Ken je klassiekers: de Panton Chair
Elke designliefhebber kent ‘m: de iconische kunststof stoel die in één golvende beweging en in vele kleuren iedere kamer van een statement voorziet. De Panton Chair is een echte klassieker door zijn op het oog eenvoudige, maar vooral vrolijke en toegankelijke design. Je leest hier alles over dit designicoon uit de twintigste eeuw.
Deens design
Het originele ontwerp van de Panton Chair stamt uit 1959 en werd in 1967 in productie genomen. De Zigzag-stoel van Rietveld was de grote inspiratiebron voor de Deense ontwerper Verner Panton en dat is goed te zien. De S-stoel was de eerste volledig plastic stoel die uit één stuk werd gemaakt. Deze oorspronkelijke hoogglansversie was meteen een grote hit. In de loop der jaren is steeds gekeken hoe het productieproces kon worden verbeterd en vereenvoudigd. In 1999 lukt het basisidee van Verner Panton – een betaalbare stoel van een effen, slijtvaste kunststof met een matglanzend oppervlak – pas echt.
Niet alleen het design van de stoel scoort hoog, ook het zitcomfort blinkt uit. Doordat de stoel de lichaamslijnen volgt en enigszins flexibel is, voelt ie heel natuurlijk aan. En je kunt ‘m niet alleen binnen gebruiken, de kunststof Panton Chair in de matte versie kan ook gewoon buiten staan. Sinds 2006 is er ook een kinderversie van de Panton Chair.
De ontwerper
Verner Panton wordt geboren in 1926 in Gamtofte. Hij studeert Architectuur aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen en van 1950 tot 1952 werkt hij voor de beroemde ontwerper Arne Jacobsen, bekend van de Vlinderstoel en de Egg Chair.
In 1955 begint Panton zijn eigen ontwerpbureau en laat hij als textieldesigner zijn voorliefde voor heldere kleuren en geometrische vormen zien. Het liefst laat hij meubels, vloeren, muren en textiel tot een eenheid samensmelten. Begin jaren ’60 gaat Verner Panton samenwerken met Vitra en ontwikkelt hij zijn bekendste ontwerp: de Panton-stoel. In 1998 overlijdt Panton, maar nog steeds nemen zijn ontwerpen bij Vitra en het Vitra Design Museum een belangrijke plek in.
Echt of nep?
Zoals bij elke designklassieker het geval is, wordt ook de Panton Chair graag gekopieerd en voor een beduidend lager bedrag dan het origineel verkocht. Meestal kun je de echte wel van de replica onderscheiden, maar soms is het op het eerste oog nog best lastig.
Bij een echte Panton Chair zie je een gravering van de naam Verner Panton op de achterzijde van de stoel. Maar een nepperd herken je ook door goed naar de stoel te kijken. Vaak laat de afwerking te wensen over, is de stoel wat lager dan de echte versie en natuurlijk merk je het aan de prijs: deze ligt stukken lager. Die lage prijs trekt je misschien over de streep, maar in veel gevallen laat de kwaliteit van het materiaal nogal te wensen over.
De oorspronkelijke hoogglansversie van de Panton Chair is weer van een heel andere categorie. Deze hoort inmiddels thuis in de ereregionen van het vintage design en wordt op internationale sites voor pittige bedragen aangeboden.
Lees ook
shopping Ken je klassiekers: de Revolt
styling Ken je klassiekers: de Togo
Meubels Ken je klassiekers: de Thonet stoel
shopping Ken je klassiekers: de Eames DSW & DSR stoel
Bron: beeld: vtwonen 13-2019 | Styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge