WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo richt je een kleine tuin in

Hoewel velen wellicht dromen van een grote tuin, zijn er in Nederland ook een heleboel kleine tuinen te vinden. Gelukkig betekent dat niet dat tuinieren geen optie is. Integendeel! Met een slim plan is er van elke kleine tuin iets moois te maken, het is wellicht een creatieve uitdaging, maar een kleine tuin inrichten is een leuke klus.

Soorten kleine tuinen

Er zijn verschillende soorten kleine tuinen, we maken onderscheid in de volgende kleine tuinen:

Balkon
Vele appartementen hebben een balkon, vaak een kleine stenen buitenruimte wat zich op het eerste oog niet echt leent voor tuinieren. Toch zijn er juist op een balkon heel veel mogelijkheden om er een kleine tuin van te maken. Daarbij zijn er op een balkon vaak ook voordelen, zoals minder last van ongedierte.

Voortuin
Er zijn maar weinig huizenbezitters met een grote voortuin, de meeste voortuinen zijn klein in Nederland. Maar ook in een kleine voortuin is er altijd ruimte voor beplanting of een gezellige loungeplek. Door de voortuin ook te bekijken als kleine tuin is er naast een achtertuin extra veel ruimte om te genieten van het buitenleven.

Kleine (achter)tuin
Veel huizen in Nederland, met name in de randstad, hebben een kleine achtertuin. Soms ook wel gekscherend een tuin op postzegelformaat genoemd. Ook een kleine achtertuin biedt ongelofelijk veel mogelijkheden, maar er moet vaak op een meer creatieve manier gekeken worden naar de inrichting.

Functies kleine tuin

Een tuin kan verschillende functies hebben, zo ook een kleine tuin. Sommige genieten van een mooi aangelegde tuin met bijvoorbeeld veel bijzondere beplanting, een echte kijktuin dus. Anderen gebruiken hun tuin graag om te moestuinieren en groenten en fruit te oogsten. En natuurlijk zijn er ook velen die genieten van een tuin die is ingericht om te kunnen loungen en relaxen, niet voor niets zijn er vele loungesets te koop.

kleine tuin inrichten praktisch

Hoe richt ik een kleine tuin in

Bij het inrichten van een kleine tuin zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Bepaal allereerst de functie of meerdere functies die de tuin krijgt en bepaal bijvoorbeeld een stijl waarin de tuin ingericht kan worden, wellicht passend bij jouw woonstijl. Vervolgens kun je gaan kijken naar de volgende onderwerpen:

Tuinmeubelen
In elke tuin is wel een tuinmeubel te vinden, maar het assortiment tuinmeubels is groot. Bij een kleine tuin kies je voor het hoognodige, meest praktische of juist best passende tuinmeubel bij de gekozen stijl voor de tuin. Er zijn tuinmeubelen te vinden in verschillende formaten, kijk dus goed naar de afmetingen van een tuinmeubel en bepaal hoe deze in de tuin past voordat je deze aanschaft.

Tuinaccessoires
Tuinaccessoires zijn ideaal om een kleine tuin mee aan te kleden en meer persoonlijkheid te geven. Daarbij speelt de stijl van een tuin een belangrijke rol. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor allemaal metalen tuinaccessoires voor een stoere, industriele look of kies voor allemaal kleurrijke tuinaccessoires voor een vrolijke tuin.

Beplanting
Juist in een kleine tuin is altijd ruimte voor beplanting, ook al is er geen grond of weinig grond beschikbaar. Verticaal tuinieren is zeer geschikt voor een kleine tuin, er zijn bijvoorbeeld ook vele wandsystemen verkrijgbaar voor verticaal tuinieren. Maar ook tuinieren in potten is een optie. Voor het hele jaar kleur in de tuin kun je een mix maken van eenjarigen, vaste planten en beplanting die wintergroen en winterhard is.
Ook een pergola kan een optie zijn voor meer beplanting in een kleine tuin, want veel klimplanten groeien graag omhoog langs de palen van een pergola om soms zelfs als groen dak te groeien.

kleine tuin inrichten tuinmeubels

Accessoires voor een kleine tuin

Kleine barbecues
In elke tuin is wel plek voor een barbecue, want naast de bekende grote barbecues zijn er gelukkig ook veel kleine barbecues te vinden die geschikt zijn voor een kleine tuin. Zo zijn er kleine barbecues voor op tafel, maar er bestaan ook barbecues die aan een balkonrand kunnen hangen.

Tuinverlichting en sfeerverlichting
Verlichting in de tuin is soms een praktische optie zodat je ook in het donker je weg kan vinden in de tuin, maar het is ook zeker een manier om meer sfeer in de tuin te brengen. Er is tegenwoordig enorm veel buitenverlichting te vinden, er is bijvoorbeeld onderscheid in lantaarns voor bijvoorbeeld kaarsen of lichtsnoeren, maar ook fakkels of bijvoorbeeld wandlampen. Daarnaast bestaat er solar tuinverlichting, waarbij de lamp gebruik maakt van zonne-energie.

