Huis ventileren: 3 tips voor goed ventileren

beeld vtwonen Beeld

Een goed geïsoleerd huis is fijn voor je energierekening en fijn voor je wooncomfort. Blijf goed je huis ventileren, frisse lucht is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Doe je dit onvoldoende dan zijn de gevolgen niet mals: een op de tien woningen heeft last van schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. He gat, dat kan beter! 

Lees verder onder de advertentie

Huis ventileren

Je huis ventileren ging vroeger vanzelf, via naden en kieren waaide alles lekker door. Maar moderne huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er andere ventilatie nodig is. Met de volgende tips zorg je voor voldoende frisse lucht in huis. Zo, kun jij weer opgelucht ademhalen.

1. Automatisch je huis ventileren

Zorg voor voldoende en voortdurende aanvoer van frisse lucht. Bijvoorbeeld via klepraampjes, ventilatieroosters en ruimte onder binnendeuren. Heb jij ergens in huis ventilatie die je door middel van een knop aan en uit kunt zetten? Dan is jouw huis voorzien van mechanische of balansventilatie. Laat dit elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

2. Laat het lekker doorwaaien

Zet een extra raam open of schakel je ventilatiesysteem in op de hoogste stand tijdens en na het douchen of koken. Goed om te weten: Meerdere keren per dag kort je huis luchten (max. 10 minuten) is effectiever dan één keer lang. Let op: je huis ventileren is iets anders dan luchten! Ventileren doe je 24 uur per dag, door roosters of klepraampjes open te zetten.

Lees verder onder de advertentie

3. Naar buiten

Voorkom het gebruik van schadelijke stoffen in huis, schilder bijvoorbeeld met oplosmiddelvrije verf. Rook niet in huis, dit maakt direct een groot verschil in de luchtkwaliteit. Vocht in huis verminder je door de was buiten te drogen, te koken met de deksel op de pan en de vloer te drogen na het dweilen.

Heb je nog vragen over ventilatie? Hier vind je meer informatie en een aantal handige telefoonnummers..