Energie besparen, wat moet je weten?
Bijna alle deelnemers (90%) aan onze duurzaam wonen-test geven aan duurzamer te willen wonen om zo bij te dragen aan een beter milieu. Een andere belangrijke reden om ermee aan de slag te gaan, is het besparen van geld. Dan is het dus handig te weten welke maatregelen- of dat nou een verandering aan je huis of in je gedrag is – de meeste zoden aan de dijk zetten.
1. Isoleer je huis
De grootste winst valt te behalen met het isoleren van je woning en alles wat daarmee te maken heeft. Isolatie beperkt namelijk dat de warmte uit je huis verloren gaat via (buiten)muren, ramen, kieren, vloer en dak. Een goed geïsoleerd huis kan je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Door te isoleren, investeer je bovendien in het energielabel van je huis en daarmee ook de waarde.
2. Stook verstandig en blijf vooral goed ventileren
Op nummer twee staat zuinig stoken. Als je eerst goed geïsoleerd hebt, is het nu zaak zo verstandig mogelijk te stoken. Dat kan al heel eenvoudig door de verwarming niet aan te zetten in ruimtes waar niemand aanwezig is. De thermostaat overdag een graadje lager zetten, scheelt al een hele hoop en ’s nachts de verwarming omlaag bespaart ook behoorlijk op je energierekening. Hoeveel? Gemiddeld bespaar je hiermee algauw zo’n 220 euro per jaar. (Lees ook: stook jij voor de mussen? en 3x goed ventileren). Meer weten? Kijk dan op de site van Milieu Centraal.
3. Wek zelf duurzame energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen
Zelf energie opwekken scoort ook hoog op het lijstje van energiebesparende maatregelen. Dat gaat heel makkelijk met zonnepanelen op eigen dak bijvoorbeeld. Een investering in zonnepanelen levert zelfs een rendement op dat vergelijkbaar is met 6% rente op een spaarrekening! Dat tikt aan dus! Als je geen zonnepanelen wilt of kunt plaatsen, kun je ook nog overwegen om deze op een ander dak te laten plaatsen. De ontwikkelingen in het Nederlandse energiebeleid maken dat in de toekomst steeds makkelijker en eenvoudiger. (meer lezen: haal de zon in huis)
4. Wees zuinig met water
Zuinig gebruik van warm water maakt veel uit voor jouw energierekening. Bijna 20 procent van het gasverbruik gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer en de keuken. 1 minuut korter douchen scheelt een gemiddeld huishouden 5.000 liter warm water en 32 m3 gas per jaar (ruim 25 euro). (Meer lezen: Voorkom een koude douche met deze water-bespaartips)
5. Check je huis op energieslurpers
Als laatste grote klapper op je energierekening kun je eens kritisch door je huis gaan en kijken of je in het bezit bent van zogenaamde energieslurpers: apparaten die veel stroom verbruiken, zoals elektrische verwarming, een waterbed, airconditioning, elektrische boiler of een tweede (onzuinige) koelkast of vriezer. Natuurlijk speelt ook het gebruik van apparaten een rol: zet je de wasdroger ook aan als die voor minder dan de helft gevuld is? Zelfde voor de wasmachine en vaatwasser? Dan kun je ook door je gedrag te veranderen nog veel energie besparen. (meer lezen: alle energieslurpers het huis uit!)
Met een slimme thermostaat kan een gemiddeld huishouden tot 22 procent besparen op gas voor verwarming. De besparing kan zelfs oplopen tot 37 procent bij een slimme thermostaat met zoneregeling. Of haal een energieverbruiksmanager in huis, een apparaatje dat precies laat zien hoeveel een bepaald apparaat of je hele huishouden gebruikt. Met die inzichten kun je dan heel concreet aan de slag. (Meer lezen: meten is weten).
Tip: Een extra motivatie kan zijn om het geld dat je bespaart het eerste jaar apart te leggen. Bespreek met je gezin hoe je het geld wilt besteden, zo betrek je ook jouw kinderen.
* Ruim 28.000 deelnemers van de vtwonen duurzaamtest.