De 7 meest gestelde vragen (plus antwoorden!) over een nieuwe keuken
In samenwerking met Velthuizen Keukens
Plannen voor een nieuwe keuken? Dan heb je ongetwijfeld al gemerkt dat daar aardig wat uitzoekwerk bij komt kijken. Daarom: de 7 meest gestelde vragen over een nieuwe keuken beantwoord.
1. Wat mag het kosten?
We beginnen met een van de belangrijkste (en meteen ook moeilijkste) vraag: wat kost een nieuwe keuken? De prijsopbouw van een keuken kent veel factoren. Apparatuur speelt daarbij een grote rol. Merkkeuze, het aantal apparaten en de verschillende opties kunnen de kosten flink beïnvloeden. Ook de uitvoering van de keuken heeft effect op de prijs. Uittrekelementen als een lade zijn nu eenmaal prijziger dan een keukenkast. En een natuurstenen keukenblad is doorgaans duurder dan een werkblad van kunststof. Ten slotte moet je rekening houden met een aantal vaste kosten, zoals bezorging en montage. Vaak ben je iets meer kwijt voor een goede begeleiding, service en nazorg. Maar dit betaalt zich (ook na plaatsing van de keuken) dubbel en dwars weer terug.
2. Licht vs. donker
Wat wordt meer verkocht: een lichte of een donkere keuken? Zowel lichte als donkere keukens zijn de laatste jaren populair. Zo is er veel vraag naar zwarte keukenkasten, bijvoorbeeld met een houtnerf. Contrast aanbrengen werkt goed in een donkere keuken. Door te kiezen voor lichte kleuren op de wand, zoals zachtroze of witte tegels, oogt een donkere keuken toch fris. Maar ook een warme lichte keukens blijft geliefd in bijvoorbeeld offwhite, beige, greige, zand, terracotta en zachtgroen. Andere trends zijn natuurlijke kleuren – geïnspireerd door de omgeving – en werkbladen met een marmerlook (of van écht marmer uiteraard).
3. Weg storende afzuigkap
Werkt dat nou echt, een inbouwafzuigkap in de kookplaat? De inductiekookplaat met afzuiging is heel gewild. Begrijpelijk, want zo krijgt je keuken een open, ruimer karakter. Veel afzuigkappen zijn daarnaast niet erg mooi (designexemplaren uitgezonderd) en eisen vaak de aandacht op. Werkbladafzuiging wordt steeds effectiever – én stiller! – door technologische ontwikkelingen. Wel iets om op te letten: net als bij ‘traditionele’ afzuiging moet je rekening houden met het afvoerkanaal waardoor je minder kastruimte overhoudt. Al hoef je je daarna dus nooit meer de aparte afzuigkap schoon te maken en je hoofd stoten is ook definitief verleden tijd. Plus, er is eindelijk ruimte voor een wandplank of fraaie lamp.
4. Bye bye kookluchtjes
Nog zo’n prangende keukenvraag: werkt recirculatie? Kunnen we kort over zijn: ja! Een recirculatieafzuigkap werkt met een koolstof- of plasmafilter. Dit is ook meteen het nadeel van recirculatie, want deze filters moet je eens in de zoveel tijd vervangen. Een koolstoffilter gaat ongeveer een jaar mee, met een plasmafilter doe je ruim tien jaar. Maar dan heb je wel een afzuigkap die de kooklucht opzuigt, filtert en de lucht weer terug het huis inblaast. Handig, want zo er is geen afvoer naar buiten meer nodig waardoor je een stuk vrijer bent wat betreft het ontwerp van je keuken. Je kunt de afzuigkap daarna namelijk op elke plek aansluiten. Bovendien verlies je ook geen warmte, omdat je de lucht hergebruikt. Recirculeren is dus een stuk energiezuiniger dan de klassieke afzuiging naar buiten. Win-winsituatie dus.
5. Hot, hot, hot
Ideaal hoor, zo’n Quooker-kraan, maar is de boiler geen energieslurper? Valt mee: het energieverbruik is relatief laag. Om je op elk moment van de dag direct van kokend water te voorzien, wordt het warme water opgeslagen in een reservoir in de spoelkast. Dit Quooker-reservoir is vacuüm-geïsoleerd. De warmte kan dus nergens naartoe waardoor er weinig energie nodig is om het water op temperatuur te houden. Vergeleken met een keukenboiler of cv-ketel is een Quooker ook een stuk zuiniger. Je bespaart op je energierekening, ook omdat je nooit teveel water kookt – en dat is bij een waterkoker vaak wél het geval. Yep, een Quooker is een grote investering, maar daar krijg je veel voor terug. Zo kun je op elk moment van de dag direct gebruikmaken van kokend water. Fijn!
6. Helemaal op stoom
Waarom zou je voor een stoomoven kiezen? Simpel: stomen maakt koken makkelijker, lekkerder én gezonder. Zet de stoomoven aan en voilà: het gerecht wordt vanzelf gaar gestoomd. Gerechten kunnen niet aanbranden en de kookplaat blijft schoon. Door groenten te bereiden in de stoomoven blijven vitamines en mineralen bovendien veel beter behouden. Met de sous-vide-functie maak je chef-kokwaardige gerechten, en door te regenereren warm je gerechten opnieuw op zonder dat ze uitdrogen. Ook fijn: een combi-stoomoven geeft meer controle over hoe je jouw gerechten bereidt. Voeg bijvoorbeeld stoom toe aan het bakproces voor een superkrokante pizza. Goed om te weten: combi-stoomovens beschikken óók over ‘standaardfuncties’, zoals onder- en bovenwarmte, hete lucht en grill.
7. Stylish én werkbaar
Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten werkbladen? Kunststof, composiet, graniet, marmer. Werkbladen komen in allerlei materialen. De keuze voor een bepaald materiaal heeft invloed op de uitstraling van de keuken. Zo creëer je met marmer een chique, stijlvolle uitstraling, maar tegenwoordig kun je ook met een composiet en kunststof werkblad zo’n knappe marmerlook creëren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het materiaal. Denk aan de hitte-, kras- en vlekbestendigheid van het keukenblad. Tot slot kan ook de prijs van het werkblad een bepalende rol spelen. Door al die verschillen tussen de materialen, is de keuze voor een werkblad daarom echt een maatwerkkeuze.
Nog meer brandende keukenvragen? Velthuizen Keukens beschikt over veel expertise – plus twee etages keukeninspiratie in Woudenberg – en kan je helpen met een keuken binnen elk budget. Ook fijn: na de koop krijg je een vast aanspreekpunt en wordt de keuken ingemeten. Hierna plaatst het eigen montageteam van Velthuizen Keukens de keuken bij je. En ook als de keuken eenmaal staat, kun je altijd bij hen terecht. Met de service zit het bij dit familiebedrijf dus helemaal goed.
Ook plannen voor het aanschaffen van een nieuwe keuken? Ontdek alle keukens van Velthuizen Keukens of plan een afspraak met een van de adviseurs.