Een boom in huis? Deze 4 exemplaren zijn perfect voor in de woonkamer

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen

Ben je van de grote gebaren en heb je ook nog eens de ruimte, dan is een boom in de woonkamer helemaal geen gek idee. Je hebt er meteen een flinke dosis groen bij, het is een echte blikvanger en zo’n mooie olijf of vijg zorgt voor een permanent vakantiegevoel. Deze bomen redden het prima in huis.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een boom in huis?

Een boom in huis klinkt misschien wat onnatuurlijk. Normaal gesproken staat een boom buiten in de volle grond, zodat hij alle ruimte heeft en voedingsstoffen krijgt om te groeien. In een pot is dat een ander verhaal en daarom vergt het wel wat kennis om een boom in huis happy en mooi te houden. Waarom je het wel zou moeten doen? De grote, groene bladeren absorberen geluid, zijn echte luchtzuiveraars, geven een gevoel van beschutting wanneer je veel inkijk hebt en, niet onbelangrijk, ze regelen vaak heel goed hun eigen waterhuishouding. Waar je dan wel op moet letten? Kamerbomen hebben een flinke bloempot nodig om te kunnen groeien en omdat ze aan de zware kant worden, een goede ondersteuning.

Ideale kamerbomen

Niet elke boom wordt gelukkig van een binnenklimaat, maar er zijn een paar bomen die het in huis ook goed naar hun zin hebben:

Ficus of vijg als boom in huis

De vijg ken je vast wel als grote kamerplant, maar de XL vijgenboom is ook een optie als je een boom in huis wilt. Een ficus die je goed in de woonkamer kunt zetten is de Ficus carica Brown Turkey. Een vijgenboom moet altijd even aan de zon wennen. Geef hem daarom eerst een plek in de halfschaduw en schuif de boom steeds meer op richting het raam. Wanneer er voldoende licht is, gaat de vijg weer groeien. Wil je liever niet dat-ie fanatiek richting het plafond gaat? Houd hem dan wat kleiner door de kluit open te knippen. Verder hoef je er eigenlijk alleen voor te zorgen dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. Dit betekent meestal een keer in de week een flinke scheut water geven. Kijk wel uit met een plek op de tocht en verpot de vijg tijdig.

Lees verder onder de advertentie

Pachira

De Pachira herken je aan de gevlochten stammen en de diepgroene bladeren die lijken op een hand met vijf vingers. Volgens Feng Shui pakken die handen geluk en fortuin en in Azië noemen ze ‘m ook wel de geldboom. Reden te meer om deze beauty in huis te nemen. De Pachira is een snelle groeier en slaat water op in zijn gedraaide stam. Daardoor heeft hij weinig verzorging nodig. Zet de Pachira niet op een te zonnige plek en let op met teveel water geven, want hij houdt niet van kleddernatte grond. En geef je hem af en toe een sproeibeurt en een beetje mest, dan worden jullie dikke vrienden.

Zet ‘m in een pot…

Olijfboom in huis

Een olijfboom binnen is mogelijk, maar zeker niet makkelijk. Het liefst staat-ie buiten op een zonovergoten plek, maar als je dit een beetje probeert na te bootsen, dan kun je deze prachtboom met zijn grijsgroene bladeren ook in huis tevreden stellen. Tuinblogger Kristel vertelt hoe je de olijfboom binnen het best verzorgt.

Lees verder onder de advertentie

Bananenboom

Met een bananenboom of Musa in huis waan je je zo in de tropen. Ze zijn er natuurlijk in kamerplantformaat, maar met een groot exemplaar staat er ineens een boom middenin de kamer. En wanneer je er echt heel veel liefde en tijd in stopt, kunnen er zelfs bananen aan gaan groeien. Eerlijk is eerlijk, dat krijgen niet veel mensen voor elkaar. Het is namelijk best een veeleisende boom die het pas echt goed doet als-ie denkt dat hij in de tropen staat. Dat betekent dus een vochtige omgeving en een zonnige plek. In de winter kan de bananenboom het wat moeilijker krijgen, vooral als de (vloer)verwarming loeit. Houd de grond altijd vochtig, maar zorg er wel voor dat overtollig water weg kan lopen. Geef hem ook regelmatig een sproeibeurt. Zie je bruine vlekken verschijnen op de bladeren? Geen zorgen, dat hoort erbij. Heel bruine bladeren kun je wegsnijden.

Echt neppe boom in huis

Krijg je de zenuwen van al de aanwijzingen, maar is een boom in huis wel je grote wens? Er zijn steeds meer kunstkamerbomen die net echt zijn. Hoe mooi dit kan zijn, zie je bij de binnenkijker bij Interiorjunkie en in de make-over van Frans in Weer verliefd op je huis.

Haal groen in huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 05-2019 | styling Moniek Visser | fotografie Stan Koolen