Vloerkleed of tapijt in de keuken: is dat wel zo’n goed idee?

De muur achter het keukenblok is geschilderd in kleur Cottage, muurverf, op de muur rechts kleur Honeymoon muurverf (Dimago). Keuken met een houten achterwand, spoelbak en kastdeuren van canvas en leer (Combitex). Houten potten, glaswerk, pollepels, okergele schaal, houten schijven met leren riempjes, sterlamp (Household Hardware). Houten snijplanken, mokken (Storebror). Apothekersfles, mand (Nordal). Gele pan van Le Creuset, houten schaaltje, olie, zout (Nijhof). Jute vloerkleed (Coco-mat). Vloerkleed van wol, met de hand geknoopt (Friday Next). Linnen servetten (Sissy-Boy). Houten bankje van oud teakhout (Hoffz). Bordjes aan de muur (Little Owl Design). Ansichtkaart (Art Unlimited). Beeld vtwonen 01-2016 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning
Beeld vtwonen 01-2016 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning

Een keukentapijt zorgt voor warmte, gezelligheid en een betere akoestiek. Maar in de keuken wordt veel geknoeid waardoor vuil in de stof trekt. Is tapijt dan wel handig? Spoiler alert: als je voor het juiste materiaal kiest, kan het best.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van tapijt in de keuken

Tapijt in de keuken kan een goede keus zijn als je op zoek bent naar gezelligheid en warmte. Ook dempt tapijt het geluid in de kamer, wat zorgt voor een fijne akoestiek. Vooral in een open keuken die grenst aan de woonkamer is dat ideaal. Een vloerkleed of loper beschermt bovendien je geliefde (houten) vloer tegen vetvlekken.

Maar er zitten ook wat nadelen aan een keukentapijt. Heb je gemorst? Dan kan dat in het tapijt trekken met moeilijk te verwijderen vlekken als gevolg. En laten we eerlijk zijn: de keukenvloer netjes houden is nu eenmaal een lastige opgave. Ook kan tapijt in de keuken sneller slijten door het intensieve gebruik. Ten slotte wordt een tapijt een bron van stof, schimmels en bacteriën wanneer je het niet goed onderhoudt.

Vloerkleed of loper in de keuken

Een loper of vloerkleed is een fijne optie voor de keuken. Leg bijvoorbeeld een loper onder het fornuis. Hier wordt het meest geknoeid, dus een beetje extra bescherming voor je vloer kan geen kwaad.

Lees verder onder de advertentie

Kies voor laagpolig

Ga in de keuken het liefst voor een laagpolig, platgeweven of gevlochten kleed. Een tapijt met een lage pool is namelijk een stuk makkelijker schoon te maken. Vuil kan zich niet verstoppen tussen de stofvezels.

Ook een vloerkleed van wol is een hygiënische keus. Dat materiaal is makkelijk te onderhouden, omdat de vezels geen vuil aantrekken.

Gezellige print

Zoek je naar een tapijt in de keuken, skip dan liever de lichte kleuren. Daar is tenslotte heel snel een vlek op te zien. Op een vloerkleed met een patroon zie je daarentegen minder snel viezigheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze keukenloper met bloemenprint? Ook dit kleurrijke exemplaar van HKliving geeft de keuken een vrolijke twist.

Lees verder onder de advertentie

Antislip

Belangrijk is om een tapijt in de keuken te voorzien van een antislipstrip of -mat. In de keuken wordt veel bewogen en een uitglijder wil je absoluut voorkomen. Ook omhoogstaande hoekjes van het kleed kunnen gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat het stabiel en strak op de vloer ligt.

Toch gemorst?

Heb je per ongeluk toch een vlek gemaakt op je keuken tapijt, loper of vloerkleed? Maak het dan schoon met tapijtreiniger. Die kun je in de winkel kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken door een deel azijn met 10 delen heet water te mengen. Stofzuig het tapijt eerst grondig en breng het azijnmengsel vervolgens met een borstel aan op de vlek. Schrob zorgvuldig en veeg het na met een vochtige doek. Laat het tapijt goed drogen voordat je er weer op loopt. Meer tips voor het schoonmaken van een vloerkleed lees je hier.