Bloempotten
In elke tuin is plek voor een bloempot, doordat bloempotten in alle denkbare afmetingen verkrijgbaar zijn. Voor balkons zijn er speciale balkonbakken die om of aan de rand van het balkon kunnen hangen. Daarnaast zijn er kleinere bloempotten die op tafel kunnen staan, maar bijvoorbeeld ook hangende bloempotten voor bijvoorbeeld verticaal tuinieren.

Vuurkorf en buitenkachels
Het weer in Nederland blijft natuurlijk lastig te voorspellen, dus ook na een warme zomerse dag kan het snel afkoelen buiten. Om dan nog lekker buiten te kunnen blijven zitten kun je een vuurkorf of buitenkachel gebruiken. Er zijn veel verschillende vuurkorven en bijvoorbeeld ook houten fakkels, zoals zweedse fakkels, die voor extra warmte kunnen zorgen. Daarnaast zijn er speciale terrasverwarmers en heaters te koop, maar deze zijn vaak wat groter en daardoor niet altijd geschikt voor een kleine tuin. Let daarom altijd goed op de afmetingen of controleer of deze wellicht opgehangen kunnen worden zodat het minder ruimte inneemt.

kleine tuin accessoires

Onderhoud van een kleine tuin

Ook een kleine tuin heeft onderhoud nodig om het hele jaar mooi te blijven. Afhankelijk van de beplanting, meubels en accessoires in een kleine tuin kun je onderhoud goed plannen.

Grasonderhoud
Bij een stukje gazon hoort altijd grasonderhoud. Naast het regelmatig gras maaien zijn er nog andere klussen zoals graskanten steken, verticuteren en bijzaaien. Door het gazon mooi bij te houden, kun je hier het hele jaar van genieten.

Boom- en struikonderhoud
Een boom in een kleine tuin kan prima wanneer het een kleine boom, bijvoorbeeld in pot, betreft. Maar een boom en ook struiken moeten veelal jaarlijks gesnoeid worden. Er zit veel verschil in de manier van snoeien tussen verschillende bomen en struiken, dus let goed op met welke soort boom of struik je te maken hebt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen, bekijk tips voor wanneer snoeien.

Tuingereedschap
Snoeien gaat het beste met goed gereedschap. Er zijn veel verschillende merken en soorten snoeigereedschap. Bekijk altijd goed waar het gereedschap voor nodig is zoals welke soort plant en hoe vaak deze gesnoeid moet worden.
Ook voor planten en verplanten van beplanting is tuingereedschap nodig. Er is veel verschillend tuingereedschap verkrijgbaar voor verschillende soorten onderhoud in de tuin, bepaal dus goed welke klus er gedaan moet worden en welk soort tuingereedschap daarbij hoort. Houd er daarnaast rekening mee dat tuingereedschap ook onderhouden moet worden, er zijn verschillende manier voor tuingereedschap onderhouden.

licht duurzaam buitentegels basicInspiratie kleine tuin

Hoewel een kleine tuin inrichten nog steeds veel mogelijkheden biedt, is wat inspiratie voor nooit weg. Lees bijvoorbeeld meer over een balkon inrichten met onder andere tips voor beplanting en bestrating. Bekijk ook verschillende buitenvloeren met bijvoorbeeld vtwonen tuintegels. Of bekijk een kleine tuin die ten volle benut is om van te genieten met beplanting, meubels en decoratie inclusief alle verkoopinformatie.

Stijlen in de tuin

Zin om zelf aan de slag te gaan met jouw balkon of kleine tuin? Bepaal welke stijl jouw tuin krijgt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een botanische tuin waar de nadruk ligt op verschillende beplanting en waarbij je ook voor decoratie kunt kiezen geïnspireerd op bijvoorbeeld botanische prints. Ook een landelijke stijl is mogelijk in een kleine tuin, denk daarbij aan veel natuurlijke materialen en kleuren voor bijvoorbeeld tuinmeubels, bloempotten en andere tuinaccessoires.

Merken op vtwonen.nl

Esschert Design
Het merk Esschert Design staat bekend om hun vele tuinproducten, waaronder vele accessoires. Eigenlijk alle producten zijn geschikt voor een kleine tuin, zoals bijvoorbeeld een van de vele muur accessoires voor buiten of de kleinere tuinmeubels. De producten van Esschert Design passen goed bij een kleine tuin in een romantische of landelijke stijl.

Elho
Het merk Elho heeft vele bloempotten en plantenbakken, waaronder een groot assortiment aan balkonbakken. Ideaal voor een balkon of kleine tuin. De bloemen- en plantenbakken zijn modern en in vele kleuren verkrijgbaar.

Barbecook
Het merk Barbecook verkoopt alles om goed te kunnen barbecueën, waaronder natuurlijk barbecues en vele accessoires. Maar het merk heeft bijvoorbeeld ook vuurkorven in hun collectie.

Lene Bjerre
Het merk Lene Bjerre verkoopt vele accessoires die geschikt zijn voor in de tuin. Ideaal als je de tuin meer sfeer wilt geven met buiten vloerkleden, bloempotten en lantaarns.

nog meer: Adviespagina