WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4x woonidee: zelfgebouwd huis van 18m2

Een zelfvoorzienend, zelfgebouwd huis: dat is een knappe klus. Voor de meeste een ver-van-mijn-bed-show, maar Jente kreeg het in haar huis van 18m2 voor elkaar. Daar kunnen we allemaal wat van leren.

vtwonen special tiny houses | huis van 18m2 met zonnepanelen en tuin
vtwonen special tiny houses | zelfgebouwd huis met twee in een kast
Zelfgebouwde kast van waterbestendige dakplaten die Jente over had, met ingebouwde zitbank. Deken en kussens van de kringloop en zelfgemaakt van oude onder-dekens. Het kleed is van Pepita. Rocket Stove via rocketstove.store.

1. Zelfvoorzienend wonen

Dit tiny house is naast zelfgebouwd, helemaal zelfvoorzienend: warmte komt van de houtkachel, energie van de zon, regenwater wordt gefilterd en er is een biologisch composttoilet dat geen water verbruikt. Bij het aanpassen of bouwen van een huis loont het om over dit soort dingen na te denken, niet alleen voor de portemonnee, maar ook voor moeder natuur.

2. Twee-in-een

Een voordeel van een zelfgebouwd huis: alles kan zelf bedacht worden. Zo heeft Jente als hack in de kleine woning een kast en daybed in één gemaakt. Links hangen de jassen, rechts liggen de babyspullen en de lades bieden zelfs plek voor kampeerspullen.

LEES OOK
Help! Ik ben klusser. Zó zorg je voor een goede planning

vtwonen special tiny houses | vide met trap in tiny house
Voor de bekleding van alle wanden en het plafond is populieren multiplex gebruikt. Koken doet het stel op een tweepits-kookplaat, op gas. De koelkast werkt op zonne-energie, die wordt opgewekt door de panelen op het schuine dak.Houten schuifdeur zelfgemaakt van restplanken vurenhout, schuifdeursysteem Intersteel.
vtwonen special tiny houses | zelfvoorzienend huis met badkamer en bad
Zitbad Marinella, composttoilet zelfgemaakt.Houten wanden afgewerkt met vijf lagen parketlak. Badkamermeubel gemaakt van oude Lundia-ladenblokken. Metalen (schoenpoets) blik kringloop.

3. Geen gemiste ruimte

Onder het platte dak bouwde Jente een slaapvide; die ruimte was er toch al. Met als extra voordeel dat het bed na het opstaan niet opgeruimd hoeft te worden. Een oude houten trap leidt naar de slaapvide én staat leuk voor de open kast die Jente zelf maakte van houten kratten en Lundia-kastonderdelen.

4. Badderen

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een klein huis, maar een bad staat mooi – zeker met zo’n houten omkadering – én is praktisch bij het douchen in de lage ruimte.

BEKIJK DE HELE WONING
Binnenkijken in een zelfvoorzienend minihuis

nog meer: Wooninspiratie