De beste tips om te verven

beeld vtwonen Beeld

Of het nou de muren zijn, de vloer of die oude buffetkast: verven kan een flinke uitdaging zijn. Wat kun je nou het best doen? Of misschien belangrijker: wat kun je het best NIET doen? Voordat je begint aan die verfklus heb je vast iets aan deze tips om te verven.

Lees verder onder de advertentie

Tips om te verven

  • Doop de kwast vóór de eerste verfstreek een paar keer tot ongeveer de helft in de verf en strijk ‘m daarna goed af. Zo raakt de kwast egaal verzadigd en gaat de verf niet druipen.
  • Een stoel schilderen? Werk dan altijd, om druipers in de hoeken te voorkomen, vanuit het midden naar de hoeken van de stoel.
  • Een groot oppervlak schilderen? Verf dan eerst de randen van bijvoorbeeld het tafelblad met een kwast en verf vervolgens de rest met een lakviltroller.

Testing, testing…

Niets zo jammer als wanneer de kleur op de muur thuis anders uitpakt dan je gehoopt had. Verf daarom eerst drie à vier banen van tinten die dicht bij elkaar liggen op de muur die je wilt gaan verven. Opgedroogd ziet de kleur er vaak net iets anders uit dan in het blik en zo zie je meteen het resultaat als de lichtinval verandert. Daarom zijn er deze handige verftesters…

Don’t stop me now

Een vuistregel tijdens het verven is om nat in nat te werken. Halverwege stoppen als je een muur of meubel aan het verven bent en op een later moment de klus afmaken? Niet doen, je blijft namelijk voor altijd zien waar je gestopt was.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl
Beeld Illustratie: Josselin Bijl

Wie wat bewaart…

Het is slim om restjes verf te bewaren om eventueel op een later moment vlekken of beschadigingen bij te werken. Doe dit op een plek met een constante temperatuur, niet te warm en niet te koud. Omdat blik na verloop van tijd kan gaan roesten, kun je de verf overschenken in een glazen pot. Niet alleen handig, zeker als je meerdere kleuren over hebt, het ziet er ook nog eens leuk uit.

Op herhaling

Gooi het verfbakje na gebruik niet weg, maar laat de verf opdrogen en borstel het er vervolgens uit. De volgende dag is de verf al droog genoeg om het bakje te gebruiken voor een andere kleur.

Lees verder onder de advertentie

Ook handig:

Bron: Illustratie: Josselin Bijl