WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo richt je een L-vormige woonkamer het best in

Een mooie indeling van de woonkamer is niet alleen een kwestie van smaak, maar gaat ook over slim omgaan met de afmetingen en vorm van de ruimte. Heb je plannen om de woonkamer om te gooien? Bepaal dan eerst de vorm van de kamer en zet daarna pas de volgende stappen. Met deze tips kun jij ook een L-vormige woonkamer inrichten.

woonkamer grote bank
Muurverf Wild Dove, bij de ramen Silver Shadow (flexa.nl). Vouwgordijnen LF035 Simply Grey prijs op aanvraag (jasno.nl). Print aan de muur Wallpower Bold, 150×150 cm (hxb) € 145,- (eijffinger.com). Wandplankjes Stones, set van 3 € 295,- (bogaertslabel.com). Bank prijs op aanvraag, betonnen salontafel € 139,-, salontafel Nature € 209,- (eijerkamp.nl). Vintage stoel € 495,- (bestwelhip.nl). Vloerkleed Viscose Sage € 542,50, rond vloerkleed € 382,50, grof gebreide plaid € 214,50, lichtgrijs leren kussen € 27,50, fluwelen kussen € 26,95 (rocaflor.nl). Pot In your face € 6,99, marmeren kaarsenhouders, per stuk vanaf € 6,99 (housevitaminshop.nl). Vloerlamp € 290,-, vaas Balloon € 46,75, schapenvacht € 79,- (vtwonen.nl). Radiatorombouw zelfgemaakt. Droogbloemen, planten (scheepstrabloemen.nl). Vaas € 12,- via kringloopwinkel De Oude Markt Naarden. Overig privébezit.

Woonkamer met L-vorm

Grote kans dat je een goede voorstelling kunt maken van een L-vormige woonkamer, toch leggen we het nog even uit. Meestal gaat het om een doorzonwoonkamer – vaak met open keuken – waar je aan beide zijden ramen hebt, maar door de knik geen zicht hebt op de hele ruimte. Daar kun je alle kanten mee op, maar je zit hierdoor ook vaak aan een bepaalde indeling vast. Des te meer reden om goed na te denken over welke functies je wilt laten terugkomen in de woonkamer en of je het graag één geheel wilt laten zijn of dat je liever de hoek afschermt en gebruikt als bijvoorbeeld een werkkamer of speelplek.

LEES OOK:
Casco huis? Zo deel je ‘m in in 17 stappen

Een geheel

Wil je dat de hele woonkamer een geheel vormt en alle functies zoveel mogelijk bij elkaar brengen? Kies dan voor één soort vloer waar de kamer overloopt in de keuken. Een praktische vloer heeft dan misschien de voorkeur, denk aan een gietvloer, tegels of PVC. Of kies voor voor een houten vloer met een gelakte afwerking, zodat ‘ie tegen een stootje en morsen kan.

Een andere manier om de woonkamer te laten samensmelten is de lange wand dezelfde kleur of behang te geven. Zo blijft de sfeer in beide delen van de woonkamer hetzelfde. Je kunt ook hetzelfde vloerkleed of lampen uit dezelfde serie terug laten komen door de hele kamer.

Apart en toch samen

Wil je de hoek in de L-vormige woonkamer bombarderen tot thuiswerkplek, een ik-wil-niet-gestoord-worden-hoek of als speelparadijs voor de kinderen? Dan is het van belang dat die andere functie ook duidelijk is door de kleuren en materialen aan te passen en zo een nis te maken waarin het extra gezellig of juist prikkelvrij is. Wil je de hoek niet alleen optisch, maar ook fysiek afschermen? Dan is een kast als roomdivider ideaal. Of kies voor een groene divider in de vorm van een paar flinke kamerplanten.

De ideale indeling

Bij het inrichten van een L-vormige woonkamer is er niet maar één ideale indeling, die hangt namelijk helemaal af van hoe jij het liefste woont. Is het zitgedeelte voor jou en het gezin het belangrijkste, zorg er dan voor dat de bank en fauteuils in het grootste gedeelte van de L-vorm staan. Wanneer je de rug van de bank of stoelen richting het eetgedeelte zet, sluit je het zitgedeelte ook echt af. Dit geeft een geborgen gevoel, vooral als je een flinke woonkamer hebt. En het maakt de ruimte ook kleiner. Wil je juist zoveel mogelijk contact tussen de zit- en eetplek? Dan zet je de bank wel richting de eettafel.

Ben jij of je huisgenoot het liefst in de keuken te vinden en is een grote eettafel waar je graag mensen aan ontvangt dé plek in huis? Reserveer de grootste ruimte dan voor een royale tafel en schuif het zitgedeelte richting de korte zijde.

L-vormige woonkamer inrichten met…

nog meer: Woonkamer