Zo maak je de beste verdeling voor spotjes in de woonkamer
De woonkamer is het hart van het huis, dus is het belangrijk dat daar een fijne sfeer hangt. Die sfeer wordt grotendeels bepaald door verlichting. Bijzondere lampen die passen bij de interieurstijl zijn leuk als eyecatcher, maar een goede basis leg je met plafondspotjes. Maar, hoeveel spots zijn er nodig, wat is de beste verdeling en welke soort past het best bij je inrichting? Met deze tips is je verlichting straks spot on!
De voordelen van spotjes in de woonkamer
Spotjes in de woonkamer zijn praktisch als basisverlichting. Ze nemen weinig plek in beslag waardoor ze niet opvallen wanneer ze uitstaan. Zo wordt het zorgvuldig samengestelde interieur niet verstoord en krijgen andere meubels de aandacht die ze verdienen. Als de woonkamerspotjes wel aan staan, geven ze genoeg licht om de hele de kamer te verlichten. Wel zo handig! De hoeveelheid licht die je nodig hebt verschilt per moment. Boek lezen op de bank? Dan mag het licht wat zachter voor een knusse sfeer. Grote schoonmaak op een donkere, regenachtige zondag? Dan wil je wat meer licht zodat je alle stofvlokken goed ziet. Kies daarom voor spots met een dimmer om de felheid van het licht naar wens te doseren. Met een knop bedien je eenvoudig alle spots tegelijk. Daar komt nog bij dat je de spots meestal kunt draaien of kantelen naar een bepaalde kant. Zo schijnt het licht precies daar waar het nodig is. Een donker hoekje of een mooi kunstwerk aan de muur? Zet het in de spotlight!
LEES OOK
Praktisch en stijlvol: plafondverlichting voor in de keuken
Een goede verdeling spotjes in de woonkamer
Stijlvol én handig dus, die spots. Maar hoeveel spotjes per m2 woonkamer heb je nodig om de gehele ruimte te verlichten? De Europese Unie adviseert 300 tot 500 lux (lichtopbrengst per vierkante meter) voor binnenruimtes zoals de huiskamer. Houd bij de verdeling van de spotjes in de woonkamer daarom één spot per drie vierkante meter aan.
Je hebt de term lichtplan vast wel eens voorbij horen komen, maar hoe bepaal je een goede verdeling van spotjes? Denk na over bestaande of nieuwe aansluitpunten van elektra en de beste plek voor lichtknoppen. Want: niemand wil lelijke kabels in de woonkamer. Stel het lichtplan dus op voordat je alle meubels neergezet hebt. Wel is het belangrijk om te weten waar de meubels gaan staan. De verdeling van de spotjes in de woonkamer gaat hand in hand met de rest van de inrichting. Want om de eettafel uit te kunnen lichten moet je wel weten waar die komt te staan. Vul het lichtplan aan met andere soorten lampen om de verlichting van je woonkamer tot in de puntjes te verzorgen. Een functionele leeslamp bij je favoriete stoel die genoeg licht geeft voor een dikke roman met kleine lettertjes, bijvoorbeeld. En wat dacht je van een stijlvolle tafellamp of een staande lamp als statement piece?
Inbouwspots zijn de perfecte oplossing voor wie op zoek is naar onopvallende basisverlichting
Spotjes voor elke woonstijl
Voor iedere indeling zijn er passende spots.
- Kies je voor inbouwspots in de woonkamer? Deze spots zijn – je raadt het al – volledig ingebouwd in het plafond of in de muur en steken dus niet uit. De perfecte oplossing voor wie op zoek is naar onopvallende basisverlichting. Ook voor liefhebbers van een basic interieur is een strak plafond met inbouwspots een aanrader.
- Opbouwspotjes in de woonkamer zijn daarentegen een stuk beter zichtbaar en écht onderdeel van het interieur. Kies bijvoorbeeld voor stoere stalen spots met een railsysteem bij een industrieel interieur of sierlijke goudkleurige spotjes voor een romantische stijl.
- Ben je een ware designliefhebber? Ga dan voor spotjes met meerdere lichtpunten om je designerstukken apart uit te lichten.
Tot slot: de technische details
Welke spotjes je ook kiest, tegenwoordig is het bijna allemaal led-verlichting. Dit type verlichting verbruikt tot wel 90% minder energie dan een gloeilamp en tot 85% minder energie dan een halogeenlamp. Daarnaast gaan deze lampen ook nog eens langer mee. Superzuinig dus! Ook biedt led-verlichting veel flexibiliteit bij het dimmen van de lampen en het aanpassen van de kleur. Win-win.
Let bij het kopen van je spotjes goed op de lichtkleur, uitgedrukt in Kelvin (K). Dit getal bepaalt namelijk de warmte van het licht, wat veel invloed heeft op de sfeer in de woonkamer. Daglicht is ongeveer 6500 K, terwijl warm wit licht 4000 K is. Dus: hoe lager de K-waarde, hoe warmer de kleur van de lamp.
Maak tot slot je verlichting compleet met extra accessoires als een bewegingssensor, handig op bijvoorbeeld het toilet.
De prijs van spotjes varieert van € 5,- tot € 500,- en is dus erg afhankelijk van je wensen. Niet gek, want je kunt uit een hoop mogelijkheden kiezen.
Spotjes shoppen…
Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17 aflevering 4 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda. Beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 6 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra