Haal een vleugje Marokko in huis met een tadelakt badkamer

beeld vtwonen Beeld JA vtwonen 08-2016 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga
Beeld JA vtwonen 08-2016 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Wie op zoek is naar een bijzondere en wereldse stijl badkamer, wordt zonder twijfel blij van tadelakt. Tadelakt is een Marrokkaanse vorm van stucwerk waarbij er volgens traditie wordt gestuukt met behulp van edelstenen. Het levert een warm uiterlijk op dat direct doet denken aan Marokkaanse badhuizen en hamams -en geloof ons: dan ziet er in elke badkamer fantastisch uit. Omdat het materiaal helaas ook nadelen kent (niet alles draait om een fantastisch uiterlijk), praten we je bij.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van een tadelakt badkamer

Het grootste voordeel van tadelakt is zonder twijfel zijn geweldige uitstraling. Elke badkamer wordt er direct warm en sfeervol van en je hebt nog maar weinig accessoires nodig om er een eigen mini-spa van te maken. Alleen is het uiterlijk – als je het ons vraagt – niet de enige reden om voor een tadelakt badkamer te kiezen. Ook deze voordelen kunnen meewegen in je besluit:

  • Tadelakt is een natuurlijk materiaal en daardoor milieuvriendelijk. Heb je graag een groen huis, dan maak je hiermee dus een goede keuze.
  • Het materiaal is eenvoudig schoon te maken dankzij een aangebrachte laag olijfzeep. Voor het schoonmaken van de badkamer heb je met tadelakt geen agressieve schuurmiddelen maar slechts een spons en lauwwarm water nodig. Bovendien heb je bij tadelakt geen last van beschimmelde of verkleurde voegen die om veel poetswerk vragen.
  • Tadelakt werkt ademend en is daardoor zeer geschikt voor een natte ruimte zoals de badkamer.

Genoeg voordelen die je kunnen overhalen om voor tadelakt te gaan maar wie verstandig is, kijkt ook naar de nadelen van het materiaal:

Lees verder onder de advertentie
  • Tadelakt is niet bepaald goedkoop. Niet alleen het materiaal zelf, ook de manier van aanbrengen is prijzig. Een badkamer die volledig bekleed is met tadelakt is een flinke investering.
  • Om dit kostbare materiaal aan te brengen, heb je flink wat kennis nodig. Voor de meeste klussers is het dan ook geen do it yourself-klus, maar is het verstandig om een expert in te huren.
  • Twijfel je snel over keuzes of verandert je smaak regelmatig? Dan is tadelakt misschien niet de beste optie voor de badkamer. Eenmaal aangebracht kan het niet meer geverfd worden. Je zit dus vast aan het uiterlijk van jouw gekozen materiaal.

LEES OOK
Is een vinyl vloer in de badkamer een goed idee?

Zo onderhoud je tadelakt het beste

We noemden het al even: tadelakt is eenvoudig schoon te maken en bespaart daarom heel wat tijd. Met slechts een doek en lauw water krijg je de muren al schoon: meer heeft het niet nodig. Ga je aan de slag met agressieve schuurmiddelen of andere schoonmaakmaterialen dan is dit juíst schadelijk voor het materiaal. Dat heeft allemaal te maken met een laag geïmpregneerde olijfzeep die eens in de zoveel tijd moet worden vervangen. Gelukkig is dat niet moeilijk: de olijfzeep koop je zelf in de winkel en breng je vervolgens eenvoudig aan met een kwast. Hoe vaak je dit moet doen om optimaal van je tadelakt badkamer te genieten is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de intensiviteit van de ruimte en de al dan niet aanwezigheid van goede ventilatie. Gemiddeld gaat men uit van één keer per jaar tot anderhalf jaar. Het kost je wat werk, maar je krijgt er een prachtig uiterlijk voor terug.

Lees verder onder de advertentie

Deze ondergronden zijn geschikt voor een tadelakt badkamer

Ben je inmiddels net zo enthousiast over tadelakt als wij? Wanneer je de badkamer gaat renoveren en voor dit materiaal kiest, is het verstandig eerst naar de ondergrond te kijken. Tadelakt moet namelijk aangebracht worden op een egale ondergrond zoals beton of metselwerk. Ook moet de ondergrond waterafstotend zijn. gipsplaten en tegels vallen bijvoorbeeld af, mits je ze hebt voorbehandeld met een waterafstotende laag.

LEES OOK
Hout in de badkamer? Zo blijft het mooi

Dit mag het kosten

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.. Pijn in de portemonnee welteverstaan, als het om tadelakt gaat. Hoewel het materiaal prachtig is, is het zeker niet de goedkoopste optie voor in de badkamer. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n € 140 per vierkante meter, wat aardig in de kosten kan lopen bij een grote badkamer. Bovendien ben je er met die prijs nog niet: doordat tadelakt aanbrengen een ingewikkelde klus is, wil je er hoogstwaarschijnlijk een expert voor inhuren. En die zijn dan weer erg schaars, waardoor er ook nog eens een flinke uurprijs bovenop komt. Heb je het geld er voor over dan is tadelakt het zeker waard, maar het blijft een flinke investering.

Lees verder onder de advertentie

De badkamer stylen…

Bron: beeld: vtwonen 08-2016 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga