WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welk plafond is het best voor de badkamer? 7 soorten op een rij

Bij het verbouwen of opknappen van de badkamer denk je vaak aan het sanitair, de muurtegels en de vloer. Maar het plafond is minstens zo belangrijk. Alleen wat is eigenlijk het beste materiaal voor het plafond? En hoe zorg je voor een goede afwerking zodat schimmelvorming geen kans maakt? Wij zetten de opties voor je op een rij. 

plafond badkamer schuin

Badkamer aanpakken? Vergeet het plafond niet

Een badkamer upgraden is een flinke klus (weet je niet waar te beginnen, dan helpt deze cursus), maar voor velen een droom die uitkomt. Misschien wil je een badkamer zoals in een echte hammam of een heerlijk vrijstaand bad. Ben je handig? Dan kun je met dit stappenplan zelf de badkamer verbouwen. Of volg deze zeven tips, en je komt een heel eind. Eén ding is zeker: vergeet het plafond van de badkamer niet. Deze wordt te vaak onderbelicht maar is oh zo belangrijk. Waarom?

  • Door vocht en condens is een plafond soms aan vervanging toe zonder dat je het opmerkt.
  • Het plafond is sfeerbepalend. Een wit plafond geeft een heel andere sfeer (modern en minimalistisch) aan de badkamer dan een zwart plafond (luxe en hotel-chic).
  • Het plafond biedt ruimte voor inbouwspotjes en afzuiging. 

Vochtbestendig badkamer plafond

Het allerbelangrijkste aan een badkamer plafond is dat het tegen vocht kan. Een overmatige hoeveelheid vocht veroorzaakt schimmel. Dat tast niet alleen het materiaal aan, het is ook slecht voor je gezondheid. 

Welke plafonds zijn geschikt voor de badkamer? Wij zetten zeven soorten voor je op een rij:

1. Spanplafond

Houd je van een strakke, minimalistische afwerking? Dan is een spanplafond in de badkamer een goede optie. Dit plafond is gemaakt van PVC of polyester en heeft geen naden. Dit zorgt voor een moderne uitstraling. Bovendien is een spanplafond niet gevoelig voor schimmels en vocht. En omdat een spanplafond ontzettend makkelijk te plaatsen is, heb je geen sloopwerk. Dat scheelt in de kosten én zorgt ervoor dat een spanplafond binnen no time in de badkamer hangt. De kosten liggen rond de € 80 per vierkante meter.

2. Gipsplaten

Je kunt niet zomaar iedere gipsplaat gebruiken voor het badkamer plafond. Aangeraden wordt om groene, hydro gipsplaten te gebruiken. Dit zijn speciale waterwerende gipsplaten. Vervolgens verf je de gipsplaten in een schimmelwerende of vochtwerende verf.

3. Kunststof plafond

Een materiaal dat ook goed tegen vocht kan, is kunststof. Een kunststof plafond maak je bovendien makkelijk schoon én vind je voor een zachte prijs. Kunststofpanelen (van een paar meter) zijn al leverbaar voor zo’n € 30,- per stuk.

Een houten plafond kan niet in de badkamer? Niets is

minder waar.

houten plafond

4. Houten plafond

Een houten plafond kan niet in de badkamer? Niets is minder waar. Denk maar aan de sauna: die bestaat ook uit houten materialen. Voor de badkamer kies je dus gerust voor een MDF-plafond. Het MDF wordt dan behandeld met een kunstoffolie, zodat vocht geen kans meer maakt. Ook exotische en behandelde houtsoorten doen het prima in de badkamer. Exotisch hout kan van nature goed tegen de elementen. Wil je toch een ander soort hout in de badkamer? Dan is een goede, vochtwerende behandeling belangrijk. 

Het resultaat is een badkamer met een warme sfeer. Ga bijvoorbeeld voor een authentiek balkenplafond als je van een klassieke of landelijke stijl houdt. Of kies een plafond met smalle, houten latten voor een luxe, hotel-chique uitstraling.

5. Aluminium plafond 

Een badkamer plafond van aluminium is – ondanks de naden vanwege de losse lamellen – toch vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Je monteert het plafond op verschillende hoogtes, waardoor je spotjes en afzuiging eenvoudig kunt inbouwen. Houd je van een glamoureuze uitstraling? Dan is een aluminium plafond met een glimmend effect wat voor jou.

6. Betonlook plafond

De betonlook badkamer wint al jaren aan populariteit. Het geeft de badkamer een stoere en robuuste tint, maar is in de basis simpel en tijdloos. Zo’n concrete spa creëer je met betonstuc op de muur, betonlook tegels of een betonvloer. Maar ook op het plafond voer je de betontrend door. Tadelakt is een traditioneel Marokkaans type stucwerk en heeft dezelfde looks als betonstuc. Het grote verschil is dat tadelakt waterafstotend is. Daar zit alleen wel een prijskaartje aan: tadelakt heb je vanaf € 140 per vierkante meter. 

7. Tegels op het plafond

Wil jij een badkamer die anders is dan anders? Wat dacht je van tegels op het plafond? Ga voor strakke plafondtegels of kies een leuk patroon die je doorvoert op de wanden. Met deze vier meestgestelde vragen en antwoorden over tegelen in de badkamer helpen we je alvast op weg.

Moois voor in de badkamer…

nog meer: badkamer inspiratie