Ken je klassiekers: de Revolt

Ovale metalen eettafel Friday, 90x210x72 cm (bxlxh) € 1199,- (festamsterdam.com). Vierkante poef Otto S, in stof Hallingdal 200 en eiken basis, 40×40 cm vanaf € 350,- (studio-henk.nl). Kunststof stoel Revolt van Ahrend € 359,- (misterdesign.nl). Kunstwerken Art panel klein met houten lijst, 43×53 cm € 329,-, Art panel met houten lijst ernaast, 83×63 cm € 449,-, Art panel op grond met houten lijst, 80×100 cm € 595,- (hkliving.nl). Hanglamp Nelson Saucer Crisscross Bubble van Hay, 44,5 cm (Ø) € 540,-, hanglamp Nelson Cigar Bubble van Hay, 35,5 cm (Ø) € 495,- (vtwonen.nl) Beeld vtwonen 13-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 13-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Een van dé klassiekers onder de stoelen is zonder de meer de Revolt. Met z’n minimalistische looks en tijdloze ontwerp is hij geliefd bij designliefhebbers en Scandi-fans en vind je hem terug in veel vintage interieurs. Hoe komt het dat de Revolt bijna zeventig jaar na zijn introductie nog zo populair is? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Het ontwerp

De Revolt is een van de bekendste ontwerpen van designer Friso Kramer voor kantoorinrichter Ahrend. In 1953 was de stoel vernieuwend door het materiaalgebruik: een frame van gebogen plaatstaal en een rugleuning en zitting van meebuigend kunststof. Het resultaat was een no-nonsense stoel die mooi is, heerlijk zit en zich overal thuis voelt. En nog steeds, want na een aantal jaar uit productie te zijn geweest, werd deze Dutch Design-er opnieuw geïntroduceerd en door Ahrend en Hay weer op de markt gebracht.

Friso Kramer

Friso Kramer wordt gezien als een van de grootste industrieel ontwerpers van Nederland. Hij geloofde in minder is meer en ‘vorm volgt functie’, oftewel ontwerpen zonder poespas waarbij de gebruiker en bruikbaarheid voorop staan. Voor Ahrend ontwierp hij ook de bekende Result stoel en Facet tafel en de nog steeds geliefde tekenstoelen, -tafels en krukken. Maar ook tekende hij voor de bekende groene buitenbrievenbus, banken op NS-stations en Schiphol en buitenlantaarns die je op heel veel plekken in Nederland terugvindt. Zo kent eigenlijk iedereen wel een Friso Kramer.

Vintage vondst

Vind je de ‘oude’ Revolt stiekem veel mooier dan een nieuw exemplaar? Omdat hij doorleefd is en mooi past tussen jouw andere vintage items? Er zijn flink wat Revolts geproduceerd in het verleden, dus op Marktplaats of bij vintage winkels zoals Neef Louis valt er altijd wel eentje te vinden. De een in wat betere staat dan de ander. Voor een goede tweedehands Revolt betaal je tussen de 200 en 300 euro.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk ook deze video’s:
Dit zij
n de favoriete vintage adressen van de vtwonen stylisten

In een nieuw jasje

In 2008 hebben Ahrend en Hay de Revolt weer nieuw leven in geblazen. Alle materialen en het design zijn nog hetzelfde, alleen de maten zijn iets aangepast aan de moderne tijd. Was de Revolt 2.0 er eerst alleen in glanzend zwart, wit en grijs, tegenwoordig kun je voor de kleur van het frame en de zitting kiezen uit meerdere kleuren en zo je favoriet samenstellen. Je vindt de Revolt ook in de vtwonen shop. Dit geldt trouwens ook voor die andere mooie stoel van Friso Kramer in samenwerking met Wim Rietveld: de Result. Dit schoolstoeltje uit de jaren 50 heeft Hay ook opnieuw in productie genomen.

Shop de Revolt en Result

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 13-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans