WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Top 10 trendplanten voor 2022

Net als kleuren, meubels en accessoires zijn ook kamerplanten trendgevoelig. Dit betekent natuurlijk niet dat je je groene vrienden in de kliko moet kieperen om plaats te maken voor een nieuw, hip exemplaar. Maar heb je nog een plekje vrij voor een kamerplant? Sla deze lijst met populaire trendplanten voor 2022 dan niet over.


1. Calathea

De Calathea is zo’n bijzondere plant, dat je ernaar blijft kijken. De bladtekening, vorm en kleur – van vrolijk roze tot classy bordeaux – is bij elk exemplaar anders en daarom heb je er aan eentje eigenlijk niet genoeg. De standplaats van de Calathea luistert wel nauw, van bij te veel zon verschrompelt het blad en gaat de plant al snel dood. Indirect licht dus en af en toe een fijne sproeibeurt. Met zo’n vrolijke gieter zit dat wel goed!

2. Monstera

Deze golden oldie blijft terugkomen in de trendplanten top 10. Raar is het niet, want de Monstera is tropisch mooi en vraagt niet veel meer dan licht en een scheut water op zijn tijd. En vertroetel je hem flink, dan groeit de plant uit tot monsterlijke proporties, vandaar ook de naam. Hij neemt wel aardig wat plek in als hij eenmaal op stoom is. Een grote bloempot is wenselijk.

LEES OOK

Luchtwortels aan planten: wat zijn het en wat kun je ermee?

3. Euphorbia Erytrea

Ook wel de cowboy-cactus genoemd en dat snap je meteen als je hem ziet. Eigenlijk is het geen cactus, maar is hij lid van de wolfsmelk-familie. Het is wel een vetplant en dat betekent dat de Euphorbia vocht opslaat in zijn stam. Geef hem daarom alleen water als hij helemaal droog staat en liever te weinig dan te veel. Hij staat het liefst in de zon.

4. Ficus Lyrata

Deze Ficus, oftewel de vioolbladplant, kan ook echt een gigant worden. Houd daar dus rekening mee bij de aankoop. Het is een sterke plant die wel tegen een stootje kan, alleen van kou houdt hij niet. Het sap in het blad is giftig, let daarom op met kinderen en huisdieren. De Ficus Lyrata is er ook op stam en dan ziet hij er weer heel anders uit, kijk ook nog even naar deze versie.

LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?

5. Strelitzia

De Strelitzia staat ook bekend als de paradijsvogelplant en is een grote, groene kamerplant die met een beetje geluk af en toe bloeit. Let goed op welke soort je koopt, want de Strelitzia Nicolai zal in de huiskamer niet bloeien, de Reginea met de juiste verzorging wel. Geef de plant een keer per week water en stof hem regelmatig af, zo kan hij zoveel mogelijk licht opnemen.

6. Chlorophytum Comosum

Deze plant staat beter bekend als de graslelie en een van de makkelijkste trendplanten die je kunt vinden. Bovendien is het een echte luchtverfrisser, volgens de NASA haalt de Chlorophytum 95% van de schadelijke stoffen uit de lucht. En je kunt ‘m ook nog eens heel makkelijk stekken. Een keer per week water, af en toe een sproeibeurt met een leuke gieter en je hebt er geen kind aan.

7. Philodendron Red Beauty

De Philodendron is een uitgebreide familie en de red beauty is nog maar een van de vele mooie familieleden. De grote groenrode bladeren zijn prachtig en laten je vanzelf zien of je het wateren onder de knie hebt. Worden de bladeren geel, dan geef je teveel, bij bruine bladeren juist te weinig. Het sap in de bladeren is wel giftig, let daarom op met huisdieren.

LEES OOK
Deze kamerplanten zijn een no go met huisdieren

8. Alocasia Zebrina

Deze exotische plant heeft enorme bladeren – daarom wordt hij ook wel olifantsoor genoemd – en in het oog springende stelen. De zebraprint maakt hem een echte eyecatcher waardoor deze knapperd niet mag ontbreken op deze lijst met trendplanten. Makkelijk is de Alocasia Zebrina niet, dat moet worden toegegeven. De standplaats moet licht zijn, maar niet té en de aarde moet vochtig blijven, maar ook weer niet té. Eentje voor gevorderden dus.

9. Dicksonia Antarctica

De Tasmaanse boomvaren is een prachtige, luchtige plant. Net als bij andere varens, is een plek in de zon verboden gebied. Zorg verder dat de aarde lichtvochtig blijft en dan is ie je beste vriend. Let wel op dat de wortels niet onder water komen te staan, want van wortelrot gaat de plant snel dood. Varens komen oorspronkelijk uit een gebied met een hoge luchtvochtigheid, dus van regelmatig sproeien wordt de Dicksonia heel blij. Ook een mooie plant voor in de badkamer!

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

10. Olijfboom

Ook binnen kan een olijfboom goed overleven, al zal hij niet zo snel vruchten geven. Maar de Mediterrane looks maken dat helemaal goed. In de zomer kun je hem naar buiten verplaatsen, maar dit hoeft niet. De grijsgroene blaadjes passen mooi in een vergrijsd interieur en daardoor is de plant niet té aanwezig. Groenblogger Kristel geeft je graag tips voor een olijfboom in de woonkamer.

Shop alles voor de plant…

nog meer: woontrends