Stook jij voor de mussen?

beeld vtwonen Beeld

Zit jij er ook graag lekker warm bij? Comfort is belangrijk, net als energie besparen. Gelukkig kan dat allebei. Als eerste is het belangrijk goed te isoleren. Want in een huis met slechte isolatie, gaat veel warmte verloren. Je stookkosten verlagen? Hier een aantal tips.

Lees verder onder de advertentie

Laat je huis niet in de kou staan

Heb jij een Hoog Rendement (HR) ketel? Hoera voor de HR-ketels, daarmee bespaar je een hoop energiekosten. Maar:

  • Weet je hoe oud jouw ketel is? Ouder dan 12 jaar? Dat is in HR-ketelland de pensioengerechtigde leeftijd. Een nieuwe ketel is 15 tot 20% zuiniger dan dat oudje van jou!
  • Wordt jouw ketel regelmatig gecontroleerd? Geef je trouwe HR-ketel op tijd warmte en aandacht en sluit een onderhoudscontract af. Dan wordt je ketel regelmatig nagekeken. Zo blijft hij in topconditie en voorkom jij vervelende financiële verrassingen.
  • Ken jij het OK CV label al? Alleen bedrijven die voldoen aan strenge eisen en werken met Energie Service Specialisten mogen onder dit label je cv-ketel inspecteren en onderhouden. Meer info vind je op www.ok-cv.nl

Slim stoken is geld besparen

Zuinig stoken saai? Zie het als een spel: Ga de uitdaging aan en scoor een ja op zoveel mogelijk punten. De beloning is een lagere energierekening, mooi verdiend! Wil je er echt een spelletje van maken? Kijk dan eens op www.familiewarmpjes.nl.

Lees verder onder de advertentie
  • Zet je verwarming laag als je weggaat en als je gaat slapen. Score? 220 euro per jaar.
  • Zet je thermostaat een graadje lager, zo bespaar je 80 euro per jaar.
  • Draai de verwarming dicht in ruimtes waar niemand is en sluit de tussendeuren. Zo houd je gemiddeld 270 euro per jaar in je zak.
  • Zet de thermostaat ’s nachts en overdag als er niemand thuis is op 15 graden. Het is niet aan te raden om de verwarming veel lager dan 15 graden te zetten, want dan loop je risico op vochtproblemen omdat vocht neerslaat bij afkoelende lucht of op bevroren leidingen bij vorst.
  • Heb je vloerverwarming? Zet dan de thermostaat ’s nachts 2 graden lager, anders duurt het opwarmen te lang.