Alles over geld

4 op de 10 kopers kijkt niet naar energielabel bij zoektocht naar woning

 
4 op de 10 kopers kijkt niet naar energielabel bij zoektocht naar woning Marloes Does Peggy Janssen
Marloes Does Peggy Janssen
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

In de zoektocht naar een nieuwe koopwoning kan een groen energielabel het nodige verschil maken. Je kunt dan namelijk fors meer lenen. Toch geeft 41 procent van de kopers aan niet naar het label te kijken. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijker Independer uitgevoerd door Q&A Insight.

Met advies van expert(s)
marga lankreijer
Marga Lankreijer-Kos
hypotheekexpert
Lees verder onder de advertentie

Wat zijn precies de voordelen van een huis met een groen energielabel? En in welke situatie kan het lonen om een huis met bijvoorbeeld, het lage, label E te kopen?

Groen energielabel zorgt voor een hogere maximale hypotheek

Wanneer je wilt weten wat je maximaal te lenen hypotheekbedrag is, kijkt de bank naar het inkomen. Maar dat niet alleen. Hoe groener het energielabel van de koopwoning is, des te meer je kunt lenen. Marga Lankreijer-Kos is hypotheekexpert bij Independer. Met een rekenvoorbeeld laat zij zien hoe het energielabel invloed heeft op de maximale hypotheek. Bij de berekening is uitgegaan van een jaarlijks gezamenlijk inkomen van 70.000 euro.

Rekenvoorbeeld energielabel en maximale hypotheek. Independer
Independer
Lees verder onder de advertentie

'Is je doel een zo hoog mogelijke hypotheek op basis van het gezamenlijke inkomen? Dan heeft het dus wel degelijk een meerwaarde om te zoeken naar een koopwoning met een groen energielabel. Zo scheelt het maximaal te lenen bedrag tussen een huis met label A en E ruim 10.000 euro. Vind je een koopwoning met label A+++, dan loopt het verschil zelfs op tot meer dan 30.000 euro', aldus Independer-expert Marga Lankreijer-Kos.

Voordelen van een groen energielabel

Een groen label betekent dus een hogere maximale hypotheek. Maar er zijn nog meer voordelen. 'Een huis met energielabel A of B is doorgaans goed geïsoleerd. Een huis met label G is daarentegen slecht geïsoleerd. Hierdoor verlies je bij lage temperaturen snel warmte en moet je harder stoken. Dit resulteert in een hogere energierekening', zegt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer-Kos.

Waarom een rood energielabel een goed idee kan zijn

Hoe zit het precies wanneer je toch kiest voor een koopwoning met energielabel D of lager? 'Huizen met energielabel C of hoger worden doorgaans een stuk sneller verkocht. Door de hoge populariteit is er dus ook veel concurrentie. Woningen met een lager energielabel zijn minder in trek en dat biedt meer ruimte voor onderhandelingen over de vraagprijs. Dat kun je bij een huis met een groen label in de huidige markt absoluut vergeten', zegt Independer-expert Marga Lankreijer-Kos.

Lees verder onder de advertentie

Koop je een huis met een slechter energielabel? Dan kun je de energierekening laag houden door minder te verbruiken. Maar je kunt er ook voor kiezen om te verduurzamen. Sinds begin dit jaar is dat toegankelijker geworden. Koop je bijvoorbeeld een huis met energielabel E? Dan kun je tot 20.000 euro extra lenen voor het groener maken van je woning. Dit betekent niet alleen dat de energierekening lager wordt. Ook stijgt de waarde van de woning mee.

De enquête is uitgevoerd door Q&A Research in opdracht van Independer. Hiervoor is een representatieve groep van 1000 Nederlanders geselecteerd.