Buiten stuken? Deze soort stuc heb je nodig
Wie binnenshuis gaat stuken, kan prima uit de voeten met een mortel op kalkbasis. Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Smooth buiten stuc
Buiten glad stuken is er meestal niet bij, omdat cementgebonden stuc veel grover is dan het materiaal dat je voor binnen gebruikt. Zo gauw de zon er fel op schijnt, valt de kleinste oneffenheid op. Dat maakt het minder strak, maar het oogt des te natuurlijker.
Vijvermortel
Vijvermortel is zo’n jaar of twintig geleden geïntroduceerd om waterelementen te stuken, toen er veel vraag was naar strakke vijvers. Deze variant is het makkelijkst om mee te werken voor bijvoorbeeld tuin- en schuurmuren. Breng je hiermee twee lagen ‘nat in nat’ over elkaar aan (de tweede, als de eerste net een beetje opgedroogd is) en laat je die drogen, dan is de stuclaag keihard en perfect bestand tegen ons grillige herfst- en winterweer én felle zon.
Designmortel
Het voordeel van Designmortel, een kant-en-klare stukadoorsmortel op basis van cement, kwartszand en andere grotendeels natuurlijke materialen, is dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is: ijswit, betongrijs, taupe en antraciet. Dat kan weer schilderwerk schelen.
Betonstuc
Met de betonstuc maak je echt een laagje steen: kras- en stootvast, vuil-, olie- en vlekdicht en zo goed als onderhoudsvrij. Te gebruiken voor DIY-projecten op meubels als buitenkeukens en terrastafels of door een specialist aan te laten brengen. Het stucwerk kan dan in verschillende kleuren gepolijst worden.
Ook beton ciré is er in varianten om buiten mee te stuken. Of wat dacht je van de badkamer? Beton ciré kan heel glad gepleisterd worden, met bijna een soort marmerlook. Reken voor een aanrechtblad voor een buitenkeuken vanaf € 200,-.
Shop de stijl…
Bron: vtwonen TUIN 02-2020 | styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek