Inloopkast op maat: met deze tips maak je de walk-in closet van je dromen

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

De droom van iedere kledingliefhebber of opruimkoning(in): een inloopkast op maat. Of je nu zelf aan de slag gaat of een kast op maat laat maken, met deze tips weet je waar je op moet letten. Met als resultaat een praktische, stijlvolle én overzichtelijke kledingkast.

Lees verder onder de advertentie

Inloopkast op maat

De ultieme walk-in-closet: wie kent ‘m niet. Met links en rechts kleding, lades voor je accessoires en rekken met schoenen. En niet te vergeten vrije beweegruimte zodat je de kast kunt ‘inlopen’. Zo’n inloopkast wordt vaak volledig op maat gemaakt, zodat de beschikbare ruimte goed wordt benut.

Een inloopkast op maat is redelijk aan de prijs, denk aan kosten rond de € 1.500 per strekkende meter exclusief montagekosten. Hoe complexer de kast, hoe hoger de prijs. Denk dan aan lades, schuifdeuren, verlichting of schuine delen. Als je op zoek bent naar een meer budgetproof oplossing, lees hier dan hoe je met € 500 een inloopkast maakt.

Om zo’n investering te laten slagen, denk je alvorens goed na over de afmetingen, je voorkeuren en de materialen. Met deze tips helpen we je op weg.

Lees verder onder de advertentie

1. De beschikbare ruimte

Om een inloopkast op maat te laten maken, moet er genoeg ruimte beschikbaar zijn. Het woord zegt het al: er moet ruimte zijn om te lopen. Maar hoe weet je of de inloopkast die jij voor ogen hebt, past in het kleine kamertje? Dat check je aan de hand van deze afmetingen:

  • De diepte van de kast: 60 centimeter is de standaard maat voor een inloopkast met hanggedeelte. Zo kun je jurken en shirts, maar ook dikke winterjassen ophangen aan kledinghangers. Voor legplanken en lades is een diepte van 35 centimeter meestal genoeg.
  • Het loopgedeelte: ga je voor een inloopkast in een U-vorm, oftewel met links en rechts kastruimte? Houd een loopgedeelte van minimaal 70 centimeter aan.
  • De hoogte van het hanggedeelte: bepaal je door je langste jurk of jumpsuit op te meten.

2. De vorm

Het mooie van een inloopkast op maat is dat er qua vorm heel veel mogelijk is. Een paar voorbeelden:

Lees verder onder de advertentie
  • Een U-vorm biedt de meeste opbergruimte, maar voor deze vorm heb je een vrij brede kamer nodig. Een hoekkast lost dit probleem op.
  • Heb je geen extra kamer over, maar wil je wel graag een inloopkast? Plaats een kastenwand tegen een muur in de slaapkamer en bouw daar een scheidingswand of een andere kast parallel tegenover (bijvoorbeeld aan het hoofdeinde van je bed). Zo creëer je het gevoel van een inloopkast.
  • Bij een zolderkamer heb je vaak te maken met een schuin dak. Hieronder is de perfecte plek voor een kastgedeelte.

3. Open, gesloten of allebei?

Bij een inloopkast op maat kun je kiezen tussen een open kast of een kast met deuren. Zie je graag in één oogopslag welke kleding je hebt? Dan is een open kast ideaal. Bovendien ziet het er ook nog eens schitterend uit met deze 8 opruimtips.

Maar een open kast heeft ook een nadeel: stof. Eens in de zoveel tijd is het fijn om je kleren goed uit te schudden. Ook eventuele legplanken moet je regelmatig afstoffen. Een gesloten inloopkast met openslaande deuren of schuifdeuren lost dit probleem op.

Lees verder onder de advertentie

Of kies voor het beste van twee werelden: een gesloten en open deel. Laat bijvoorbeeld het hanggedeelte open, zodat je daar je mooiste outfits kunt uithangen. Het leggedeelte houd je dicht, zodat je de (vaak omvallende) stapeltjes shirts en broeken kunt wegstoppen. Zo oogt de kast rustig en opgeruimd.

4. Even praktisch

Bedenk je goed welke spullen je graag voor het grijpen wilt hebben. Zorg ervoor dat dit op ooghoogte ligt of hangt. Ook ruimte voor beddengoed en handdoeken is essentieel, meestal in de vorm van lades. De bovenste ruimte van de kast kun je opvullen met dekbedden, kussens of seizoensgebonden items.

5. Hanggedeelte, lades en vakken

Voor een praktische indeling van je inloopkast op maat, kies je het liefst voor een hanggedeelte, lades en vakken. Zo kun je jurken uithangen, shirts opvouwen en schoenen of tassen uitstallen in vakken. Tip: werk met opbergmanden in vakken voor een strakke look én extra opbergruimte. Het slimst is om de opbergbox of -mand die je in gedachten hebt alvorens op te meten en daaromheen de kast te bouwen.

Lees verder onder de advertentie

6. Materialen en kleuren

Heb je de indeling van de kledingkast bepaald, dan komt de volgende stap: welke materialen ga je gebruiken? Een houten kast geeft een warme sfeer, terwijl wit of zwart moderner oogt. Greeploze lades en deuren zorgen voor een strakke afwerking, maar knoppen of handvatten zijn extra praktisch.

7. Verlichting

Verlichting in je walk-in-closet is de kers op de taart. Met spotjes of ledstrips zet je alle donkere hoeken van je inloopkast in de spotlights. Inbouwspots kun je mooi wegwerken in een plafond om de ruimte op een subtiele manier te verlichten.

Voor een opgeruimde kledingkast

Lees verder onder de advertentie