Wooninspiratie

Vorstschade aan huis voorkomen doe je zo

 
Vorstschade voorkomen aan je huis doe je zo Unsplash
Unsplash
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Winter is coming dus we moeten eraan geloven. Hoogste tijd dus om het huis winterklaar te maken, want niemand zit te wachten op bevroren leidingen of lekkage. Met deze 6 tips ben jij helemaal klaar voor koud winterweer en voorkom je vorstschade.

Lees verder onder de advertentie

Zorg dat de waterleidingen niet bevriezen

Je kunt de verwarming het best op minimaal 15 graden laten staan. Lager zetten is niet erg comfortabel. Doe dit het liefst ook op momenten dat je niet thuis bent. Zo blijft er altijd warmte door het systeem circuleren. Ook hebben cv-ketels vaak een anti-vriesstand. Goed om te onthouden als je geen bevroren waterleidingen wilt.

LEES OOK
Zo bescherm je planten tegen vorst en sneeuw

Sluit de buitenkraan af

Om te voorkomen dat de buitenkraan bevriest en barst, is het slim om de leiding van de buitenkraan leeg te laten lopen. Dit doe je door binnen de hoofdkraan dicht te draaien en daarna de buitenkraan te openen.

Lees verder onder de advertentie

Laat water makkelijk van het dak stromen

Even klimmen: blijft er water op het dak of in de dakgoten liggen? Lekken kunnen ervoor zorgen dat water in de muren en structuren sijpelt, wat kan bevriezen en schade kan veroorzaken. Zorg dus dat het water goed wegloopt en controleer je dak af en toe.

Controleer de verwarming

Zorg voor regelmatig onderhoud van het verwarmingssysteem zodat 'ie optimaal werkt. Vervang of reinig de filters indien nodig voor een goede luchtkwaliteit, controleer of de thermostaat goed werkt, laat de radiatoren ontluchten, pas de druk van de cv-installatie aan en vul deze bij.

Goede isolatie

Zorg ervoor dat het huis goed geïsoleerd is. Dit helpt warmte vast te houden en voorkomt dat koude lucht binnendringt. Controleer de isolatie in de muren, het dak en vloeren en overweeg om extra isolatie toe te voegen indien nodig. Wil je zelf de vloer isoleren? Houd dan hier rekening mee.

Lees verder onder de advertentie

Check niet-geïsoleerde ruimtes

Heb je een kelder, bijkeuken of een andere ruimte die slecht geïsoleerd is? Deze kunnen in de wintermaanden erg koud worden. Vaak staan hier juist wel kwetsbare zaken. Denk aan een watermeter, hoofdkraan of wasmachine, die gevoelig zijn voor kou. Draai dus ook hier af en toe de verwarming aan of zorg voor een goede isolatie van de leidingen.

LEES OOK
Dit is het beste moment om de tuin winterklaar te maken

Warmmakers voor in huis…

Lees verder onder de advertentie