WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Genieten van je tuin in landelijke stijl

Bij het ontwerp van een tuin moeten er vaak veel beslissingen worden genomen over bestrating, groen en bijvoorbeeld water in de tuin. Daarom is het slim om van tevoren te bepalen in wat voor stijl jij de tuin wilt aanleggen. Bij een landelijke tuin komen specifieke kenmerken kijken qua aanleg, bestrating en planten. Ga jij voor deze tijdloze tuin? 

Een landelijke tuin is een vrij tijdloze tuin qua ontwerp en inrichting, daardoor kun je er vaak langer van genieten dan een tuin die trendgevoelig is ingericht.

Wat is een landelijke tuin?

Deze tuin heeft een aantal specifieke kenmerken waardoor een tuin een landelijk karakter krijgt. Zo zijn natuurlijke materialen erg belangrijk, zoals hout en simpele stenen met een ouderwetse uitstraling. Er zijn vaak meerdere zitjes in de tuin, doorkijkjes en hekjes. Daarnaast hebben veel landelijke tuinen een stuk gazon, maar daaromheen zijn er nog veel kenmerken voor bestrating, beplanting en water in de tuin.

gazon landelijke tuin

Bestrating in de landelijke tuin

De bestrating van een tuin in landelijke stijl bestaat vaak uit klei gebakken stenen of tegels die in verschillende patronen neergelegd kunnen worden. Daarvoor zijn oude klinkers, bakstenen of andere stenen met een ouderwets uiterlijk vaak zeer geschikt. Meestal wordt er gekozen voor stenen die voornamelijk effen gekleurd zijn, maar worden er wel verschillende kleuren gecombineerd in bijvoorbeeld bepaalde patronen. Bestrating kan worden aangelegd in strakke lijnen voor paden, maar voor terrassen wordt er vaak een rond terras neergelegd. Ook grind komt voor in een landelijke tuin. Naast bestrating zie je ook vaak romantisch gemetselde muren of oude stadsmuren terug.

bestrating landelijke tuin Beplanting in de landelijke tuin

Het belangrijkste bij het kiezen van tuinplanten is om te kijken naar de grondsoort. Toch zijn er wel specifieke planten die vaak voorkomen. Zo wordt er vaak gekozen voor klimplanten zoals klimrozen en clematis. Vaste planten komen vaak voor omdat deze een jaarlijkse groei doormaken en daardoor steeds meer de tuin kunnen vormen. Denk ook aan akelei, lupine, hosta, sierui en heesters zoals sering, vlinderstruik en hortensia’s. In deze tuin komt ook vaak een pergola voor, vandaar dat klimplanten vaak gekozen worden. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld een pergola met klimrozen of druivenstruiken. Vormsnoei komt nauwelijks voor in een landelijke tuin.

Water in de landelijke tuin

In bijna elke landelijke tuin is wel water terug te vinden in de vorm van bijvoorbeeld een vijver of fontein. De vorm van een vijver of fontein is minder van belang, hoewel een sierlijke aanleg van een vijver wel beter past dan een zeer strak aangelegde vijver. Bij het aanleggen van een vijver wordt vaak gekozen voor zuurstofplanten. Moerasplanten zijn minder passend qua stijl.

Tuinmeubels in de landelijke tuin

Juist in een landelijke tuin zijn tuinmeubels erg belangrijk, omdat een kenmerk van een landelijk stijl vaak meerdere zitjes is. Daarbij is het materiaal en de vorm van de tuinmeubels wel erg belangrijk. Hout is vaak een goede keuze, maar ook gietijzer of metalen komt voor. Bij zowel houten als metalen tuinmeubels is de vorm vaak sierlijk. Ook meubels van bijvoorbeeld sloophout of steigerplanken zijn geschikt doordat deze vaak een verweerd uiterlijk hebben, wat goed past bij het karakter van een tuin in landelijke stijl. Onder een pergola is een perfecte plek voor een zitje met verschillende tuinmeubels, bijvoorbeeld een eettafel of een loungeset.

tuinmeubels landelijke tuin

Landelijke accessoires

In een landelijke tuin kunnen accessoires niet ontbreken. Er zijn veel mogelijkheden wat betreft tuindecoratie. Zoals bloemen- en plantenbakken, barbecue’s, vuurkorven of terraskachels, vogelhuisjes, manden, lantaarns of slingers. Bij bloemen- en plantenbakken zijn vooral natuurlijke materialen belangrijk. Potten van aardewerk, zinken plantenbakken of rieten manden zijn  dus geschikt. Groepeer verschillende bloemen- en plantenbakken bij elkaar voor meer sfeer.

Een tuin met meerdere zitjes leent zich perfect voor gezellige avonden in de tuin, daarbij kan een barbecue erg fijn zijn. Het merk Barbecook heeft grote, fijne barbecues die avonden in de tuin extra lekker maken. Vuurkorven en terraskachels bieden veel warmte in een landelijke tuin. En door fijne zitjes met tuinmeubels is wat extra warmte als het buiten afkoelt erg fijn. Ook vogelhuisjes kunnen niet ontbreken in deze tuin, omdat deze stijl zeer uitnodigend is voor buitenleven in de vorm van dieren. Houten vogelhuisjes passen vaak het beste bij een landelijke stijl.

Landelijke tuin inspiratie

De meeste landelijke tuinen kenmerken zich door hun grootte, bekijk bijvoorbeeld maar eens de tuin van deze woonboerderij of de tuin van deze klassiek gebouwde woning. Bekijk nog meer tuinen bij kijktuinen.

Zelf een landelijke tuin aanleggen?

Hoewel de meeste landelijke tuinen vrij groot zijn, kan ook een kleine tuin een landelijke stijl krijgen. Onmisbare kenmerken zijn dan een zitje met bijvoorbeeld houten tuinmeubels, een stukje gazon of rond terras met sierbestrating in een effen kleur, qua beplanting zijn klimplanten ideaal voor een kleine tuin. Voor tuindecoratie is ook altijd plek in een kleine tuin, maak daarbij slim gebruik van de ruimte die beschikbaar is, dus kies voor hangende decoratie of objecten zoals vogelhuisjes.

Merken op vtwonen.nl

Er zijn gelukkig verschillende woonmerken met handige of mooie producten voor een landelijke tuin.

Riviera Maison
Het merk Riviera Maison verkoopt vele mooie producten die passen bij een landelijke woonstijl, daarnaast heeft het merk een aantal producten die geschikt zijn voor in de tuin zoals een lounge stoelen, lantaarns en bloempotten.

Lene Bjerre
Het merk Lene Bjerre heeft verschillende tuindecoratie in de collectie zoals vloerkleden voor buiten, verschillende bloempotten en lantaarns. Het kleurgebruik, structuren en materialen van de producten passen goed bij een landelijke stijl.

Riverdale
Het merk Riverdale past ook goed bij een landelijke stijl. De rotan meubels, lantaarns en andere accessoires voor buiten zouden niet misstaan in een landelijke tuin.

Clayre & Eef
Het merk Clayre & Eef heeft een aantal tuinbankjes in een klassieke, landelijke stijl die ideaal zijn voor een zitje in een landelijke tuin. Maar ook de bloempotten, plantenhangers, lantaarns en plantenhouders passen goed in deze stijl.

Barbecook
Het merk Barbecook heeft geen producten die specifiek voor een landelijke stijl, maar een aardig assortiment aan producten om te kunnen barbecuen. Een barbecue is een fijne aanvulling in een landelijke tuin die zich goed leent voor gezellige dagen buiten.

nog meer: Adviespagina