WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De beste tips om zelf te stuken

Stuken is een vak apart. Zomaar even de gevel van het huis een make-over geven, is er dan ook niet bij – zelfs niet voor ervaren klussers. Daarvoor kun je beter een specialist inschakelen. Maar een beetje dappere doe-het-zelver kan er wel mee aan de slag gaan. Begin met iets kleins, bij wijze van proef (denk: bloembak of schuurmuur) en houd je aan deze stuc-geboden en tips om zelf te stucen.

vtwonen tuin special 1 2020 | plantenpotten grijstinten gevuld met planten
Van links naar rechts: antracietgrijze pot met varen, betongrijze cilindrische pot (intratuin.nl). Sanseveria Bacularis, hoge zwarte pot Pure Grade High van Elho (fonq.nl). Bamboe, antracietgrijze kubuspot, Strelitzia Nicolai, zwarte pot Greenville van Elho (intratuin.nl). Strelitzia Nicolai rechts, langwerpig kussen Xeo met zwart-wit-goud dessin (loods5.nl). Zwarte gieter van House Doctor (fonq.nl). Zwart gebeitste houten vlonders op vloer (praxis.nl). Zwarte beits Cetabever (karwei.nl).

Lekker weertje

Zomaar op een goede dag bedenken: ha, en nú ga ik eens even de tuin in om te stuken? Mwoah, da’s geen aanrader. Buiten stuken luistert nogal nauw qua weer. Schijnt de zon flink fel of staat er een net iets te stevig briesje, dan droogt de mortel voor je het weet op. Boven de 25 graden Celsius wordt het ook niets, zeker niet met vijvermortel (dat vrij snel droogt) of als je het voor het eerst doet. Regen en stuc zijn al helemaal geen match made in heaven: dan spoelt de boel weg.

Ook de ondergrond, bijvoorbeeld die schuurmuur, moet droog zijn. Bij teveel vocht kan stuc niet goed drogen en daardoor niet goed hechten. Houd de weersvoorspelling in de gaten en zie je kans schoon op een droge, liefst bewolkte lente- of zomerdag, wanneer de luchtvochtigheid niet te hoog is. Zoek eerst uit welke buiten stuc je het best kunt gebruiken.

Koffie kan altijd nog

Stuken is geen klus waarbij je tussendoor uitgebreid koffie kunt gaan drinken – als je eenmaal aan een wand begonnen bent, moet je hem afmaken ook, anders krijg je kleurverschil en kun je happy little accidents, zoals oneffenheden hier en daar, niet meer wegwerken. Schilder je het stucwerk later toch over, dan doet dat kleurverschil er niet toe.

Even insmeren

En pats! Een barst… Dat kan gelukkig voorkomen worden. Check altijd eerst hoe zuigend je ondergrond is. Metselsteen, kalksteen en zandsteen zijn bijvoorbeeld heel poreus en sterk zuigend, terwijl beton juist een heel dichte structuur heeft. Zonder voorstrijk is de kans aanwezig dat je stucwerk er afvalt. Of ook cementplaten daarmee behandeld moeten worden? Daar verschillen de meningen over. Het zekere voor het onzekere nemen, kan nooit kwaad.  

Onder zeil

De grond bedekken met een stuk bouwzeil is wel aan te raden, want gemorst wordt er hoe dan ook. Zelfs de pro’s werken niet schoon.  

In de zonneschijn

Staat tijdens het stuken ineens de zon op een deel van je werk, terwijl je nat-in-nat met stuc werkt? Gauw de tuinsproeier erbij pakken, op nevel zetten en op dit stuk sproeien.

Groen licht?

Na een stuc make-over van de gevel kan je huis er totaal anders uitzien. Da’s niet altijd wenselijk (denk: beschermd dorps- of stadsgezicht), dus check altijd even bij de gemeente of je een vergunning moet aanvragen. 

Hittegolf? Hagelbui? Herfststorm? Een stuclaag met de juiste ingrediënten kan alle elementen met gemak trotseren, tenzij ie er met heet weer op is gezet. Hij is dan waterafstotend, maar op plekken waar geen of weinig zonlicht doordringt, zoals muren op het noorden, kan wel wat mos of alg groeien. Om dat tegen te gaan zijn er speciale impregneercrèmes voor stucwerk. Of doe wat anti-alg in een plantenspuit en spray de boel daarmee in.

Zelf stuken? Toch niet…

Ga je toch niet zelf aan de slag na deze tips om te stucen? Maar laat je het door een professional afhandelen? Een goede voorbereiding scheelt in kosten: verwijder oud pleisterwerk en schroeven. Geef de beste vakman- of vrouw ruim baan: snoeien maar, die struiken en bomen. Laag groeiend groen dat de werkruimte verspert mag weg. En maak plaats voor de kuip met cementmortel en overige benodigdheden.

Of scoor de look kant-en-klaar…

nog meer: Wooninspiratie