In bijna ieder interview over ons huis komt mijn werkkamer wel aan bod. En dan vooral: waarom we deze maar bleven veranderen.
De werkplek
Dat we na onze verbouwing geen zin meer hadden om de behangresten van die ene muur af te krabben (we hadden toen al zo'n miljoen vierkante kilometer aan behang afgekrabd). Dat we vervolgens over die behangresten heen hebben geprobeerd te behangen, maar dat de behangresten door het nieuwe behang heen schenen. (Laat je het een keer waaien, krijg je alsnog de deksel op je neus.) Dat we de muur toen maar donkergroen hebben geverfd, waardoor de kamer een soort grot werd. Dat we dat behang eraf hebben gehaald, alsnog de behangresten hebben verwijderd, hem wit hebben geverfd en daar weer overheen hebben behangen… Een gemiddelde aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden is niks vergeleken bij alle besognes die we met die kamer gehad hebben. Sterker nog, deze hele alinea kan je, net als een aflevering van GTST, in zijn geheel overslaan. Het valt allemaal in de categorie champagne problems. Toch hield het me bij tijd en wijle behoorlijk bezig.
Tweedehands schatten
De enige constante factor in die alsmaar veranderende plannen waren mijn tweedehands schatten. Ze maken de kamer niet alleen een afspiegeling van mijn stijl, ze voorkomen tot op de dag van vandaag dat de inrichting ervan cliché wordt. De vijftigerjarentafel waaraan ik werk bijvoorbeeld, komt van Marktplaats. Door de afgeronde hoeken noem ik hem mijn Steve Jobs tafel. Steve Jobs geloofde heilig dat energie gemakkelijker stromen kan langs ronde hoeken. Daarom hebben Apple producten ze ook. Ik vind het vooral een voordeel omdat ik me nu minder snel bezeer aan de hoeken van die tafel, maar hé, ik was ook niet, zoals Steve Jobs, mijn voeten in de wc. Dat we dat even helder hebben.
De inboedel van mijn werkplek verzamelde ik over een aantal jaren bijeen. De zwarte kast en de Bruynzeelkeukenkast erboven komen van de kringloop. Net als de lijsten boven de blankhouten Ikeakasten. (Als je ze zoekt, ze heten Ivar). De afbeeldingen zijn met hun felle kleuren en bloemen (ik heb een zwak voor alles met een Oosters tintje) best druk, maar omdat ze allemaal ongeveer dezelfde lichte ondergrond hebben, vormen ze een prachtig geheel in combinatie met de blankhouten kast. De kleuren uit de afbeeldingen heb ik terug laten komen in de accessoires eronder.
Geen rommel
Omdat mijn hoofd vrij rommelig is en ik meestal thuis werk, heb ik een grote hekel aan rondslingerende meuk. Alle kasten op mijn kamer moeten dan ook een respectabele hoeveelheid spullen kunnen herbergen (dan ben je bij Ivar aan het goede adres) en ik hanteer (vrij streng) de regel 'voor iedere kast die erin komt, moet er een kast uit'. Daarmee kan hou ik mijn werkplek en het huis opgeruimd en de hoeveelheid spullen beperkt (voor zover dat lukt met een driekoppig gezin waarvan er één is aangesloten bij hoarders anonymous – ik).
Zelfs het perspex rek dat boven mijn bureau hangt komt uit de boedel van een winkel die ging stoppen. Ik vind hem zo mooi omdat ik er spullen in kan tentoonstellen zonder dat het visueel te uitdagend wordt.
Een nieuwe kleur
De laatste ingreep die we op mijn kamer deden was misschien trouwens wel de beste. We vervingen afgelopen voorjaar het retro behang op de achterste muur met de kleur Sweet Desire van Flexa. Voorlopig laten we het daarbij… totdat het weer gaat kriebelen, natuurlijk. In deze blogpost meer beeld van mijn werkkamer!
Oh Marie
Marlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.
Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder