Een hoog (accent)plafond
Een accentplafond: waar moet je beginnen? Zie het plafond gewoon als een vijfde muur in de ruimte. Wanneer je alle muren in de ruimte gelijkwaardig aandacht geeft, ontstaat er een gevoel van balans. In een ruimte met hoge plafonds kun je het plafond visueel iets verlagen om het minder overweldigend te maken en de ruimte een cosy gevoel te geven. Dit is eenvoudig te realiseren. Kies een behang met print voor de bovenkant van de muur en het plafond en gebruik voor het onderste deel van de muur een zachte kleur als een soort lambrisering. Hiermee haal je het plafond visueel een beetje omlaag, creëer je een eigen stijl en behoud je een open en unieke uitstraling. Heeft het plafond een standaard hoogte? Geen zorgen, er zijn voldoende opties om er een echt accentplafond van te maken.
LEES OOK
Het plafond schilderen? Met deze tips durf je het aan
Plafond accentueren met color-drenching en colorblocking
De meeste designliefhebbers zijn het fenomeen colordrenching niet vreemd. Misschien spreekt het voor zich, maar colordrenching is het gebruik van één kleur (of nauw verwante tinten) voor alle elementen in een ruimte, van plinten en plafonds tot muren en deuren. Voorstanders hiervan vinden een accentmuur slechts een kleine stap in het interessant maken van een interieur. Wil je echt een indrukwekkende look creëren? Ga er dan helemaal voor, inclusief het plafond!
Een ander geliefd fenomeen is colorblocking. Sommige mensen houden van rustige en neutrale tinten op de muur, terwijl anderen kiezen voor twee felle tinten die elkaar aanvullen. Voor hen is colorblocking de perfecte designkeuze. Betrek hierbij ook het plafond om een vrolijk effect te creëren. Weet je niet zeker welke kleuren je wilt gebruiken? Gebruik de kleurencirkel en kies twee kleuren die elkaar contrast geven en tegelijk complementeren.
LEES OOK
Combineren kun je leren: deze kleuren passen goed bij elkaar
Creatief met behang
Wil je van het plafond écht een eyecatcher maken? Zet die pot verf dan opzij en kies behang dat helemaal bij het interieur past. Wanneer je toch een accentplafond creëert, waarom ga je dan niet all out? Kies dus een patroon dat opvalt. Het zou zonde zijn als je een eyecatcher maakt en niemand omhoog kijkt. Terwijl een accentmuur eruit kan zien alsof je niet genoeg behang had voor de rest van de ruimte, straalt een accentplafond juist volledigheid uit. Het benadrukt de hoogte van de ruimte en doet bijna denken aan een kunstwerk aan het plafond.
Licht en donker
Metaal kan een geweldig effect hebben in een interieur, vooral door de interactie met licht – natuurlijk licht of verlichting – waardoor een dynamische look ontstaat die op elk moment van de dag anders oogt. Je denkt er misschien niet direct aan, maar een metalen plafond geeft een indrukwekkend effect. In combinatie met donkere kleuren heeft het een stoere uitstraling, maar het kan ook luxueus ogen door warme kleuren toe te voegen. Hoe je dit doet? Je kunt bijvoorbeeld metaallook-tegels gebruiken of metalen wandplaten aan het plafond bevestigen voor een minimalistischere uitstraling.
All out met een accentplafond
Veel nieuwbouwhuizen missen unieke elementen, maar je kunt deze zelf toevoegen. Een slimme designtruc is het namaken van architectonische details met verf en behang, waardoor een overtuigend resultaat ontstaat. Behang dat van de muren op het plafond doorloopt – of zelfs door meerdere ruimtes – geeft architectuur een doelgerichte en vormende uitstraling. Geschilderde lijnen die lambrisering nabootsen maken het geheel compleet. Dit idee is gedurfd door het doorlopende behang, maar tegelijk verrassend eenvoudig.
LEES OOK
Help, ik ga behangen! Dit wil je weten voordat je begint