WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

vt onderzoekt: wat is nu eigenlijk een vide?

Sommige woorden gebruiken we te pas en te onpas zonder dat we precies weten wat de betekenis is. Onlangs schreven we in onze verbouwspecial een ode aan de vide als extra ruimte in huis, waarna we er door een oplettende lezer fijntjes op werden gewezen dat onze definitie van het woord niet klopte. Ook na een rondje op de redactie bleek niet iedereen hetzelfde beeld bij een vide te hebben. Tijd voor nader onderzoek dus, want wat is een vide dan wel?

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 6 seizoen 14 | Fietje in Rotterdam
vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 6 seizoen 14 | Fietje in Rotterdam | frame van houten latten

Viva la vide

Leve de vide, schreven we in de nieuwe vtverbouwen. Als voorbeeld lieten we een mooie binnenkijker in een oude school zien waarin door middel van twee tussenverdiepingen 35m2 extra woonoppervlak ontstond. Wanneer je huis metershoge muren heeft, dan is zo’n extra tussenlaag inderdaad dé manier om je vierkante meters flink uit te breiden. Alleen zo’n tussenverdieping noem je dus helemaal niet een vide. Lezer en architect Ruurd Roorda tikte ons dus geheel terecht op de vingers: ‘Een vide is juist de plek waar zich geen vloer bevindt: de ‘luchtruimte’ naast de insteekvloer. Een vide is de ruimte waar je doorheen naar beneden kijkt vanaf een entresol.’

De betekenis van vide

De letterlijke betekenis van het Franse woord vide is leegte en dat vertaalt zich op interieurgebied in een open ruimte in huis door een verdieping gedeeltelijk te schrappen. De ruimte ontstaat dus als een deel van één of meerdere verdiepingsvloeren worden weggelaten en je uitzicht krijgt op een lagere verdieping, met als bonus zicht op een prachtig hoge muur. Een vide is dus lucht, heeft geen vloer en je kunt er ook niets neerzetten. Hangen wel, maar dat is weer een ander verhaal.

LEES OOK
De hoogte in: de mooiste hangplanten op een rij

Meer licht, meer lucht

Wil je meer licht en lucht in huis, dan is een vide de oplossing. Ook als je wilt dat de ruimte eronder groter lijkt trouwens. Is het doel meer woonoppervlak, dan is een entresol (ook wel mezzanino of insteekverdieping) de manier. Zo’n entresol wordt vaak boven de woonkamer gemaakt, zodat je hier een extra kamer kunt creëren waarin je bijvoorbeeld kunt werken of relaxen. Een vide in de hal is ook een mooie binnenkomer.

De vide optimaal benutten

Je kunt alles uit de vide halen door bijvoorbeeld tegen de hoge wand een XL boekenkast te plaatsen waar je à la een ouderwetse bibliotheek door gebruik van een ladder het juiste boek uit kunt vissen. Ook kun je die kingsize muur extra in het oog laten springen met een groot kunstwerk, afwijkende kleur of bijzondere behangprint. Eva deed dat laatste bij de metamorfose van dit nieuwbouwhuis in Amsterdam. Van die grote wand een groene wand maken, is ook een manier.

Ook mooi in een vide: een gigantische hanglamp, een echte (of net-echte) boom of een heuse schommel.

roze hout keuken

Minder handig

Een vide is vaak het paradepaardje in huis, maar, zoals bij veel dingen, kleven er ook wat nadelen aan. Dat betreft vooral energieverlies, want er verdwijnt aardig wat warmte in zo’n loze ruimte. Wand- en vloerverwarming kunnen ervoor zorgen dat het behaaglijk blijft.

Je levert met een vide ook in op vierkante meters, want was er in plaats van een entresol een volledige verdieping geweest, dan had je deze ruimte kunnen benutten. En dan is de akoestiek nog een dingetje, vooral als de vide zich in de keuken bevindt of je kleine kinderen hebt rondlopen. Je kunt dit deels oplossen met akoestische panelen of vloerkleden. En er bestaan zelfs geluiddempende kunstwerken.

nog meer: Wooninspiratie