WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom een boom in huis zo’n groeiende trend is

Groen doet wonderen voor je gemoedsrust. Niet voor niets raden experts aan om naar buiten te gaan voor een zen en gelukkig gevoel. De laatste trend is om nog meer van dat groen buiten naar binnen te halen. Dan hebben we het niet alleen over planten; bomen in huis winnen namelijk steeds meer terrein. Voor welke boom in huis zou jij gaan?

woonkamer bank boom

De kracht van groen

Groen kan helpen tegen stress en dat is niet zonder reden: de kleur groen staat erom bekend rustgevend te werken en je een instant relaxed gevoel te bezorgen. Dat is nog lang niet alles. Groen kan ook bijdragen aan een betere nachtrust, een positievere stemming én een betere concentratie. De kleur groen om je heen zien en je in de natuur begeven, zou je algehele geluksgevoel flink verhogen. Daarom zijn wij all ears als zich op dit gebied een nieuwe woontrend aandient.

Boom in huis

Blijf vooral die natuur induiken, maar weet dat je ook thuis de positieve gevolgen van groen kunt ervaren. Anno 2022 haal je de natuur gewoon in huis. Niet per se in de vorm van groene accessoires of een groene muur. Nee, kom maar door met de overtreffende trap, want het is nu hartstikke hip om hele bómen binnen de vier muren van je eigen huis te planten.

Groeiende trend

Het is een trend die steeds meer gespot wordt: het plaatsen van een boom als prominente eyecatcher én rustgevend element in huis. De trend heeft zijn wortels liggen in de piek van de coronatijd. In die periode was er vanuit velen een grote behoefte aan een rustgevend en geborgen gevoel, gezien het een erg onrustige, onzekere en rommelige periode was.

LEES OOK
Een olijfboom binnen plaatsen? Kies dan liever voor één van deze bomen

Bomen en planten voor in huis

Wil je een boom in huis halen? Dan is het allereerst slim om goed te onderzoeken welke bomen het best floreren in je huis. Niet iedere boom gedijt goed in dezelfde woning en dat heeft alles te maken met de lichtinval, de luchtvochtigheid en de warmte binnen. Hier lees je meer over welke bomen en planten passend zijn voor jouw woning.

Industriële of design woonstijl

Een boom binnen dient echt als blikvanger en mag je de show laten stelen. Omdat het een natuurlijk item betreft, past het écht in iedere woonstijl thuis. In een industriële of design woning, bijvoorbeeld. Groen geeft het ietwat harde uiterlijk van deze woonstijlen net wat meer zachtheid en het combineert perfect met kleuren als grijs, zwart en beige. Ook tegen een betonnen muur of een bakstenen muur met verweerde look staat een boom perfect.

Minimalistische woonstijl

Ook in een minimalistische woning past een grote boom met weelderige groene bladeren heel goed. In deze woonstijl staan natuurlijke materialen en kleuren centraal en daar horen planten zeker bij. Een boom, zoals een olijfboom of een eucalyptusplant, past als geen ander thuis in een huis met zo’n ingetogen stijl.

Vintage woonstijl

Is jouw woning aangekleed met veel vintage vondsten? Ook dan kun je er zonder zorgen een grote, opvallende boom tussen plaatsen. In een vintage interieur staan vaak al veel planten en cactussen en daar is een dergelijke grotere groene vriend een mooie aanvulling op. Maak het geheel in dit geval af met een pot in terracottakleur of rotan uitvoering, om de gewilde vintage vibe vast te houden.

Boom in huis plaatsen

Een boom neemt natuurlijk wel wat plek in. Wanneer je weinig ruimte hebt, kun je hem het best in een hoek van de kamer plaatsen. In een loze ruimte naast de bank bijvoorbeeld, of in de eethoek. Kies in dit geval ook liever voor een kleinere boom, zoals een kleurrijke sinaasappelboom of een Ficus Bonsai.

Ben jij wel gezegend met veel ruimte? Dan kan een boom in huis juist dienen als een manier om een ruimte op te vullen en wat sfeervoller te maken. Grote bomen voor binnen zijn onder andere de welbekende Yucca, de olijfboom, of de Schefflera Amate, die ook nog eens luchtzuiverend werkt. Je zult hoe dan ook een grote, zware pot nodig hebben waar de wortels van de boom goed in kunnen aarden. Wil je de boom in de vloer planten? Dat kan, maar kost wel meer werk, omdat er een stuk vloer voor verwijderd moet worden en aarde voor in de plaats moet komen. Daarbij zul je wel een goede isolering nodig hebben, om te voorkomen dat er vocht in de rest van de vloer komt. Schakel hier het liefst een expert voor in.

nog meer: woontrends