Wanneer is het tijd om planten te verpotten?

beeld vtwonen Beeld vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins I planten verpotten
Beeld vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins I planten verpotten

Als je al een aantal maanden, of zelfs jaren, mag genieten van een kamerplant, dient de vraag zich vroeg of laat aan: is het tijd voor een nieuwe pot? Hij moet natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om in volle glorie te groeien. Maar hoe weet je wanneer je planten moet verpotten? Dit zijn de tekenen waar je op moet letten. 

Lees verder onder de advertentie

Tekenen van onderaf

Staat de plant in een pot met gat voor de afwatering? Neem dan eens een kijkje onder de pot. Groeien de wortels uit het afwateringsgat? Dit is een van de duidelijkste tekens die je kunt vinden: de plant is absoluut toe aan een groter formaat pot. Maak de wortels voorzichtig los van de onderkant tijdens het verpotten zodat ze niet te veel beschadigen.

LEES OOK
Kamerplanten verpotten: de do’s en don’ts

Worteloverschot

Ook van bovenaf kunnen de wortels van een plant gaan uitsteken. Als dat het geval is, helpt even wat aarde erbovenop gooien niet meer. Dit kun je namelijk niet eindeloos blijven doen. Echt tijd voor een nieuwe pot dus.

Lees verder onder de advertentie

Bladverkleuring

Gele bladeren of een groot verlies van bladeren kunnen ook een teken zijn dat de plant klaar is voor verpotting. De kamerplant kan namelijk niet meer voldoende voeding uit de aarde halen om sterk en gezond te blijven. Zorg bij het verpotten voor de juiste potgrond met aanvulling van kamerplantenvoeding.

LEES OOK
Dit vertellen bladeren over de gezondheid van je kamerplant

Groeistop

Groeide en bloeide de kamerplant voorheen goed en regelmatig, maar lijkt-ie het nu een stuk minder goed te doen? Dan kan het zomaar zijn dat de plant niet voldoende ruimte heeft om door te groeien en dus een grotere pot nodig heeft. Let er wel op dat planten in de herfst en winter altijd een groeistop hebben door de lichtafname.

Lees verder onder de advertentie

In balans, uit balans

Groeit de plant steeds schuiner? Dan kan het zijn dat de plant gewoonweg naar het licht toegroeit. Geef ‘m dan even een slinger zodat de achterkant ook wat zonlicht krijgt. Maar als de plant groot is en de pot klein, kan-ie ook schuin groeien door topzwaarte. Geef de plant in dat geval een nieuwe ruime pot.

LEES OOK
Planten in balans laten groeien doe je zo

Snelle uitdroging

Lijkt de kamerplant veel sneller water te drinken dan voorheen? En is de potgrond dan in no-time weer kurkdroog? Dit kan duiden op een te groot wortelsysteem. De verhouding tussen plant en aarde is zoekgeraakt. De kamerplant heeft meer ruimte nodig om verder te groeien.

Lees verder onder de advertentie

De beste tijd om een plant te verpotten

Ziet jouw plant er verre van levendig uit? Dan is het slim om de plant direct van een nieuwe pot te voorzien. Hebben andere planten minder haast? Dan is tussen maart en juni de beste tijd om een kamerplant te verpotten. Er is in deze periode veel licht en dat zorgt voor meer energie voor de planten. Dit wordt ook wel de groeiperiode van planten genoemd. In deze tijd groeien de wortels het snelst. Dus zal een kamerplant het best gedijen in een nieuwe pot. periode.

Om planten te verpotten…

Bron: vtwonen 03-2020 | Productie & styling Tanja Saarberg | fotografie Sven Benjamins

Lees verder onder de advertentie