Gemiddeld stroomverbruik apparaten: alle energieslurpers het huis uit!

beeld vtwonen Beeld

Sinds 1990 verbruikt een gemiddeld gezin ruim 20% meer stroom. Dat komt onder andere omdat we steeds meer elektrische apparaten in huis hebben én deze vaker gebruiken. Slim omgaan met de apparatuur in je huis loont dus. Hoe? Lees snel verder! 

Lees verder onder de advertentie

Nieuwe aankoop? Ga voor A+++!

Wanneer je een nieuw apparaat koopt, let dan op het energielabel. Misschien heb je ze wel eens gezien in de winkel: een grote sticker op de voorkant van nieuwe apparaten en lampen. Op deze sticker staat een label tussen A+++ en D. Maar wat betekenen die letters eigenlijk? Een apparaat met het groene energielabel A+++ verbruikt het minste stroom.. Let op: voor de meeste witgoed apparaten is A+ de ondergrens! Dit lijkt een zuinig label, maar is in feite de meest onzuinige keuze. Daarnaast geven de labels vaak extra informatie. Bij vaatwassers en wasmachines staat bijvoorbeeld het jaarlijks watergebruik.

Gemiddeld stroomverbruik apparaten, weg met energiesluipers

Weet jij welke hongerige apparaten in jouw huis de meeste stroom vreten? Misschien denk je nu aan de droger of de magnetron, maar vaak zijn andere apparaten de boosdoeners. Heb jij een tuinvijverpomp? Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt en verbruikt jaarlijks 45 euro aan elektriciteit. Bij een zwaardere pomp kan dat oplopen tot 400 euro! Andere energieslurpers zijn een flink tropisch aquarium (200 euro), een waterbed (170 euro), een thuis-biertap (120 euro), een Amerikaanse koelkast (120 euro) en een groot plasmascherm (110 euro). Sommige energieslurpers kun je makkelijk vervangen: Zo verbruikt een airconditioner zo 35 tot 100 euro per jaar aan stroom en een ventilator maar 3. Daar kun je een hoop ijsjes van kopen!

Tweedehands is toch ook heel duurzaam?

Wij juichen hergebruik van harte toe, maar pas op met tweedehands apparaten. En denk dan vooral aan witgoed, zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten. Deze oude beestjes gebruiken vaak veel meer stroom dan hun nieuwe generatie. Een nieuwe koelkast is in aanschaf duurder, maar bespaart jaarlijks ook 10 tot 120 euro op je energierekening, als je kiest voor een zuinige koelkast. Bij koelkasten van zeven jaar of ouder levert de vervanging door een zuinig exemplaar financieel voordeel op!

Lees verder onder de advertentie

Nog een paar laatste tips

  • Heb jij een tweede koelkast? Zet deze dan alleen aan als je hem echt gebruikt, of doe hem de deur uit, scheelt gemiddeld 40 euro per jaar.
  • Koop een apparaat op maat: Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. En let op het vermogen van een apparaat, dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen betekent onnodig hoge kosten.
  • Voorkom sluipverbruik en zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by.
  • Gebruik elk apparaat efficiënt. Draai pas een was als de trommel vol is en zet de tv uit als er niemand kijkt.
  • Ben je heel nieuwsgierig en wil je nog meer inzicht in jouw energieverbruik? Haal dan de slimme meter of een energieverbruiksmanager in huis, handige hulpjes om dat inzicht te verkrijgen en ernaar te handelen.
  • Heeft MC hier nog wat meer recente tip en inzichten voor?
  • Is je koelkast zeven jaar of ouder? Dan is deze aan vervanging toe, ook al werkt hij nog prima.
  • Geef de vaatwasser eens een dagje rust en doe de afwas met de hand. Afwassen met de hand kost vier keer minder energie, mits je het in een teiltje doet en geen close-in boiler hebt.
  • Hang de was zo vaak mogelijk aan de waslijn, dat scheelt zo een paar tientjes per jaar aan stroomkosten.