeurt dit niet zo rap.
 • Het is ook geschikt voor andere voertuigen. Denk aan even je fiets, motor of scooter parkeren. Of je kunt het gebruiken als een beschutte plek in de zomer of bij slecht weer.

LEES OOK
Wil je een aanbouw? Hier moet je op letten

Lees verder onder de advertentie

Waar moet je op letten bij het (laten) plaatsen van een carport?

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het (laten) plaatsen van een carport is of je hier een vergunning voor nodig hebt. Als je er namelijk eentje gaat plaatsen zónder gemeentelijke toestemming, kan dit lelijke gevolgen hebben. Zorg daarom dat je dit van tevoren goed checkt bij jouw gemeente of via een vergunningstool!

Hanteer voor een carport altijd een minimale afmeting van 3,6 x 7,2 meter, maar ga liever nog voor groter. Als je in de toekomst een grotere auto koopt, past-ie er namelijk nog steeds onder. Bij twee auto’s verdubbel je de afmetingen. Controleer bij je gemeente wat de regels voor de afmetingen zijn.

Ook is het belangrijk om te weten hoe ver de carport van de scheidingslijn af moet staan. De regels hiervoor wijken af per gemeente, dus controleer ook dit van tevoren goed.

Lees verder onder de advertentie

Het is verplicht om een bouwtekening te laten maken bij het (laten) bouwen van een carport. Schakel daarom een bouwkundig tekenaar of architect in die dit voor jou kan maken. Als je een omgevingsvergunning nodig hebt is een bouwtekening sowieso verplicht, als je geen vergunning nodig hebt zul je alsnog moeten voldoen aan het bouwbesluit. Hiervoor heb je constructieberekeningen nodig. Om die berekeningen te kunnen maken heeft de constructeur… juistem, bouwtekeningen nodig.

Kosten carport (laten) plaatsen

Een carport kan van veel verschillende materialen gemaakt worden en de mogelijkheden zijn eindeloos. Van op maat gemaakt tot kant-en-klaar. Van zelf bouwen of laten bouwen. Van verschillende soorten hout tot verschillende soorten dakbedekking. Denk dus aan prijzen vanaf € 1000 tot zo’n € 4000 inclusief plaatsing.

LEES OOK
Buiten naar binnen halen? Dit wil je weten over een serre aanbouw

Lees verder onder de advertentie

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een carport?

Carports vallen in principe binnen de vergunningsvrije bouwwerken, dat geldt zowel voor een carport voor, naast of achter je huis. Toch zijn er uitzonderingen en kunnen de regels per gemeente verschillen.

Voldoet jouw toekomstige carport aan onderstaande punten? Dan kun je ‘m (waarschijnlijk) vergunningsvrij plaatsen.

 • de caport wordt 30 m2 of kleiner
 • er worden geen wanden in de carport bijgebouwd
 • de hoogte van de carport wordt maximaal drie meter
Lees verder onder de advertentie

Let op: nogmaals, check het altijd even bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt. Vaak kun je een online vergunningscheck doen bij je gemeente. Lees hier meer over vergunningen voor een aanbouw.

Wat voor materialen kun je gebruiken?

Een mooi materiaal voor een carport is en blijft hout vanwege de natuurlijke uitstraling. Veelgebruikte houtsoorten zijn Douglas hout, massief constructiehout, geïmpregneerd naaldhout en verlijmd hout.

Voor de dakbedekking zijn er veel mogelijkheden, het is maar net wat je mooi vindt en welke eigenschappen je belangrijk vindt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

Lees verder onder de advertentie
 • IJzeren of PVC damwandplaten
 • PVC golfplaten
 • Dakshingles
 • EPDM dakbedekking

Carport zelf bouwen of laten bouwen?

Een carport bouwen of laten bouwen is een afweging die vooral te maken heeft met je budget en je Handige Harry-factor. Het is een relatief eenvoudige constructie, maar een bouwtekening is vereist. Dit vergt dus wel enige kennis van zaken. Het handigst is daarom om ‘m te laten bouwen of om een kant-en-klare carport te kopen die je eenvoudig, met behulp van een handleiding, in elkaar kunt zetten.

LEES OOK
Een tuinhuis (laten) bouwen of kopen: alles wat je moet weten

Lees verder onder de advertentie

Zonnepanelen op je carport

Wist je dat een carport ook uitstekend geschikt is om zonnepanelen op te leggen? Zo bespaar je ook nog eens energiekosten! Let er wel op dat er op die manier minder daglicht door het dak kan komen, wat het zicht belemmert. Let er daarnaast op dat het dak van je carport stevig genoeg is om de zonnepanelen te dragen. Uiteraard hangt er wel een kostenplaatje aan zonnepanelen, maar op de lange termijn bespaart het je alleen maar kosten.

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

styling Extra m² zonder veel gedoe? Ga voor een serre

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

styling Op de centimeter: alles over bewegingsruimte in huis

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

tuin en terras Schutting plaatsen: dit zijn de regels, prijzen en plichten

beeld vtwonen Beeld

vtwonen cursus Droomtuin met Mark & Vivian

Lees verder onder de advertentie

Bron: fotografie David Schultz via Unsplash