Houten vloer verven? Zo pak je het aan

Grote kast en bedombouw zijn op maat gemaakt (Combitex). De kast is geschilderd in de kleur Bone van Farrow & Ball (De Ru). Linnen kussen Jade Green van By Mölle, linnen kussen Jade Moss Green van By Mölle, linnen kussen Jade Green van By Mölle (vtwonen.nl). Linnen kussens groen en grijs, witte porseleinen potten met deksel en etiket, houten ronde doos (De Weldaad). Vloerkleed, wit met zandkleurige mand, ecru kussen (Madam Stoltz). Gevoerde Ikat sprei, katoenen Ikat kaftan, marmeren zeepbakje op badplank, marmeren beker in kast (Nordal). Stoel Butterfly van Ercol (De Machinekamer). Ochtendjas gestreept, witte wafeldoek, grijze handdoek (Zara Home). Vrijstaand bad Nijl, badplank (Ton Scholten). Badborstel, Loofah spons (Dille & Kamille). Linnen dekbedovertrek in Misty grey, kussensloop Misty Grey (By Mölle). Witte beker, wit kommetje in kast, kan (Kitchen Trend Products). Ronde doos met goudkleurig deksel, rieten mandjes in kast (H&M Home). Tadelakt zandkleurig potje met deksel (Maison NL). Beeld

Laminaat, hout, beton, tegels, marmoleum: er zijn aardig wat opties voor nieuwe vloerbedekking. Maar heb je ooit gedacht aan het verven van je houten vloer? Het maakt je interieur authentiek en het scheelt enorm in de kosten. Dus verzamel alle benodigdheden, trek je oude kloffie aan en verven maar.

Lees verder onder de advertentie

Houten vloer verven

Het verven van je houten vloer is een goede manier om het huis een heel nieuwe sfeer te geven. En welke kleur het ook wordt, het is makkelijker dan je misschien denkt. Deze houtsoorten kun je verven:

  • parket
  • grenen
  • eiken
  • vuren
  • beuken

Welke verf?

Wanneer je een houten vloer gaat verven, dan kun je niet zomaar aan de slag met een gewone lak of muurverf. Je hebt er speciale, slijtvaste verf voor nodig. Laat je daarom goed adviseren bij de bouwmarkt of verfwinkel voordat je aan de slag gaat. Welke kleur de vloer krijgt, is natuurlijk helemaal aan jou. Wel tippen we je de meest gebruikte kleuren voor een houten vloer: dit zijn venstergrijs (RAL7040), wit, (RAL 9010), agaatgrijs (RAL 7038) en betongrijs (RAL 7023).

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan

Voordat je gaat verven, is het aan te raden om de vloer voor te bewerken. Dit doe je aan de hand van onderstaand stappenplan:

Stap 1

Maak de vloer goed schoon en vetvrij. Dit kun je doen met je eigen oude vertrouwde sopje, maar er zijn ook speciale reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld St. Marc, te koop. Maar net waar je voorkeur ligt.

Stap 2

Is de vloer schoon, dan begin je met schuren. Kies voor schuurpapier met korrel 160 om er zeker van te zijn dat de verf goed zal pakken. Zitten er nog oude verfresten op de vloer, kies dan een iets grovere korrel.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3

Als alle plekken goed zijn geschuurd, dan ga je aan de slag met het gronden van de vloer. Zorg voor een goede, royale laag grondverf, zodat je zeker weet dat de uiteindelijke kleur goed zal uitkomen. Laat elke laag steeds goed drogen, dit duurt ongeveer 12 uur. Je hoeft de grondverf tussendoor niet te schuren, maar vind je het toch prettig, dan kan schuren met korrel 240 geen kwaad.

Stap 4

De leukste stap! Eindelijk mag je favoriete kleur op de houten vloer. Breng de verf aan met een roller die ongeveer even breed is als één houten plank. Verf altijd in dezelfde richting als de houtnerf. Voor de goede dikte van de verflaag houd je een gebruik van 8 tot 12 vierkante meter per liter aan. Twee tot drie lagen verf zijn over het algemeen voldoende. Laat elke laag ongeveer 8 uur drogen en schuur tussendoor licht met korrel 260.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Maak je vloer helemaal af met een mooi vloerkleed!

Bron: Beeld: vtwonen 2020-11 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Jansen