Ook jij kan een casco huis indelen!
Het huis van Dorien en Maurice werd gestript opgeleverd. Alleen de buitenmuren stonden nog, waardoor ze konden spelen met de indeling. We geven je 17 tips & tricks om het meeste te halen uit je eigen indeelproject. Straks kan iedereen een casco huis indelen.
Stap voor stap een casco huis indelen
1. First things first: maak een plattegrond. Begin met een schets – schaal 1:50 is hiervoor het best – op een later moment kun je eventueel nog voor 3D gaan (in SketchUp bijvoorbeeld).
2. Als je foto’s maakt van je verschillende plattegronden, kun je ze later nog een keer naast elkaar leggen om ze met een frisse blik te vergelijken en zo tot de beste keuze te komen.
3. Teken je wensen (meubels, keuken- en badkamerinrichting) op dezelfde schaal als je plattegrond en knip ze uit. Zo kun je ze in je plattegrond leggen en ermee schuiven om te zien wat de beste opties zijn. Dit kun je ook online doen bij Floorplanner. Een casco huis indelen vergt wat voorbereiding, maar dan heb je wel iets.
4. Let op je leefbeweging: welke plekken in huis zijn voor jou het belangrijkst? Woon je zo ongeveer aan de keukentafel? Zorg er dan voor dat je daar de ruimte hebt. Houd je erg van een geborgen gevoel in de badkamer? Dan kan die juist weer wat kleiner worden.
Casco huis indelen? Een architect kan helpen
5. Een architect kan helpen bij het indelen van een caso huis en ziet meer mogelijkheden dan jij en misschien ook wel oplossingen die simpeler en goedkoper zijn dan je dacht. Geen onverstandige investering voor een project waar je nog jaren plezier van wilt hebben.
6. Licht kan een huis maken of breken. Ontbijt je het liefst in het zonnetje in de keuken? Zit je juist graag in een zonnige woonkamer? Houd rekening met de lichtval en eventueel het ‘meeverhuizen’ met de zon bij het bepalen van de functies voor een ruimte. En plaats muren daar waar ze zo min mogelijk het licht afsluiten.
7. Een woonkamer die niet te vol staat, geeft een ruimtelijk en vrij gevoel. Kun je het casco huis al in? Loop van hoek tot hoek en bepaal de hoofdpaden. De ideale doorloop is ongeveer 110 cm. In de slaapkamer, om het bed, heb je minimaal 50 cm nodig.
8. Een efficiënte routing in huis geeft een prettige doorloop. Hoe werkt het als je met volle tassen boodschappen binnenkomt? Kan de badkamer op de slaapkamer(s) aansluiten?
9. Houd rekening met zichtlijnen: van kamer naar kamer, van etage naar etage, van binnen naar buiten. Hoe vrijer de doorkijk, hoe ruimtelijker en luxer het gevoel. Dat je dit zelf kunt bepalen, zijn de voordelen van een casco huis indelen.
Combineer functies
10. Het combineren van functies, bijvoorbeeld met een en suite verbinding, kan handig zijn tussen woonkamer-keuken, slaapkamerbadkamer en woonkamer-werk- of speelkamer. Met een T-muur in de badkamer kun je daar meerdere functies kwijt, tussen de keuken en woonkamer kan zo’n muur rust creëren, terwijl je toch nog contact houdt met elkaar.
11. Of laat muren juist weg: zonder tussenmuur tussen de woonkamer en keuken heb je de ruimte voor een kookeiland.
12. Met een indeling die niet standaard is, maak je je huis nog meer eigen. Zo kun je overwegen de keuken nu eens niet tegen de wand te plaatsen. Of een los muurtje in de slaapkamer te maken om het bed tegenaan te zetten. Dan kun je daarachter meteen een inloopkast of wastafel kwijt.
13. Handig én rustgevend in het gehele plaatje: ga je voor een diepe muur, dan kun je meteen ook een inbouwkast kwijt. Nog een voordeel van een casco huis indelen.
14. Kies je in plaats van een muur voor een scheidingswand van staal en glas, dan behoud je wel de lichtval en het contact, maar kun je de ruimte ook geluiddicht afsluiten. Een muur met een raam erin gemetseld is wat dat betreft ook een handige en verrassende oplossing.
Werk met open ruimtes
15. Open ruimtes werken prettig door op het gevoel van vrijheid in huis, maar op sommige plekken is een afgesloten ruimte juist ook fijn. In een hal bijvoorbeeld, om te voorkomen dat de warmte meteen vervliegt als de deur opengaat.
16. Losse snoeren die de halve kamer door moeten, de haard op een plek die de indeling van je zithoek niet ten goede komt; prettig wonen zit ’m ook in de details. Bedenk van tevoren waar aansluitpunten komen. Zorg ook voor voldoende stopcontacten, daar kun je er nooit te veel van hebben.
17. Komen er nog kinderen (bij) of gaan ze juist bijna het huis uit? Het zou jammer zijn als de indeling straks tekort schiet, omdat voorbijgegaan is aan de toekomstplannen.
Shop moois voor in huis…
Bron: vtwonen 03-2017