Do it yourself: blinde plank ophangen voor een minimalistisch effect

Linnen gordijnsheets gemaakt met pojagi techniek, prijs op aanvraag (bymolle.com). Plank geverfd in lakverf kleur Book Room Red No. 50 van Farrow & Ball, per 2,5 liter € 97,- (deruamsterdam.nl). Zwart bestek Stella van Blomus op plank, 16-delige set € 129,99, acaciahouten peper- of zoutmolen van AdHoc, 17 cm (h) € 29,99, 14 cm (h) € 24,95, beige bord Terres de Reves in Misty Grey van Serax, 22 cm (Ø) € 18,40, dienblad Heii van Serax, 25×16 cm € 26,95, zwart rond vloerkleed Eternal van Ferm Living, 120×120 cm € 94,50 (vtwonen.nl). Microcement stuc op wand en vloer, prijs op aanvraag, inbouwkeuken met kraan per unit, vanaf € 2000,-, gestuukt dienblad tegen achterwand € 75,-, grote bruine vaas op de grond € 149,95, kleine bruine pot € 62,50, terra servies met groene binnenkant, schaaltje € 11,95, ontbijtbord € 14,95, groot bord € 16,95, klein terra schaaltje op plank € 14,95 (lanena-home.com). Houten snijplank groot € 12,99, klein € 9,99, wit schort met zwarte streep € 7,99 (hm.com). Droogbloemen (plantje.nl). Amberkleurig glas op plank met tak, per stuk € 13,-, mosterdkleurige fles met olijftak € 39,-, mosterd-kleurige glazen vaas met sierlijke vorm € 99,-, zwarte suikerpot € 47,-, mand met witte rand op grond, 58 cm (Ø) € 59,-, geweven mandschaal small op plank € 73,-, groene karaf op keukenblok art deco € 63,-, donkerbruine theedoek met streep van Libeco € 27,- (couleurlocale.eu). Zwarte kruk met rotan bovenkant J165B van Møblér € 689,- (homestede.nl). Beeld vtwonen special 03-2022 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen special 03-2022 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge

Een houten plank die onzichtbaar aan de muur is bevestigd staat minimalistisch en strak. Het is ook helemaal niet moeilijk om een blinde plank op te hangen. Ontdek de stappen en ga aan de slag.

Lees verder onder de advertentie

Zeeën van ruimte

Heb jij in huis ook zo weinig plek voor kookboeken, fotolijsten en mooie vazen? Aan de wand heb je meer ruimte dan je denkt. Hang een of meerdere planken op en je hebt ruimte zat. De mooiste planken zijn zwevende of blinde planken, want deze hebben geen steunen of beugels waar ze op leunen. Dit geeft een minimalistisch en strak effect. Volg dit stappenplan om zelf een blinde plank te maken en goed op te hangen.

Gereedschap

Materiaal voor blinde plank

Lees verder onder de advertentie
Servies van Wonki Ware, houten krukje uit Azië, rieten mand op grond, aardewerken potten, keuken (). Schaal Binga op bovenste plank, kleine gestreepte mand Kenya, vintage houten schep (). Knijplamp, kwasten (). Tulband bakvorm van aardewerk (). Deegroller (). Theedoek Vardagen (). Overig privéb
 Beeld vtwonen 01-2017 | fotografie Jeroen van der Spek | styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 01-2017 | fotografie Jeroen van der Spek | styling Cleo Scheulderman

Stappenplan blinde plank ophangen

 1. Maak allereerst een duidelijk plan. Waar ga je de plank voor gebruiken? Wij kozen voor een mooie keukenplank, die stevig genoeg is om servies of accessoires te dragen.
 2. Controleer voordat je gaat beginnen of er in de muur waar de plank moet komen geen elektra-, gas- of waterleidingen lopen. Dat check je heel eenvoudig met een leidingzoeker en zo voorkom je beschadigingen aan de leidingen.
 3. Teken op de plank af waar de steunen moeten komen. Let op: het beste is om altijd een tussenruimte van 70 cm aan te houden. Maak dus ongeacht de lengte van de plank om de 70 cm een steun. Je kunt het best een kruis tekenen, deze blijft goed zichtbaar tijdens het boren en zo zie je precies of je op de juiste plek blijft.
 4. Koop je de plank bij de bouwmarkt? Laat daar dan alvast de gaten in boren. Gebruik je een oude plank en moet je zelf aan de slag om er een gat in te boren? Gebruik een workmate of handige werktafel als ondergrond. Leg de boor plat op zijn kant en leg een plankje onder de boor zodat hij stabiel komt te liggen. Nog fijner werken: leg onder de massief houten plank een extra plankje als verhoging om de boor precies op het afgetekende kruis te krijgen. Draai vervolgens de houten plank en de stekplank vast met de lijmklemmen, zodat ze op hun plek blijven liggen. Nu kun je gaan boren. De ophangbeugels zijn diep genoeg, dus je kunt de hele boorlengte gebruiken.
 5. Bedenk wat er onder de plank moet komen te staan en houd daar rekening mee. Komt er een zitplek of eettafel? Zet een stoel of krukje neer en ga zitten. Dan weet je zeker dat je onder de plank genoeg ruimte over houdt om te zitten. Teken de plank vervolgens af met behulp van een waterpas. Zorg ervoor dat de libel (luchtbel) exact in het midden tussen de streepjes op de waterpas staat. Teken de lijn zo af dat hij gelijk komt te staan aan de onderkant van de plank.
 6. Teken daarna vanaf de lijn op de muur de dikte van de plank (4,8 cm) naar boven af en zet in het midden (op 2,4 cm) een kruis. Meet vervolgens vanaf het middelpunt van het kruis 70 cm naar rechts of links voor het volgende ophangpunt. De kruizen komen dan precies op de plekken waar in de plank de gaten zijn geboord.
 7. Boor dan met een steenboor de gaten in de muur. Om te voorkomen dat het een enorme stofbende wordt, kun je met schilderstape een koffiefilter onder de boorplek hangen om het stof op te vangen of iemand de stofzuiger onder de boor laten houden.

  Tip: Is de muur heel poreus? Dat komt vaak voor bij muren uit huizen van voor 1975. Boor dan met een iets kleinere boor, bijvoorbeeld 10 mm in plaats van 11 mm. Houd de boor zo stil mogelijk en boor dieper dan gebruikelijk. Neem in dat geval ook een langere schroef en eventueel een SX plug. Deze laatste heeft 4 deeltjes en zet meer uit dan de standaard plug.
 8. Tik met een kleine hamer de pluggen in de muur. Pas wel op dat je de muren niet beschadigt.

  Tip: Steekt het plugje nog een klein stukje uit? Snij dit dan plat aan de muur af met een hobbymes.
 9. Draai de ophangbeugels in de muur met een verstelbare sleutel.
 10. Schuif de plank over de beugels.
 11. Tik vervolgens de plank aan met een houtje zodat hij ook het laatste stukje over de beugels schuift. Door het houtje te gebruiken beschadigt het hout niet, doordat de druk van de hamer wordt verdeeld.
 12. Controleer als de plank hangt of er strepen of vlekken op de muur zijn gekomen. Is dit het geval, tip de muur dan nog even aan met wat verf. Het is handig om daarom altijd een restje van je muurverf te bewaren of om een potlood te gebruiken, zodat je het weg kunt gummen.