WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn de 10 beste steden in Nederland om in te wonen

Volgens onderzoek dan hè, want wie weet heb jij er een heel andere mening over. En toch is het altijd leuk om te lezen wat het gros de beste steden van Nederland vindt. JLL, wereldleider in vastgoedadvies, laat elke drie jaar dit onderzoek doen en kwam voor 2021 met het volgende lijstje.

Woonzonden van Fietje | Beste steden in Nederland om in te wonen

De winnaar

Voor het onderzoek naar de beste steden in Nederland werden alle gemeenten van 50.000 inwoners en meer onder de loep genomen. Op basis van 32 criteria – variërend van bereikbaarheid en werkgelegenheid tot winkels en woningprijzen – werden er punten toegekend aan de in totaal 84 gemeenten. De nummer 1 is niet zo’n grote verrassing, dit werd net als in voorgaande onderzoeken onze hoofdstad Amsterdam

Deze koppositie hebben ze in 020 vooral te danken aan de economische groei en het groot aantal voorzieningen zoals winkels, restaurants en scholen. Maar starters op de woningmarkt voor wie er nauwelijks iets betaalbaars te vinden is, zullen hier waarschijnlijk anders over denken.

LEES OOK
Hotspots: 7 strandtenten waar het deze zomer ultiem luieren is

Rest van de top 5

De nummer twee is ook hetzelfde als drie jaar terug: Utrecht. De centrale ligging en kwaliteit van de woningen werken in het voordeel van deze stad. Verder wonen er veel hoogopgeleiden en zit er nog voldoende groei in Utrecht. Dan de nummer 3, die is voor Delft dit jaar. Deze stad timmert flink aan de weg, is goed bereikbaar, heeft veel groen en ook het historische karakter is een grote plus. Bovendien staan op de to-do lijst van Delft 15.000 nieuwe woningen en ruimte maken voor 10.000 nieuwe banen.

De volgende stad op het lijstje is Amersfoort, mede door goede economische vooruitzichten, de centrale ligging en bereikbaarheid. Volgens tijdschrift Elsevier was Amersfoort in 2015, 2016 en 2017 trouwens de beste stad om in te wonen. Nummer 5 op de lijst is Zwolle. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal geldt Zwolle als de groenste gemeente van Nederland. 

Hekkensluiters

De vijf steden die het lijstje van beste steden in Nederland mogen afsluiten zijn Almere, Haarlemmermeer (met name vanwege Schiphol), Arnhem, Groningen en last but not least Den Haag.

nog meer: Wooninspiratie