bloggersKristel

5 gouden stektips voor een huis vol planten

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De zonnestralen die je woning binnenvallen maken de lente tot de perfecte tijd om kamerplanten te stekken. Hét moment dus om een back-up op te bouwen van je o-zo-geliefde kamerplanten. Met deze 5 tips van Kristel – die trouwens ook toepasbaar zijn op je tuinplanten – kan het stekken nooit meer mislukken!

Lees verder onder de advertentie

Kwekerij aan huis

Het leuke aan zelf stekken is dat je je eigen unieke planten kweekt, een bezigheid die erg veel voldoening oplevert. Laat het vooral niet bij een enkel stekje want meerdere stekjes van dezelfde plant zorgen voor een hogere slagingskans. En, als je er uiteindelijk teveel hebt, kun je die weer uitdelen!

Eerder al schreef blogger Marij over het handige nieuwe boek van Mama Botanica aka Iris van Vliet: Stek je plant. Wij vroegen haar om haar vijf gouden stektips met ons te delen: een weggevertje dus!

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

5 stektips van Mama Botanica

  1. Niet elke plant stek je op dezelfde manier. Van sommige planten heb je enkel een blad nodig voor een paar mooie stekken, terwijl je bij een andere ook een stuk van de hoofdstam nodig hebt. Het is dus belangrijk dat je eerst uitzoekt hoe je jouw specifieke plant kunt stekken. Tip: in Stek je plant zit een stekjesgids waarin je van veertig verschillende planten de meest effectieve manier kunt terugvinden.

  2. Gebruik een scherp mes en maak deze goed schoon voordat je in de plant snijdt of knipt. Zo voorkom je dat bacteriën verspreiden en krijgen je stekjes een goede start.

  3. Maak je stekjes nooit te groot. Als er nog heel veel bladeren aan zitten, gaat er veel energie naar het onderhouden van het blad, terwijl je eigenlijk wilt dat de energie gaat naar de groei van nieuwe wortels. Gemiddeld zijn drie tot vier bladeren ruim voldoende, maar bij een grote Monstera kun je beter een stek maken met een enkel blad.

  4. Stekjes hebben licht nodig maar zet ze nooit in de volle zon. Door de warmte en de intensiteit van het licht kunnen de stekken te veel vocht verliezen terwijl het nog geen wortels heeft om dat vocht weer op te nemen. Een plek in indirect licht is daarom perfect.

  5. Experimenteer met het stekken op water en het stekken in de grond. Bij veel planten zijn beide methodes mogelijk. Zet ze op water, dan zie je goed hoe de wortels zich ontwikkelen, wat ook nog eens een mooi gezicht is. Planten die beter in grond wortelen zijn onder andere cactussen en vetplanten.

beeld vtwonen

Tip

Je kunt er ook voor kiezen je stekjes op water te laten staan. Het plantje zal niet zo snel groeien, maar het is wel een uniek gezicht. Scindapsus is hier erg geschikt voor.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Stekken met tuinplanten: nog even wachten!

Hoewel deze stektips ook opgaan voor je tuinplanten, is het slim om hiermee nog even te wachten tot juni of juli. De stengels van je tuinplanten zijn dan mooi ontwikkeld maar nog niet verhout, wat de hoogste slagingskans oplevert. Niet voor niets is de term zomerstekken zo bekend!

Je zult ervan staan te kijken hoeveel tuinplanten zich makkelijk stekken, je kunt zowel met vaste planten als heesters aan de slag. Denk maar aan een aantal gouwe oude uit de tuin, zoals de hortensia, conifeer, buxus, sneeuwbal (Viburnum), vlinderstruik, lavendel, rozemarijn, wilg, begonia en heel veel heidesoorten.

Lees verder onder de advertentie

Kristel blogt over tuinieren

beeld vtwonen

Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi's van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto's: Mama Botanica

Lees verder onder de advertentie